Fico a jeho ministri majú nový program. Prídu nové dane, nové dávky aj dôchodky. Ako to zasiahne ľudí?

Štvrtá vláda Roberta Fica siahla v novom programovom vyhlásení vlády (PVV) aj po opatreniach z minulosti. Napríklad drahšie úvery na bývanie chce riešiť od budúceho roka bonifikáciou hypoték.

14.11.2023 05:00
debata (265)
Minister Tomáš o zmenách v dôchodkoch
Video
Zdroj: TV Pravda

Medzi top ekonomickými prioritami vlády sa objavilo aj niekoľko noviniek. Napríklad príspevok na bývanie, ktorý navrhujú ako samostatnú dávku. Naposledy navrhovala zaviesť tento príspevok v boji proti zdražovaniu a energetickej kríze prezidentka Zuzana Čaputová. Ďalšou novinkou je 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku z predchádzajú­ceho roka.

Na nové výdavky si bude vláda musieť požičať na finančných trhoch alebo zvýšiť dane či ušetriť na chode štátu. V hlavnom dokumente kabinetu sa píše o zvyšovaní a zavádzaní nových daní. Vyššie by mali ísť dane z tabaku či liehu. Medzi novými daňami sa objavila daň zo sladených nápojov či majetková daň pre tých, ktorí vlastnia viacero nehnuteľností.

Erik Tomáš 13. dôchodok BAX Čítajte viac Katastrofálne následky. Tri mimovládky opisujú, čo nastane, ak im vláda siahne na príjmy

Aj keď ekonómovia odporúčali ušetriť jedno percento celoročného výkonu ekonomiky, vláda plánuje iba pol percenta. Viaceré body v programe sú len heslá bez detailných prepočtov, na tie si budeme musieť počkať v konkrétnych zákonných úpravách.

Denník Pravda pripravil súhrn tých najdôležitejších ekonomických priorít novej vlády.

© Autorské práva vyhradené

265 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #hypotéka #dôchodky #programové vyhlásenie vlády #plán vlády