5 správ alebo ako Remišová vysvetľovala miliardu a Budaj pretlačil klímu do parlamentu

Tento týždeň začal dramaticky - hľadala sa miliarda z eurofondov. Tú mala podľa pondelkových tvrdení europoslankyne Lucie Nicholsonovej (pôvodne SaS) stratiť ministerka investícií Veronika Remišová (stále Za ľudí). Nakoniec z obvinenie zostali len nabubrelé reči a odchod europoslankyne zo strany SaS (a ľútosť jej straníckych teraz už pomaly exkolegov).

14.02.2021 12:00
debata (3)

Pravdou je, že europoslankyňa v utorok miernila svoje obvinenie a výrazne sa priblížila pravde. Miliarda sa nestratila, len už nemôže byť presunutá na hasenie pandémie. Remišová to vysvetľovala neochotou ministerstiev vzdať sa peňazí, čo si vyčlenili na projekty.

V celej kauze vyznieva zaujímavo reakcia rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý vraj Remišovú na problém upozorňoval. No sám uvoľniť zdroje – tvrdí ministerka investícií, odmietol. Zdá sa tak, že viac ako o stratené peniaze, ide o politický boj v koalícii.

Dobrou správou je, že už v marci by mali poslanci riešiť petíciu za vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Do parlamentu sa to podarilo potisnúť ministrovi životného prostredia Jánovu Budajovi (OľaNO). Zostáva už len dúfať, že aspoň nejaký efekt to bude mať. Práve klimatické zmeny, totiž môžu ľudstvo a teda i Slovensko, vytrápiť o dosť viac ako pandémia.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Ako sa hľadala miliarda

Kam zmizli peniaze z eurofondov? Nicholsonová prišla v pondelok s tým, že za stratu miliardy z eurofondov môže súčasná vláda – nepresunula totiž peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja do Európskeho sociálneho fondu. A to do konca roka 2020, kedy to ešte bolo možné. Remišová vysvetlila, že miliardu na boj s covidom presunuli ešte v apríli. To, že sa nenašlo viac peňazí v neskoršom období, ide podľa ministerky investícií na vrub jednotlivých rezortov. Neboli totiž ochotné financie uvoľniť.

2. Zahlasujú poslanci za klímu?

Klimatická kríza – tento pojem konečne budeme počuťaj v slovenskom parlamente. Poslancov totiž čaká na marcovej schôdzi prerokovanie on-line petície na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Tú od jej vzniku pred vyše štyrmi mesiacmi stihlo podpísať už vyše 127-tisíc ľudí.

3. Všemocné Covid pasy

Pandémia, nepandémia – more stále láka. Mnohí už riešia letné dovolenky. Potvrdzujú to i cestovné kancelárie. Nakopnúť cestovanie by mohli aj toľko diskutované Covid pasy. Malo by ísť o jednotný systém podobný cestovným pasom. Slovensko tiež v otázke Covid pasov čaká na celoeurópske riešenie.

4. Inšpektori rozbehli kontroly, zatiaľ bez pokuty

Koniec odporúčania, prišiel príkaz. Práca z domu je pre firmy po novom povinná. Posvieti si na to Národný inšpektorát práce. Ten už od tohto pondelka posiela do terénu desiatky inšpektorov v rámci mimoriadnej previerky. Kontrolovať sa má hlavne právo zamestnancov na pandemický home office. Zamestnávatelia sa pri ňom majú riadiť ešte minuloročnou novelou Zákonníka práce.

5. Čo je lepšie ako čerstvé? Nič!

Pandémia koronavírusu mení nákupné a stravovacie zvyklosti. Po sprvu panických nákupoch potravín príznačných pre prvú vlnu pandémie COVID-19 začali ľudia vyhľadávať alternatívne zdroje kvalitných, čerstvých potravín. Mlieko, mäso, vajíčka, ovocie a zeleninu, ako aj typické regionálne výrobky ponúkli viaceré družstvá a farmy. Predaju ich produkcie pomohli rozrastajúce sa e-shopy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #budaj #miliarda #Milan Krajniak #klimatická núdza #remišová #Nicholsonová