Vyššia minimálna mzda aj viaceré dávky, ale aj dane. Čo prinesie rok 2024?

Príchod nového roka znamená, že v ekonomike sa menia mnohé čísla. Zvyšujú sa viaceré dávky aj minimálna mzda, no štvrtý kabinet premiéra Roberta Fica (Smer) pripravil aj zvyšovanie niektorých daní a zdravotných odvodov. Je to súčasť takzvaného Lex Konsolidácia. Štát musí šetriť a súčasťou toho, čo na rok 2024 pripravila vláda, sú vyššie dane zo škodlivej spotreby a aj vyššie zdravotné odvody, ktoré platia zamestnávatelia.

27.12.2023 05:00
debata (18)
Minister Kamenický: 18 konsolidačných opatrení
Video
Zdroj: ta3

Vláda tvrdí, že ľudí sa to nedotkne, lenže v skutočnosti sa týmto spôsobom zhoršujú podmienky na vytváranie pracovných miest, vyššie odvody navyše platia napríklad aj živnostníci. Popri daniach, odvodoch a dávkach ale stúpa napríklad aj minimálna mzda. Pozrite si prehľad vybraných zmien pre rok 2024.

Historická dohoda sa zopakovala

Už od leta je jasné, že minimálna mzda stúpne na 750 eur mesačne. Zamestnávatelia, odborári a predstavitelia vlády sa dokázali na výške minimálnej mzdy na rok 2024 dohodnúť. Vôbec prvý raz sa dohoda zrodila v predchádzajúcom roku. V roku 2024 sa minimálna mzda zvýši o päťdesiat eur v hrubom. Podľa zákonného automatu pritom musela suma minimálnej mzdy na budúci rok dosiahnuť najmenej 744 eur, teda 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku za minulý rok. Dohodu pre rok 2024 sa podarilo dosiahnuť kabinetu Ľudovíta Ódora.

SR NBS Kažimír predikcia TK BAX Čítajte viac Prognóza ekonomiky na rok 2024: Kažimír nechce hovoriť o bankrote, no náš dlh prudko narastie

Zvýšenie mnohých dávok

V polovici roka sa zvyšovalo životné minimum a spolu s ním sa zvyšuje viacero dávok. Časť z nich rástla už počas roka 2023 a časť z nich sa zvyšuje aj od začiatku roku 2024. Zvyšuje sa napríklad aktivačný príspevok či príspevok na bývanie. Životné minimum je minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Táto hranica sa od začiatku budúceho mesiaca posúva vyššie.

„Na základe schválenej novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú schválila NR SR, sa životné minimum bude valorizovať koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorého výška na základe údajov zverejnených Štatistickým úradom SR v apríli 2023 oproti minulému roku predstavuje 14,7 percenta,“ upozorňuje tlačový odbor rezortu práce.

Životné minimum ovplyvňuje aj dobre zarábajúcich ľudí. Na životné minimum je naviazaná aj nezdaniteľná časť základu dane. Je to 21-násobok životného minima. Na rok 2023 je výška nezdaniteľnej časti základu dane 4 922,82 eura a stúpne na 5 548,2 eura na rok 2024. Výška ročného príjmu, na ktorý štát daňami nesiaha, sa tak od budúceho roku zvyšuje o viac ako 555 eur. V daňovom priznaní, ktoré budú napríklad živnostníci vypĺňať v roku 2024, sa ale použije nezdaniteľné minimum platné pre rok 2023, keďže v roku 2024 sa budú riešiť príjmy za rok 2023.

Stúpajú ale aj ďalšie dávky. Zmena sa dotkne aj nemocenských dávok. Stúpa teda nemocenské, materské, tehotenské a ošetrovné.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Poslanci schválili vyššie dane. Koho sa dotknú?

Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2024, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude predstavovať 47,16 eura. Pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci tak Sociálna poisťovňa v budúcom roku vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 414,8 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to bude 1 462 eura.

Maximálne denné materské dosiahne hodnotu 64,31 eura. Znamená to, že materské bude Sociálna poisťovňa mamičkám, oteckom či iným určeným poistencom vyplácať maximálne vo výške 1 929,3 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci alebo 1 993,6 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

Podobne vzrastie aj maximálna výška dávky tehotenské. Jej maximálna denná suma bude predstavovať 12,86 eura, to znamená, že budúce mamičky dostanú najviac 385,9 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci, respektíve 398,80 eura mesačne pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci.

Maximálne denné ošetrovné v roku 2024 predstavuje hodnotu 47,16 eura. Dávka ošetrovné, ktorú Sociálna poisťovňa podľa zákona vypláca najviac za 14 dní, tak dosiahne maximálnu výšku 660,3 eura. Pri dlhodobom ošetrovnom, ktoré môže Sociálna poisťovňa po splnení zákonných podmienok vyplácať najviac 90 dní, bude jeho maximálna výška 1 414,8 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci, respektíve 1 462 eura mesačne pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci.

Vyššie budú aj úrazové dávky. Od 1. januára 2024 zvýši vyplácanú úrazovú rentu o 3,2 percenta automaticky, o valorizáciu teda netreba osobitne žiadať. V tomto balíku sa zvyšuje napríklad jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením, náhrada nákladov spojených s pohrebom. Jednorazové odškodnenie manžela alebo manželky predstavuje od 1. januára 2024 sumu 75 166,20 eura a maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí je rovnako vo výške 75 166,20 eura.

Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením predstavuje od 1. januára 2024 sumu 37 583,70 eura. Maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom je v roku 2024 vo výške 3 759,60 eura.

peniaze, hotovosť, peňaženka Čítajte viac Prekvapivé výsledky analýzy o domácnostiach. Zdražovanie a finančné patálie? Nie tak celkom

Zmeny v dôchodkoch

V roku 2024 sa udejú tiež pohyby okolo dôchodkového veku. Od ročníka narodenia poistenca v roku 1967 sa podľa v súčasnosti platnej legislatívy zvyšovanie dôchodkového veku opätovne naviaže na strednú dĺžku života. Pre starších ľudí sa dôchodkový vek nenaviaže na strednú dĺžku života.

Od roku 2024 prichádza do systému trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Tieto zmeny je potrebné nejako financovať, pôvodný plán ministra práce Erika Tomáša (Hlas) bol, že okreše rodičovský dôchodok, no tento nápad v koalícii neprešiel. Príjmy Sociálnej poisťovne napokon vystuží oslabenie druhého dôchodkového piliera. Sociálna poisťovňa získa 365 miliónov tým, že do druhého piliera si sporitelia budú posielať 4 percentá vymeriavacieho základu. Do prvého piliera tak pôjde 14 percent vymeriavacieho základu.

Pôvodné plány pritom počítali s tým, že v roku 2024 pôjde do druhého piliera 5,75 percenta a do prvého piliera 12,25 percenta vymeriavacieho základu.

S druhým pilierom súvisí aj ďalšia zmena, ktorá prirodzene s príchodom roku 2024 prichádza. Referenčná suma pre výplatu dôchodku z druhého dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,7 eura. Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z I. dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia takzvaným programovým výberom. Ak dôchodok sporiteľa z iných zdrojov presahuje referenčnú sumu, sporiteľ si taktiež celú sumu nasporenú v druhom pilieri môže vybrať jednorazovo.

SR RRZ Financie Verejné Výhľad Opatrenia Ozdravné BAX Čítajte viac Ekonóm Šuster: Vláda používa triky, aby rozpočet na budúci rok vyzeral lepšie

Zmeny v daniach a odvodoch

V zákone o dani z príjmov sa zmenili tri základné okolnosti. Prvou je zvýšenie sadzby dane dividend zo sedem percent na desať percent.

Do daňového systému sa vracajú daňové licencie, teda minimálne dane, ktoré budú musieť firmy platiť. Je to návrat k daňovým licenciám, ktoré už v minulosti v ekonomike existovali. Tento systém znamená, že nejakú sumu si štát vypýta aj od firiem, ktoré vykážu stratu. Výška minimálnej dane sa bude určovať podľa obratu firmy. Najmenej by mali platiť firmy s obratom do 50-tisíc eur, ich minimálna daň bude 340 eur. Maximum budú platiť firmy s obratom 500-tisíc eur a viac. Tie zaplatia minimálne 3 840 eur. Tretia zmena je zvýšenie hranice zdaniteľných príjmov na uplatnenie zníženej sadzby dane z príjmov vo výške 15 percent. Za takzvaného mikrodaňovníka sa bude môcť považovať subjekt s príjmami do 60-tisíc eur.

Viac si štát vypýta aj na odvodoch. Od začiatku roka 2024 sa zvýšia zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatiteľov. Sadzba poistného pre zamestnávateľov stúpne z 10 percent na 11 percent z hrubej mzdy zamestnanca a sadzba poistného pre samostatne zárobkovo činnú osobu a samoplatiteľa zo 14 percent na 15 percent z ich vymeriavacieho základu. Sadzba pre zamestnanca vo výške 4 percent z hrubej mzdy sa zachová. V prípade, ak ide o pracovníka s ťažkým zdravotným postihnutím, sadzby odvodov sú polovičné a aj zvýšenie je polovičné, teda polovica percentuálneho bo­du.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dôchodky #2024