Peniaze pripísané na účet o pár sekúnd? EÚ chce, aby okamžité platby poskytovali všetky banky

Okamžité platby sú jednou z tých inovácií, ktoré klienti slovenských bánk pocítili hneď, keď ich banky zaviedli. Stačilo zadať platbu označiť ju ako okamžitú a na účet príjemcu sa pripísala v podstate o niekoľko sekúnd. Čakanie v rozsahu od niekoľkých hodín až do niekoľko dní sa stalo minulosťou, nie však pre každého. To sa teraz zmení. Európsky parlament odhlasoval legislatívu, ktorá nariadi spustenie okamžitých platieb aj bankovým domom, ktoré doteraz túto službu neponúkali.

14.02.2024 05:00
SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Foto:
Na snímke pohľad z vyhliadkovej plošiny Mosta SNP na Staré mesto a budovu Národnej banky Slovenska (NBS)
debata (3)

Okamžité platby totiž finančné inštitúcie naozaj zaviesť mohli, no nemuseli. Na Slovensku existujú okamžité platby od 1. februára 2022 a vtedy túto službu spustili tri najväčšie banky, teda Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka. Spolu s ňou mali túto službu k dispozícii aj ľudia, ktorí mali účet pod značkou Raiffeisen banky. Službu mali k dispozícii od začiatku aj klienti neobánk Revolut a N26. Postupne sa pridali ďalšie banky, pribudli J&T banka a Oberbank.

IDE O PENIAZE - Ochrana vkladov
Video
Zdroj: TV Pravda

Ďalšie bankové domy budú postupne pribúdať, zavedenie okamžitých platieb už avizuje ČSOB banka a dlhšie ich klientom sľubuje aj Fio banka. Teraz je jasné, že okamžité platby budú môcť využívať klienti všetkých bánk.

Európsky parlament totiž prijal návrh zmien v pravidlách fungovania takzvanej Jednotnej oblasti platieb v eurách (SEPA). Tieto zmeny budú znamenať, že ich okamžite bude musieť zaviesť každý poskytovateľ platieb v eurách, teda všetky banky.

Zapojenie ďalších bánk je dobrou správou aj pre ľudí, ktorí sú klientom banky, ktorá už okamžité platby poskytuje. Okamžitá platba sa môže uskutočniť len medzi poskytovateľmi platobných služieb, ktorí sú do systému okamžitých platieb už zapojení. Klient banky, ktorá službu poskytuje, teda nemohol poslať okamžitú platbu na účet v banke, ktorá do tohto systému zapojená nie je.

Sú iba doplnok

Doteraz okamžité platby tvorili iba doplnok k ostatným druhom služieb. Údaje za druhý polrok 2022, ktoré zverejnila Európska centrálna banka len nedávno, hovoria, že v platobných systémoch v eurozóne sa uskutočnilo 29,4 miliardy transakcií v hodnote 23,5 bilióna eur. Z celkového počtu tvorili okamžité platby len dvanásť percent a z celkového objemu platieb to boli len štyri percentá platieb.

Európsky parlament chce sprístupniť rýchle platby všetkým predovšetkým preto, aby na svoje peniaze nečakali napríklad malé a stredné firmy niekoľko dní. Európske orgány si od tejto zmeny sľubujú aj to, že bezpečnosť platieb sa zvýši. „Pravidlá o okamžitých platbách znamenajú dlhoočakávanú modernizáciu platieb na jednotnom európskom trhu. Spotrebitelia sa môžu rozlúčiť s nepríjemnosťami, ktoré spôsobovalo dvoj- až trojdňové čakanie na peniaze. Pripravili sme niečo, na čom ľuďom a firmám skutočne záleží: transfer peňazí v rámci desiatich sekúnd, a to kedykoľvek,“ poznamenal holandský europoslanec Michiel Hoogeveen.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Banky dosiahli minulý rok vyše miliardy eur zisku. Ak by platili bankový odvod už v roku 2023, na takú sumu by mohli zabudnúť

Poskytovatelia budú musieť spĺňať relatívne vysoké nároky, pokiaľ ide o bezpečnosť. „Aby bola bezpečnosť garantovaná, poskytovatelia platobných služieb by mali mať vytvorené robustné systémy okamžitej detekcie podvodov a systémy, ktoré zabránia tomu, že peniaze odídu na nesprávny účet v dôsledku podvodu, prípadne chyby. Poskytovatelia platobných služieb by preto mali mať schopnosť okamžite poskytovať informácie o identite príjemcu platby, a to bez dodatočných poplatkov,“ upozorňuje Európsky parlament.

V preklade to znamená, že používatelia okamžitých platieb by mali mať prehľad o tom, kam platby posielajú. Aj to by mohlo prispieť k tomu, že sa zvýši kontrola nad tým, kto je peniaze prijíma. Ďalším bezpečnostným prvkom je, že používatelia budú mať možnosť flexibilne si nastavovať limit pre okamžité platby. Systém by mal byť nadizajnovaný tak, aby mal klient možnosť meniť tento limit pred každou platbou. V praxi by teda používanie platieb mohlo vyzerať tak, že klient bude mať všeobecne nastavený relatívne nízky limit pre okamžité platby a pred každou platbou ho bude môcť zmeniť.

2023 11 29 TK k pomoci s hypotekami Čítajte viac O pomoc so splátkami hypoték môžu žiadať tisíce ľudí. Nezabudnite podať žiadosť

Na Slovensku aktuálne platí, že banky si limity pre používanie okamžitých platieb stanovujú samostatne. Teoretické maximum pre denný objem platieb je stanovený na stotisíc eur, no každá banka môže stanoviť vlastný limit. V praxi sú tieto obmedzenia nastavené omnoho prísnejšie. Napríklad tri najväčšie banky na Slovensku majú svoje denné maximum pre okamžité platby nastavené na tri- až päťtisíc eur.

Zmena nepríde hneď

Rozhodnutie europarlamentu neznamená, že okamžité platby budú k dispozícii okamžite. Úprava pravidiel fungovania SEPA bude účinná dvadsať dní po uverejnení vo vestníku EÚ. Od toho momentu začne plynúť deväťmesačná lehota, po ktorej uplynutí budú musieť okrem iných aj banky prijímať okamžité platby. Do osemnástich mesiacov budú musieť umožniť odosielanie platieb. Môže teda trvať zhruba rok a pol, kým sa okamžité platby dostanú plnoformátovo ku všetkým.

kalendár, peniaze, hotovosť Čítajte viac Štvrť milióna eur k dôchodku navyše? Dá sa to, ale nemôžete otáľať

Povinnosť sprístupniť okamžité platby sa nebude týkať len subjektov v rámci eurozóny, túto povinnosť budú mať napríklad aj banky mimo menovej únie v prípade, že poskytujú platby v eurách.

Zároveň platí, že banky si nebudú môcť za okamžité platby účtovať peniaze navyše. Neznamená to nevyhnutne, že okamžité platby budú všade zadarmo, no napríklad banky si nemôžu od klientov za okamžitú platbu pýtať viac ako za prevod, ktorý nie je okamžitý. V podmienkach Slovenska sú SEPA okamžité platby v mnohých prípadoch zadarmo, no nie je to pravidlo.

Finančné domy tiež ponúkajú klientom takzvané urgentné platby. Ide o zrýchlené platby, ktoré však banka zašle aj na účty mimo SEPA, no za tieto platby si banky typicky pýtajú relatívne vysoké poplatky. Tento druh služby v súčasnosti slúži ako alternatíva pre rýchle platby napríklad na účty tých bánk, ktoré v súčasnosti okamžité platby neposkytujú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #platba #SEPA #okamžité platby