Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

Rast úrokových sadzieb v eurozóne spôsobuje okrem iného aj to, že banky postupne zvyšujú úrokové sadzby aj na vkladoch. Napriek tomu medzi ľuďmi prevláda pocit, že banky tieto úroky zvyšujú pomalšie. Národná banka Slovenska (NBS) ukázala, že je to tak len čiastočne.

28.12.2023 05:00
debata (43)

Tento pocit vytvára najmä to, že Slováci majú veľké množstvo prostriedkov na bežných účtoch. Tieto peniaze sa v podstate nezhodnocujú, rovnako dodatočný rast týchto kreditných úrokových sadzieb je v zásade zanedbateľný. Pre banky rast úrokov na úveroch znamená výnos, rast úrokov na vkladoch znamená náklad.

Národná banka však upozornila na to, že napríklad pri termínovaných vkladoch je tempo zvyšovania úrokových sadzieb zhruba podobné ako pri hypotékach. „Pri domácnostiach bol nárast výnosnosti portfólia retailových úverov prakticky rovnaký ako nárast nákladovosti termínovaných vkladov domácností,“ hovorí NBS.

NBS: Nemôžeme očakávať, že hypotéka bude za 1%, tieto doby sú už preč
Video
Zdroj: TASR

Vklady nie sú úvery, rast sadzieb funguje inak

Centrálna banka upozorňuje, že pripisovanie úrokov na vkladoch funguje inak ako pri zdražovaní úverov. Pri úveroch vo všeobecnosti platí, že vyššie sadzby sa týkajú nových úverov a do existujúcich úverov sa prenášajú postupne. To platí pre hypotéky, ktoré majú konkrétnu úrokovú sadzbu zafixovanú na konkrétne obdobie niekoľkých rokov.

Porovnávanie sadzieb úverov a vkladov je pomerne komplikované. „Je potrebné poznamenať, že záver o rovnakom raste sadzieb na úveroch a vkladoch platí pri priemerných sadzbách na celé existujúce portfólio, nie pri sadzbách na nové úvery a vklady. V sektore domácností pri sadzbách na nové produkty rástli sadzby rýchlejšie pri úveroch ako pri vkladoch. Rast sadzieb na nové produkty sa však rýchlejšie premieta do portfólia vkladov ako úverov, keďže úvery majú dlhšiu dobu fixácie úrokovej sadzby ako vklady,“ dodáva.

Pre klientov je to správa, aby svoje prostriedky presúvali z bežných účtov. Práve preto, že veľa peňazí ostáva na bežných účtoch, sa úrokové príjmy bánk výrazne zvyšujú. Vklady na bežných účtoch sa totiž v podstate neúročia, sú to peniaze, ktoré má banka od ľudí takmer zadarmo.

„Termínované vklady tvoria necelú tretinu všetkých vkladov. Ich podiel začal postupne so zvyšovaním úrokových sadzieb rásť. Tento rast je rýchlejší pri podnikoch, kým v sektore retailu je ich doterajší nárast len veľmi mierny. Tempo a finálna úroveň podielu termínovaných vkladov sú preto najvýznamnejšími faktormi, ktoré budú ovplyvňovať ďalší rast čistých úrokových príjmov bankového sektora,“ upozorňuje NBS.

V zásade to znamená, že presun prostriedkov na termínované účty bude znižovať aj úrokové príjmy bánk. To, že rastú úrokové sadzby práve na termínovaných vkladoch, nie je náhoda. S peniazmi, ktoré sú na termínovaných vkladoch, môže banka pracovať s väčšou istotou, keďže vie, že určité obdobie nepožiada klient o vyplatenie týchto vkladov.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Vyššia minimálna mzda aj viaceré dávky, ale aj dane. Čo prinesie rok 2024?

Záujem o termínované vklady bude rásť. Národná banka počíta s tým, že podiel termínovaných vkladov sa pri domácnostiach do konca roku 2026 zvýši z 27 percent až na 60 percent. Na bežných účtoch by tak klienti mohli držať len štyridsať percent prostriedkov, kým teraz je to až 73 percent.

Záujem o termínované vklady sa zvyšoval už počas roku 2023. „Určite narástol záujem, od začiatku roka si len na našom portáli prezeralo porovnania a kalkulačky spojené s výnosmi práve na termínovaných vkladoch o 266 percent viac návštevníkov ako v rovnakom období roka 2022,“ poznamenal Matej Dobiš z portálu Finančný kompas už v lete končiaceho roka 2023.

Úroky výrazne stúpli

Vklady s úrokovou splatnosťou do jedného roka sa v októbri tohto roku úročili sadzbou vo výške 3,5 percenta. V rovnakom období roku 2020 to bolo 0,23 percenta. Rovnako výrazne vyššie sú aj ďalšie sadzby. Termínované vklady v trvaní nad jeden rok a do dvoch rokov boli v októbri na úrovni 2,68 percenta a vklady nad dva roky sa v októbri úročili priemernou sadzbou 2,82 percenta. V roku 2020 Európska centrálna banka úrokové sadzby držala mimoriadne nízko, chcela týmto spôsobom podporiť ekonomiku, ktorá dostala ďalšiu ranu vo forme pandémie koronavírusu.

S rastom úrokových sadzieb ale popri úrokových sadzbách úverov stúpajú aj úrokové sadzby na vkladoch. Lepšie sú na tom zatiaľ firmy ako domácnosti. V ich prípade termínované vklady banky úročia o niekoľko desatín percentuálneho bodu štedrejšie. Dôvodov, prečo úročenie vkladov zaostáva, je niekoľko. Úrokové sadzby boli v minulosti záporné, rast sadzieb z negatívneho pásma teda domácnosti prakticky vôbec necítili. Zmena sadzieb pre domácnosti sa preto začala neskôr.

SR RRZ Financie Verejné Výhľad Opatrenia Ozdravné BAX Čítajte viac Ekonóm Šuster: Vláda používa triky, aby rozpočet na budúci rok vyzeral lepšie

Do pomalšieho zvyšovania úrokových sadzieb vstupujú aj očakávania, podľa ktorých rast úrokových sadzieb už nebude trvať dlho. To je dobrá správa napríklad pre záujemcov o hypotéku, no pre ľudí, ktorí sa snažia, naopak, svoje peniaze uložiť, je to zlá správa. Finančné inštitúcie jednoducho čakajú, čo sa bude na trhu diať, a na to do istej miery doplácajú majitelia vkladov. „Banky sa snažia obmedziť riziko, že úrokové sadzby na portfóliu termínovaných vkladov presiahnu v čase poklesu úroveň trhových sadzieb,“ hovorí NBS.

Rast úrokových sadzieb na vkladoch podľa Národnej banky paradoxne zmierňuje aj to, že úvery sú drahšie. Banky jednoducho potrebujú na poskytovanie úverov menej prostriedkov, preto nelákajú na vklady vyššími úrokovými sadzbami. V ekonomike je navyše výrazná neistota, aj to zvyšovanie úrokových sadzieb na vkladoch brzdí.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #vklady #úrokové sadzby