O pomoc so splátkami hypoték môžu žiadať tisíce ľudí. Nezabudnite podať žiadosť

Pomoc s hypotékami od štátu sa definitívne rozbehla. Pomoc za rok 2024 začnú úrady práce vyplácať už vo februári. Pomoc na rok 2023 sa dá ešte vybaviť, no zamestnancom sa pomaly kráti čas. Viacerí ľudia s hypotékou pritom podľa rezortu financií zabúdajú na to, že musia požiadať o pomoc dvakrát. To, že získajú nárok na daňový bonus za rok 2023, ešte neznamená, že získajú pomoc aj za rok 2024.

06.02.2024 18:50
debata (2)
Štát prispieva na zvýšené splátky úverov najviac 150 eurami mesačne
Video
Zdroj: TASR

Situáciu dlžníkov komplikuje to, že pomoc s hypotékami pre rok 2023 je samostatné opatrenie vo forme daňového bonusu a dotácia od roku 2024 má podobu každomesačnej dávky. O každú z týchto foriem podpory je potrebné žiadať samostatne. V prvom prípade v daňovom priznaní, v druhom prípade na úrade práce. „Súbeh daňového bonusu a dotácie z ministerstva práce je možný. Odporúčam ľuďom, ktorí čakajú na podanie daňového priznania, aby sa obrátili aj na úrady práce a podali si žiadosť o príspevok,“ povedal Peter Mikloš, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov na ministerstve financií.

Zároveň platí, že mnohí dlžníci nárok na dotáciu ešte len získajú a musia čakať, kým nastane refixácia úrokovej sadzby. Keď sa tak stane, dôležité je nestrácať čas a o pomoc požiadať čo najskôr.

Štát uhradí 75 percent z rozdielu medzi pôvodnou splátkou a zvýšenou splátkou. Maximálna výška podpory je 150 eur mesačne. V roku 2024 sa bude pre zistenie výšky dotácie porovnávať referenčná hodnota za rok 2022 a aktuálna splátka. To znamená, že do porovnania vstupuje priemerná splátka hypotéky za rok 2022 a aktuálna zvýšená splátka.

2023 11 29 TK k pomoci s hypotekami Čítajte viac Ako získať maximálnu podporu 150 eur na hypotéku? Štát spustil kompenzácie

Štát ale určil viaceré podmienky, ktoré je potrebné splniť, aby mohli dlžníci pomoc získať. Keďže štát nechce podporovať každého dlžníka, dôležitý je napríklad účel poskytnutého úveru, problém môže spôsobiť aj prenesenie úveru do inej banky. Nie je to ale tak, že automaticky každý úver prenesený do inej banky nemôže získať pomoc od štátu.

Prečítajte si odpovede na dôležité otázky okolo pomoci štátu s vyššími cenami úverov.

Aký je záujem o pomoc s vyššími splátkami hypoték za rok 2024?

Túto schému má na starosti ministerstvo práce. Úrady práce počas prvého mesiaca zaregistrovali 10-tisíc žiadostí o vyplatenie pomoci so zvýšenými cenami hypoték. Každý, kto o ňu požiada v januári, a spĺňa všetky podmienky pre jej získanie, získa prvú kompenzačnú platbu vo februári. Toto je schéma na rok 2024, na ktorú bude mať nárok takmer 93-tisíc úverov. Nabiehať bude postupne podľa toho, kedy nastane refixácia úverov.

Ako je to s pomocou na rok 2023?

Vláda urobila rozhodnutie, že bude pomáhať s vyššími splátkami hypoték aj ľuďom, ktorým splátky úverov narástli počas roku 2023. Na starosti to má ministerstvo financií a vypláca pomoc vo forme daňového bonusu. Táto pomoc sa teda uplatňuje pri vyrovnaní dane z príjmov. Pre zamestnancov to znamená, že doklad z banky musia svojmu zamestnávateľovi doručiť do 15. februára. Ostatní žiadatelia majú čas na uplatnenie tohto príspevku do momentu, keď budú podávať vlastné daňové priznanie. Dôležitá lehota v tomto prípade je koniec marca, prípadne pri predĺžení lehôt to môže byť koniec júna, prípadne koniec septembra.

Zatiaľ teda nie je jasné, koľko ľudí si o daňový bonus požiada, nárok naň vzniká v prípade viac ako 57-tisíc úverov.

Týka sa pomoc aj refinancovaných úverov?

Závisí od toho, o aký úver ide. Ak bol úver refinancovaný, to znamená prenesený do inej banky, pred rokom 2023, taký úver sa na dotáciu kvalifikuje. Ak sa takému úveru v roku 2023, prípadne neskôr, skončí fixácia a následne stúpne splátka, dlžník môže o pomoc požiadať štát. Ak je ale úver napríklad prenášaný do inej banky v roku 2024, nárok na dotáciu dlžník nemá. V tomto prípade sa musí rozhodnúť, či uprednostní pomoc od štátu, alebo výhodnejšie podmienky z konkurenčnej ban­ky.

„Na veľa refinancovaných úverov sa táto pomoc vzťahovať bude, musia ale splniť ďalšie podmienky,“ hovorí Peter Mikloš, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov na ministerstve financií.

Jednou z podmienok je konkrétny účel úveru. Pri niektorých úveroch sa ale účel úveru nezadáva presne. Čo s tým?

Podmienkou na získanie pomoci je to, že úver slúži na kúpu, postavenie a rekonštrukciu nehnuteľnosti. Ak takýto účel úver nemá presne stanovený, môže to byť problém. Toto pravidlo štát zaviedol preto, aby do pomoci nespadali bezúčelové úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, prípadne rôzne konsolidačné úvery. Ak v úverovej zmluve nie je explicitne uvedený jeden z týchto účelov, klient môže aj tak zažiadať o dotáciu. Ak sa jeho úver napríklad v roku 2024 refixuje, môže pomoc získať. „Odporúčam klientom, aby navštívili úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a dokladovali prepojenie zmluvy v novej banke so zmluvou v starej banke, aby bolo na úrade jasné, že tieto dva úvery spolu súvisia,“ povedal Mikloš.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Poslanci definitívne odklepli dotácie hypotekárnych splátok. Čo všetko by ste mali vedieť? (otázky a odpovede)

Ak niekto požiadal o daňový bonus za rok 2023, začnú mu automaticky chodiť peniaze z úradu práce v roku 2024?

Nie. Klient, ktorý spĺňa podmienky na získanie daňového bonusu za rok 2023, má nárok na dotáciu z úradu práce aj v roku 2024. O túto pomoc je potrebné ale požiadať. Štát ju nebude vyplácať automaticky. O oba druhy pomoci treba požiadať samostatne. Každý, kto chcel získať pomoc už za január, musel o dotáciu v januári požiadať úrady práce. Tí, čo to stihli, získajú prvú platbu vo februári. Ministerstvo upozorňuje, že dlžníci zabúdajú podávať obe žiadosti. Zatiaľ tak urobilo zhruba iba tritisíc ľudí.

Vypláca štát pomoc vo forme dotácie určenú pre rok 2024 aj spätne?

Nie. Ak klient mal nárok na dotáciu napríklad už v januári, no nepožiadal o ňu v minulom mesiaci, o platbu za január prichádza. Preto je dobré nestrácať čas a žiadať úrady práce o dotáciu hneď, keď banka vyčísli výšku novej splátky.

Koľko úverov sa kvalifikuje na pomoc v ďalších rokoch?

Rezort financií vie vyhodnotiť iba to, koľko úverov sa spája s dlžníkmi, ktorí sa zmestia do príjmového limitu. Ten je určený ako 1,6-násobok priemernej mzdy. Ide teda o sumu 2 086,40 eura. Ministerstvo nemá údaje na to, aby vyhodnotilo aj splnenie ostatných kritérií. V roku 2024 a aj v roku 2025 bude refixovaných viac ako 90-tisíc úverov v každom roku, v roku 2026 to bude viac ako 52-tisíc úverov a v ďalšom roku je to zhruba 72-tisíc úverov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #hypotéka #ministerstvo financií #sociálnych vecí a rodiny SR