Štát zvyšuje stovky poplatkov, chce zaplátať deravú štátnu kasu. Pozrite si, za čo si priplatíte

Na ozdravovanie verejných financií doplatia okrem iných aj tí občania, ktorí od štátu potrebujú nejaký druh služby. V rámci Lex Konsolidácia, balíčka ozdravných opatrení z dielne štvrtej vlády Smeru, sa od 1. apríla dvíha veľké množstvo poplatkov, ktorým sa občania pri návšteve úradov nevyhnú.

03.01.2024 05:00
debata (215)
Minister Kamenický: 18 konsolidačných opatrení
Video
Zdroj: ta3

Štát chce týmto spôsobom získať do spoločného mešca milióny eur navyše. V roku 2024 by mali vyššie poplatky prispieť k ozdraveniu verejných financií sumou 37,5 milióna eur, v ďalších rokoch je to päťdesiat a päťdesiatdva miliónov eur.

V roku 2022 štát vo forme týchto poplatkov získal zhruba 205 miliónov eur, predpokladaný nárast o 37,5 miliónov eur je v porovnaní s týmto číslom nárast o takmer pätinu. Štát v tomto prípade obhajuje rozhodnutie zvyšovať poplatky všeobecným rastom cien.

Stovky poplatkov stúpne

Zvýšenie poplatkov má byť relatívne málo bolestné opatrenie ako konsolidovať verejné financie. Slovensko naozaj musí hľadať spôsob ako ozdravovať verejné financie a znižovať miliardové deficity. Tieto poplatky bežní občania neplatia pravidelne, no v tomto prípade neplatí, že konsolidácia sa bežných ľudí nedotkne. Je to ale menej politicky nákladné opatrenie ako keby sa vláda rozhodla zvyšovať napríklad sadzbu dane z pridanej hodnoty. Ďalšou výhodou je to, že toto opatrenie je veľmi jednoduché, nevyžiadalo si žiadnu štrukturálnu reformu, štát jednoducho prepisuje cenníky. V tomto prípade pôjde hore viac ako 900 poplatkov.

Svojou povahou je ale zvyšovanie poplatkov úplne iné ako napríklad zvyšovanie spotrebnej dane z tabaku, ktoré sa v konsolidačnom balíku tiež nachádza. V tom prípade silní fajčiari pociťujú vplyv konsolidácie denne. To isté platí aj pre zvýšenie daní z alkoholu a taktiež pre zvýšenie odvodov. Zvýšenie zdravotných odvodov sa síce týka tej časti, ktorú platia zamestnávatelia, ale napríklad aj živnostníci.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čo prekáža Čaputovej na rozpočte Ficovej vlády? Výhrady sú celkom jasné

Štát sa spolieha na to, že vyššie poplatky v špeciálnych situáciách občania zvládnu „Zámerom legislatívnej úpravy zákona o správnych poplatkoch a zákona o súdnych poplatkov a poplatku za výpis z registra trestov je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov, z ktorých väčšina sa naposledy menila skôr ako pred zavedením eura na Slovensku,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Nové vyššie poplatky

Nové sadzby poplatkov v praxi znamenajú, že viac zaplatia napríklad ľudia, ktorí budú chcieť vymeniť svoj pôvodný vodičský preukaz za nový.

To je relatívne bežná situácia, záujem o vodičské preukazy kulminoval napríklad v závere roka 2023. Pred úradmi, ktoré vydávajú doklady, sa tvorili ku koncu minulého roka dlhé rady. So záverom roka 2023 sa skončila aj platnosť „ružových“ vodičských preukazov. Kto výmenu nestihne, a ponechá si „vodičák“, ten nebude mať od nového roka platné doklady. Ak predloží napríklad cestnej hliadke neplatný doklad, dostane pokutu. Za jazdu s neplatným vodičským preukazom vám polícia môže uložiť pokutu päťdesiat eur v blokovom konaní, v správnom konaní možno uložiť pokutu do sto eur,“ upozorňuje ministerstvo vnútra.

Ak teda ešte niekto v januári má len starší ružový preukaz, je potrebné ho vymeniť. Ministerstvo vnútra riešilo problém s tým, že jednotliví pracovníci nestíhali v závere roka vymieňať vodičské preukazy všetkých záujemcov o výmenu. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka nemalo ministerstvo vnútra k dispozícii dostatok čipov a muselo túto situáciu v závere roka riešiť. Ak niekomu ostal aj po novom roku ružový vodičský preukaz, je potrebné ho vymeniť a určite nie je dobré výmenu preukazu odkladať. Už od apríla 2024 bude administratívny poplatok za výmenu preukazu vyšší o desiatky percent. Preto nie je dobré s výmenou váhať.

Za výmenu starého vodičského preukazu v štandardnej lehote 30 dní sa do apríla platí správny poplatok vo výške 6,50 eur. Od apríla sa tento poplatok zvýši a stúpne na desať eur. O viac ako polovicu stúpnu aj poplatky spojené so skúškami v autoškole. Pre získanie vodičského preukazu bude potrebné zaplatiť poplatok vo výške 50 eur, doteraz bola výška tohto poplatku 33 eur.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Vyššia minimálna mzda aj viaceré dávky, ale aj dane. Čo prinesie rok 2024?

Vyššie sú aj poplatky za vydanie evidenčného čísla vozidla, mení sa zo 16,5 na 25 eur. Je to opäť nárast o viac ako päťdesiat percent. Viaceré poplatky sa vláda v novele rozhodla zvyšovať o polovicu, prípadne zhruba o polovicu. Nárast poplatkov spojených s dopravou sa pohybuje na úrovni od štyridsať percent do 66,7 percenta, no veľa z poplatkov bude zaokrúhlených tak, aby stúpli približne o polovicu. Sú ale niektoré poplatky, ktoré sa zvýšili aj o dvesto percent. Prevažne ide ale o poplatky za drobné služby, keď sa poplatok zvyšuje napríklad z 33 centov na jedno euro.

„Valorizácia sadzieb poplatkov sa netýka takzvaných percentuálne určených sadzieb poplatkov, pri ktorých sa výška automaticky mení v závislosti od základu poplatku, ako aj poplatkov, pri ktorých nie je rozpočtový vplyv významný alebo došlo k zmene príslušnej časti sadzobníka v posledných rokoch,“ dodáva v odôvodnení ministerstvo financií.

To, že poplatky stúpajú až od apríla znamená, že občania majú štvrťroka na to, aby služby štátu využili v pôvodných cenách.

© Autorské práva vyhradené

215 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #konsolidácia verejných financií