Ako získať maximálnu podporu 150 eur na hypotéku? Štát spustil kompenzácie

Občania už môžu úrady práce žiadať o kompenzácie zvýšených splátok hypoték pre rok 2024. Táto možnosť je k dispozícii od 2. januára tohto roku. Štát bude kompenzovať zvýšené splátky úverov relatívne veľkému množstvu dlžníkov, o kompenzáciu vyšších splátok treba ale požiadať.

05.01.2024 05:00
debata (91)
Štátna pomoc s hypotékou: otázky a odpovede
Video
Odpovedá Matej Dobiš z portálu Finančný Kompas. / Zdroj: TV Pravda

Ide o pomoc, ktorú má pod palcom ministerstvo práce a je to iný nástroj ako daňové zvýhodnenie na zaplatené úroky za rok 2023, to má na starosti ministerstvo financií. Pre rok 2024 je pripravená dávka, ktorá sa vypláca každý mesiac. Denník Pravda sa pozrel na to, čo presne treba urobiť.

Kto môže o podporu požiadať?

Zákon počíta s tým, že o podporu môže požiadať dlžník, prípadne spoludlžník. Ide teda o osoby, ktoré sú uvedené na úverovej zmluve. Zároveň je potrebné, aby tento človek mal trvalý pobyt na území Slovenska a zároveň o úver musel požiadať pred 1. januárom tohto roku.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Štát zvyšuje stovky poplatkov, chce zaplátať deravú štátnu kasu. Pozrite si, za čo si priplatíte

Kam treba žiadosť poslať?

Žiadosti o dotáciu vyšších splátok hypoték spracúvajú úrady práce. „Žiadateľ predkladá vyplnenú a podpísanú žiadosť úradu, v ktorého územnom obvode má trvalý alebo prechodný pobyt. Túto žiadosť je možné podať osobne, poštou alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným kvalifikovaným elektronickým podpisom, teda cez portál slovensko.sk,“ hovorí Úrad práce sociálnych vecí a rodiny SR vo svojom stanovisku.

Aké podmienky treba splniť?

Podmienky sú tri. Prvou je príjmový limit. Príjem osoby, ktorá môže podporu získať, nesmie byť vyšší ako 1,6-násobok priemernej mzdy. Druhá podmienka sa viaže na používanie nehnuteľnosti a tretia na platobnú disciplínu.

Aká je príjmová hranica?

Pravidlo, podľa ktorého je hranica vo výške 1,6-násobku priemernej mzdy, je pevné, konkrétna výška sa bude postupne meniť. Pre rok 2024 je kľúčový násobok priemernej mzdy platnej pre rok 2022. Tá bola vo výške 1 307 eur. Príjmový limit teda spĺňa človek s príjmom do zhruba 2086 eur. Rovnako sa posudzuje celoročný príjem človeka spred dvoch rokov. V roku 2024 je teda kľúčový príjem za rok 2022.

Kľúčový je príjem človeka, ktorý je uvedený na úverovej zmluve. Ak je na zmluve aj spoludlžník, do úvahy sa berie aj príjem tejto osoby. Ak je teda na úverovej zmluve jeden dlžník a jeden spoludlžník, príjmová hranica sa zdvojnásobuje a do tohto limitu sa musí vmestiť súčet príjmov oboch ľudí, ktorí sú na zmluve.

Čo ak záujemca príjmový limit v roku 2022 nespĺňal?

Zákon počíta aj so situáciou, že príjem dlžníka v čase klesol. Ak záujemca nespĺňa podmienku, ktorá vyplýva z posúdenia celoročného príjmu, k dispozícii je ešte jedna alternatíva. Záujemca si môže nechať posúdiť priemerný mesačný príjem za šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť. Ak teda klient banky podá žiadosť v januári tohto roka, posudzovať sa bude príjem od júla do decembra 2023.

Aké sú požiadavky spojené s nehnuteľnosťou?

O podporu sa dá žiadať iba v prípade, že ide o úver na bývanie, ktorý banka poskytla na tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorá slúži na vlastné trvalé bývanie oprávnenej osoby, teda človeka na úverovej zmluve. V tejto nehnuteľnosti môže bývať so svojimi blízkymi, prípadne môžu v tejto nehnuteľnosti bývať blízki tejto osoby. Za blízkeho človeka tejto oprávnenej osoby sa považuje jej manžel, prípadne manželka, deti a rodičia.

Čo znamená, že záujemca o podporu musí mať dobrú platobnú disciplínu?

Jednoducho to znamená, že záujemca o podporu musí splátky skutočne aj uhrádzať. Ak sa stane, že splátku klient neuhradí, podporu od štátu nedostane. „Oprávnenej osobe vzniká nárok na príspevok len v prípade, ak uhradila mesačnú splátku v plnej výške, lehote a spôsobom dohodnutým v zmluve o úvere na bývanie, pričom sa prihliada na omeškanie úhrady mesačnej splátky najviac do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom nastala splatnosť mesačnej splátky,“ upozorňuje úrad práce. Ak teda januárovú splátku dlžník neuhradil, z pohľadu nároku dotácie ju môže zaplatiť do konca februára.

peniaze, sporenie Čítajte viac Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

Kedy štát bude peniaze vyplácať.

Ak klient finančnej inštitúcie podá žiadosť, ktorá je v poriadku, v januári, prvá platba od štátu príde vo februári. V konkrétnom mesiaci sa totiž pomoc vypláca spätne za predchádzajúci mesiac. Zo žiadostí podaných v januári príde platba do 25. februára 2024.

Aká je výška príspevku?

Štát uhradí 75 percent z rozdielu medzi pôvodnou splátkou a zvýšenou splátkou. Maximálna výška podpory je 150 eur mesačne. V roku 2024 sa bude pre zistenie výšky dotácie porovnávať referenčná hodnota za rok 2022 a aktuálna splátka. To znamená, že do porovnania vstupuje priemerná splátka hypotéky za rok 2022 a aktuálna zvýšená splátka.

Musí si rozdiel žiadateľ vypočítavať sám?

Nie. Tieto údaje získava príslušný úrad práce od bánk.

Ako občan platbu získa?

Štát peniaze posiela na účet. Súčasťou žiadosti o dotovanie zvýšenej splátky je aj pole, do ktorého je potrebné vpísať číslo účtu v tvare IBAN. Úrady ho použijú na to, aby platbu klientovi poslali.

Ako dotácia funguje?

Kľúčový pre výšku dotácie je rozdiel medzi splátkami. Ak sa dlžníkovi zvýši mesačná splátka o 300 eur, napríklad z 200 eur na 500 eur, 75percent z 300 eur je 225 eur. Príspevok bude poskytnutý v maximálne možnej výške príspevku 150 eur. Ak sa dlžníkovi zvýši mesačná splátka o 60 eur, napríklad zo 120 eur na 180 eur, 75 percent zo 60 eur je 45 eur. Príspevok bude poskytnutý v sume 45 eur.

Čo všetko je súčasťou žiadosti?

Úrad práce si žiada niekoľko údajov, je ich celkovo sedem: meno, priezvisko (oprávnenej osoby a spoludlžníka), dátum narodenia (oprávnenej osoby a spoludlžníka), rodné číslo (oprávnenej osoby a spoludlžníka), adresa pobytu oprávnenej osoby, číslo účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v SR, na ktorú má byť príspevok poukazovaný, číslo zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú sa žiada o príspevok, vrátane uvedenia dátumu uzavretia tejto zmluvy a prípadne meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo fyzickej osoby, ktorá je manželom, dieťaťom alebo rodičom oprávnenej osoby, vrátane uvedenia vzťahu k oprávnenej osobe. Povinnou prílohou je kópia zmluvy o úvere na bývanie. Formulár na podanie žiadosti je k dispozícii na webovom sídle úradu práce.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #banky #úrokové sadzby #splátky hypotéky #dotácia na hypotéku