Leto pri mori? Pomôcť môžu Covid pasy

Pandémia, nepandémia – more stále láka. Mnohí už riešia letné dovolenky. Potvrdzujú to i cestovné kancelárie. Nakopnúť cestovanie by mohli aj toľko diskutované Covid pasy. Malo by ísť o jednotný systém podobný cestovným pasom.

12.02.2021 06:00
covid pas Foto:
Covid pas by mal slúžiť ako priepustka do zahraničia. Mal by byť elektrický i papierový.
debata (54)

Na konci januára prijali členské štáty usmernenia o preukázaní očkovania na lekárske účely s podporou Bruselu. „Očkovacie certifikáty by mali byť jednotné a mali by obsahovať všetky potrebné údaje, mala by sa zaistiť aj kompatibilita s už existujúcimi vnútroštátnymi riešeniami a prísna ochrana osobných údajov,“ vysvetľuje Ingrid Ludvíková, hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Tieto usmernenia stanovia rámec, ktorým sa zabezpečuje pravosť a integrita certifikátov a týkajú sa papierových aj digitálnych certifikátov, informuje Ludvíková.

Slovensko tiež v otázke Covid pasov či certifikátov nezaháľa. Denníku Pravda to potvrdil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. „Prihovárame sa za to, aby v certifikátoch boli zahrnuté aj informácie o absolvovaní testu či potvrdenie o prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19, čo už dnes mnohé krajiny považujú za dôvod udeliť občanovi výnimku a pustiť ho úplne voľne do krajiny,“ hovorí. Fungujú tak štáty ako Česko, Poľsko či pobaltské krajiny. Univerzálne certifikáty by boli podľa Klusa spravodlivejšie.

Aj preto by i Slovensko malo ísť cestou celoeurópskeho riešenia, dodáva Klus. Väčšina krajín nateraz skôr vyčkáva. A to i preto, aby získali „viac vedeckých dát o tom, aké účinky má očkovanie na to, či zaočkovaná osoba ďalej roznáša nákazu alebo nie,“ vysvetľuje Klus.

Rozbeh cestovania

„Medzinárodný Covid pas vnímam ako nástroj na otvorenie hraníc a voľnejšieho cestovania v rámci Slovenska aj zahraničia,“ hovorí Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. Covid pas by bol cestou, ako predísť podľa Berkesa povinnosti viacnásobného testovania pred vycestovaním a počas pobytu. Bude ale potrebná medzinárodná dohoda a akceptácia, aby mohol byť zavedený pojem medzinárodný očkovací preukaz, dodal.

„Covid pas je výborným riešením,“ tvrdí riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo Tibor Bajaník. Štart očkovania preto vníma pozitívne, myslí si, že čoskoro budú mať zaočkovaní ľudia väčšiu slobodu pohybu, keďže očkovanie nebudú riešiť len tí, čo chcú cestovať, ale aj zamestnanci v cestovnom ruchu, hotely či dopravcovia. Riešiť však bude treba i situáciu ľudí, ktorí pre sezónou očkovanie nestihnú, či ho odmietajú, upozorňuje Bajaník. Za reálnu považuje podmienku testovania pred cestou.

Obmedzí sa sloboda pohybu?

„Za súčasného stavu a teda k dnešnému dňu si myslím, že Covid pas by mohol vykazovať znaky diskriminácie, najmä čo sa týka slobody voľného pohybu osôb a cestovania,“ upozorňuje advokátka Liliana Smiešková Kazerooni. Stále totiž nie je známa forma tohto pasu, ani to, ako by mal fungovať. Okrem toho očkovanie nie je povinné, ale dobrovoľné. „Ak by sa však pristúpilo ku Covid pasu, mohla by to byť istá forma nútenia k očkovaniu pre tých, ktorí sa už z akéhokoľvek dôvodu očkovať nechceli,“ hovorí právnička. V opačnom prípade by im totiž nebol umožnený prístup do iných krajín.

Podľa Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne môže byť vykonaný zdravotný úkon len osobe, ktorá s tým súhlasí. „Ak niekto odmieta očkovanie a napriek tomu by bol touto cestou nútený sa dať zaočkovať, mohlo by to byť v rozpore s Dohovorom,“ dodala Smiešková Kazerooni. Súhlas by totiž nedal dobrovoľne, vysvetľuje.

Podľa právnika Jozefa Bariho to však nemusí byť tak. Nie všetko, čo pociťujeme ako diskrimináciu, je diskriminácia aj podľa práva, vysvetľuje. „V prípade, ak zavádzanie týchto cestovných Covid pasov bude za účelom eliminácie pandémie alebo reálne hroziaceho rizika ohrozenia zdravia nezaočkovanými ľuďmi, mohlo by ísť o legitímny a objektívny dôvod nerovnakého zaobchádzania. Z tohto dôvodu by o diskrimináciu v právnom zmysle slova vôbec nemuselo ísť,“ hovorí Bari. O diskriminačné konanie ide podľa neho v prípadoch, keď na základe takzvaného zakázaného dôvodu – čiže z dôvodu rasy, pohlavia, farby pleti a ďalších, sa zaobchádza s niekým menej priaznivo.

Ako bude vyzerať Covid pas?

Bude to pas, aplikácia či QR kód? „O konkrétnych detailoch funkčného technického riešenia a zabezpečenia sa ešte stále diskutuje,“ informuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Za najlepšie riešenie považuje práve QR kód v mobiloch, ktorý by sa ľahko skenoval na hraniciach. V praxi by to fungovalo tak, že ľudia by sa preukázali takýmto kódom a nemuseli by absolvovať povinnú karanténu.

Nie každý má však smartfón. „Treba myslieť aj na starších ľudí, aby nastavený systém nikoho nediskriminoval a jeho výhody mohli využívať aj seniori, ktorí nie sú zdatní v nových technológiách,“ hovorí Klus. Pre nich by bol k dispozícii papierový variant dokumentu s QR kódom, dodáva.

Brusel vydal usmernenia o preukázaní očkovania na lekárske účely, tie by mali byť jednotné – digitálne či papierové. „Okrem sémantickej a technickej interoperability by bolo dobré, aby zohľadňovali aj zdravotnú, právnu, etickú a spoločenskú perspektívu,“ vysvetľuje hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludvíková. Členským štátom únie sa taktiež odporúča vytvorenie informačných systémov o imunizácii (Immunisation Information Systems). Európska komisia taktiež odporúča zintenzívnenie práce na digitalizácii zdravotníctva. Financované by mali byť podľa Ludvíkovej z prostriedkov z Fondu obnovy a odolnosti.

"Očkovanie musí byť súčasťou širšieho prístupu, ktorý zahŕňa certifikáty alebo pasy potvrdzujúce bezpečné prekročenie hraníc,“ povedal generálny sekretár Svetovej organizácie pre turizmus (UNWTO) Zurab Pololikashvili na zasadaní jej Globálneho krízového výboru v Madride. O zavedení podobného dokumentu už uvažujú Veľká Británia i Dánsko. Očkovací pas zvažujú aj v Austrálii. Má ísť o mobilnú aplikáciu. Ako informovalo austrálske ABC News, zaočkovaní občania budú evidovaní v austrálskom imunizačnom registri.

„Je vždy možné vytvoriť kombináciu osvedčenia o očkovaní či negatívnych testov na covid, ak očkovanie nebude dostupné v rozsiahlej miere,“ povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Osvedčenie a testy by podľa nej umožnili reštart cestovného ruchu. Dôležité však bude nájsť rovnováhu medzi osvedčením a testami, upozornila predsedníčka eurokomisie.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #leto 2021 #covid pas