Tomáš zatriasol ministrom Kamenickým a vypadlo z neho 220 miliónov eur. Koalícia zvýši dôchodcom „vianočný bonus“

Dôchodcovia si pred Vianocami polepšia ešte viac, ako pôvodne avizoval minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas). K 13. dôchodku dostanú navyše namiesto pôvodne sľubovaných 150 eur dvojnásobnú sumu - 300 eur. Zvýšenie príspevku, ktorý vláda vyplatí všetkým poberateľom dôchodkov, bude stáť štátnu kasu 220 miliónov eur navyše a celkovo tak na dodatočnú dávku pôjde 440 miliónov eur. Pripomeňme, že v súčasnosti je vyše 1,1 milióna starobných dôchodcov a ďalšie desaťtisíce ľudí poberajúcich vdovské, sirotské a invalidné dôchodky.

21.11.2023 18:58
debata (79)
Peter Pellegrini a Erik Tomáš: Všetci dôchodcovia dostanú jednorazový príspevok 300 eur
Video
Zdroj: TV Pravda

Šéf parlamentu a predseda koaličnej strany Hlas Peter Pellegrini zhrnul, že spolu s 13. dôchodkom, ktorý je vyplácaný v priebehu novembra, tak dôchodcovia dostanú celkovo od 350 do 600 eur. Aktuálny model vyplácania 13. dôchodkov, ktorý sa od budúceho roka zmení, totiž určuje výslednú sumu tejto dávky podľa výšky poberaného dôchodku. V praxi to znamená, že čím nižší dôchodok penzista poberá, tým vyšší 13. dôchodok dostane. Jeho maximálna suma, ktorú nastavila ešte vláda Igora Matoviča (Slovensko), je 300 eur a minimálna 50 eur.

„Pánovi ministrovi Tomášovi sa spolu s predsedom vlády a ministrom financií podarilo nájsť tento rok ešte dodatočné zdroje," vyhlásil v tejto súvislosti Pellegrini s tým, že vláda posunie pozmeňovací návrh do príslušného výboru.

Igor Matovič sa vzdá mandátu Čítajte viac Matovič chce pomôcť Pellegrinimu: Navrhuje plné 13. dôchodky už v marci a úpravu cien v obchodoch

Predseda strany Hlas spresnil, že jednorazovú dávku vo výške 300 eur bude Sociálna poisťovňa vyplácať v podobe samostatnej platby hneď po tom, čo návrh zákona prejde v parlamente. Tomáš zároveň dodal, že paušálnu sumu vyplatí všetkým poberateľom dôchodkov.

„Jednorazový príspevok bude pre všetkých poberateľov dôchodkov. Teda nielen pre starobných seniorov, ale aj pre invalidov, vdovy, vdovcov a všetkých ostatných,“ uviedol šéf rezortu práce. „Päťdesiat miliónov eur našla vo svojom rozpočte Sociálna poisťovňa a na dofinancovanie celej sumy potrebujeme v úvodzovkách už len 124 miliónov eur," sumarizoval ďalej ešte začiatkom novembra Tomáš.

Parlament by mal návrh schváliť čo najskôr, aby sa vyplácanie stihlo do Vianoc. Predseda parlamentu Pellegrini počas utorkového rokovania parlamentu, ktoré trvalo až do večerných hodín, navrhol, aby o jednorazovom príspevku poslanci hlasovali v stredu najskôr o 11:00 hodine.

Opozícia za tým vidí Pellegriniho kampaň

Jednorazový príspevok je súčasťou balíka zmien, ktorý ministerstvo práce a sociálnych vecí zavádza v súvislosti s vyplácaním budúcoročného 13. dôchodku. Napriek tomu, že strana Hlas ešte pred voľbami sľubovala, že dávku vyplatí ešte tento rok v plnej výške priemerného dôchodku za celý rok, Tomáš po svojom nástupe do úradu vyhlásil, že Sociálna poisťovňa dôchodky vyplatiť z technických dôvodov nestihne.

Reakcie z opozičných strán na seba nedali dlho čakať. V parlamente sa pri rokovaní o skrátenom konaní pri mimoriadnych príspevkoch pre seniorov strhla ostrá debata. „Je zrejmé, že minister práce Tomáš chce zavedením 13. dôchodkov doručiť kampaňový darček do prezidentských volieb pre predsedu jeho strany Petra Pellegriniho," vyhlásila poslankyňa za stranu Progresívne Slovensko Lucia Plaváková.

ide o pravdu, erik tomas, Erik Tomáš Čítajte viac Aký bude 13. dôchodok a rodičovský bonus po novom? Vysvetľuje to minister práce Tomáš

Najväčším kritikom Tomášovho 13. dôchodku je však opozičné hnutie Slovensko na čele s Matovičom, ktorý Pellegriniho a Tomáša dlhodobo obviňuje z toho, že nevyplatením dávky v plnej výške „okrádajú dôchodcov". Matovič obom koaličným politikom odkázal, že 440 miliónov, ktoré plánujú na príspevok vyčleniť, je stále málo a nemali by mať problém v rozpočte nájsť ďalších 200 miliónov na to, aby svoj sľub splnili.

„Až vtedy môže Peter Pellegrini s vyrovnaným chrbtom a so vztýčenou hlavou kandidovať v prezidentských voľbách, lebo potom už nebude podvodníkom voči tým najbiednejším ľuďom," zdôraznil Matovič s tým, že v tohtoročnom rozpočte má vláda k dispozícii ešte ďalších 700 miliónov eur.

S kritikou vystúpilo aj hnutie KDH, ktoré sa po dvoch volebných obdobiach po posledných voľbách opäť dostalo do parlamentu. Hnutie v parlamente odmieta podporiť jednorazový príspevok pre dôchodcov s tým, že ide o plošné riešenie, ktoré nesmeruje adresne k tým, ktorí to najviac potrebujú.

„Vládni politici týmto opatrením robia z dôchodcov rukojemníkov, pretože im pred Vianocami sľubujú prilepšenie," vyhlásil člen predsedníctva KDH Jozef Hajko. Hnutie zároveň zdôraznilo, že za adekvátne opatrenie považuje to, aby dôchodcovia do roka dostali 12 spravodlivých a riadnych dôchodkov.

Nájdu sa stámilióny navyše?

Hlas čelil kritike, že penzistom sľuboval vyšší 13. dôchodok už tento rok, ale to sa nepodarilo splniť. Preto sa snažili nájsť iné riešenie. Celý trinásty dôchodok vo výške asi 606 eur bude až od budúceho roka a štát naň vyplatí až 800 miliónov eur.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico a jeho ministri majú nový program. Prídu nové dane, nové dávky aj dôchodky. Ako to zasiahne ľudí?

Časť z týchto peňazí, konkrétne 310 miliónov eur, je podľa Tomáša už teraz vyčlenených na pokrytie vyplácania 13. dôchodkov v rámci súčasného systému. Ďalších 315 miliónov by mala priniesť zmena vyplácania rodičovského dôchodku, ktorý by mal byť po novom vyplácaný z dvoch percent daní z príjmu fyzických osôb. Je však potrebné dodať, že koalícia sa zatiaľ na tomto opatrení nedohodla a napríklad minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS, ŽIVOT – NS) obhajuje súčasnú podobu rodičovského bonusu. Všetko tak môže byť napokon inak.

„Päťdesiat miliónov eur našla vo svojom rozpočte Sociálna poisťovňa a na dofinancovanie celej sumy potrebujeme v úvodzovkách už len 124 miliónov eur," sumarizoval ďalej ešte začiatkom novembra Tomáš. Aj napriek tomu, že ekonómovia dlhodobo upozorňujú na potrebu šetrenia a tiež na to, že štát už nemá z čoho rozdávať ďalšie peniaze, aktuálne rozhodnutie o zvýšení jednorazového príspevku bude stáť štát 440 miliónov eur navyše, ktoré budú pokryté ešte z tohtoročného rozpočtu. „Trocha sme ešte zatriasli ministrom financií a pred koncom roka sa našli peniaze v štátnej kase," dodal minister práce.

Tomáš v tejto súvislosti prezradil, že pred koncom roka sú v štátnej kase „ešte nejaké voľné zdroje". Pripomenul, že s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer) najskôr rokoval o pôvodne avizovanej sume 150 eur, ktoré mali byť určené na vyplácanie jednorazového príspevku. Napokon však podľa jeho slov spolu „našli ešte nejakú sumu".

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Rodičovský bonus výrazne zosekajú. Vláda ohlásila tri zásadné zmeny v penziách

Ministerstvo financií ešte pod vedením úradníckeho ministra Michala Horvátha vypočítalo, že na bezpečne udržateľné verejné financie bude potrebné prijať opatrenia v hodnote piatich percent HDP v priebehu štyroch rokov. Ide zhruba o šesť miliárd eur, ktoré by mala nová vláda ušetriť, ak chce konsolidovať verejné financie. Nový spôsob vyplácania 13. dôchodkov spolu s jednorazovým príspevkom však naznačujú, že sa vláda pod Ficovým vedením vybrala opačnou cestou.

Zatiaľ finančné trhy Slovensku veria, posledné úroky na dlhu zostali na pôvodnej úrovni. Rovnako aj ratingová agentúra S&P ponechala v piatok hodnotenie verejných financií na rovnakom stupni. Všetko sa však môže otočiť, ak vláda nepredstaví zodpovedný rozpočet na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Erik Tomáš #trináste dôchodky