Nový lacný čínsky e-shop ponúka neuveriteľné ceny. Treba si ale dať dobrý pozor na to, čo nakupujete

Tovary, čo inde stoja stovky eur, tu sa dajú zohnať za niekoľko eur. Spodné prádlo za centy, všetko nápadne lacné. To je portál Temu, ktorý aktuálne patrí k najsťahovanejším aplikáciám. Lacné nákupy z Ázie môže mať každý z nás v mobile veľmi jednoducho. Okolo aplikácie Temu je ale viacero nezodpovedaných otázok a samotná výhodnosť ponúk je vo všeobecnosti dôvod na ostražitosť. Temu sa rozširuje po celom svete napriek tomu, že táto platforma generuje veľké straty. Konkurenciu sa snaží prekonať najmä nízkymi cenami.

04.02.2024 00:00
nakupovanie, online, e-shop Foto:
Pri nakupovaní na internete je obozretnosť dôležitá.
debata (32)

Čínsky obchod ponúka mimoriadne lacný čínsky tovar a ponúka ho po celom svete, aj na Slovensku. Bezpečnostní experti odporúčajú dať si pozor na vlastné osobné údaje a poskytovať ich tejto platforme. Okolo spoločnosti, ktorá Temu vytvorila, totiž existujú pochybnosti o tom, či dostatočne chráni citlivé údaje svojich zákazníkov.

Temu sa vo virtuálnom svete stáva veľmi úspešnou, patrí medzi najviac sťahované aplikácie v globálnom meradle a aj na Slovensku. Každý, kto túto túto aplikáciu používa, by podľa odborníkov na bezpečnosť mal zvýšiť svoju opatrnosť. „Hoci neexistujú dôkazy o tom, že e-shop Temu ako taký je podvodný, podvodníci sa ho stále môžu pokúsiť využiť na oklamanie nakupujúcich. Pri každom online nakupovaní vám odporúčame, aby ste boli opatrní,“ upozorňujú analytici spoločnosti Eset. Prečítajte si dôležité otázky a odpovede okolo aplikácie Temu.

IDE O PENIAZE - Rizikove eshopy
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo Temu je?

Temu je nákupná aplikácia, čínsky internetový obchod, ktorý ponúka tovary za mimoriadne nízke ceny. Vlastníkom Temu je spoločnosť PDD Holdings. Tá prevádzkuje aj nákupný portál Pinduoduo. Temu poskytuje užívateľom prístup k lacným čínskym predajcom.

Prečo sa o tomto e-shope teraz hovorí?

Temu raketovo rastie a patrí k celosvetovo najsťahovanejším aplikáciám. Podľa údajov, ktoré zverejnil portál Businessofapps.com v roku 2023 má táto aplikácia 274 miliónov stiahnutí. To je viac stiahnutí ako v minulom roku dosiahla napríklad aplikácia Spotify.

Temu: Shop Like a Billionaire je najsťahovanejšia bezplatná aplikácia v obchode App Store, ktoré prevádzkuje spoločnosť Apple. K najsťahovanejším aplikáciám patrí aj v službe Google Play. Aplikáciu teda celosvetovo používajú milióny používateľov a k dispozícii je samozrejme aj na Slovensku. Podľa portálu Mojandroid.sk bola aplikácia Temu v novembri minulého roka najsťahovanejšia na Slovensku.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Nová správa o nerovnosti a bohatstve vo svete. Slovensko je unikát

Ako funguje podnikateľský model Temu?

Spoločnosť predáva mnohé tovary za takzvané dampingové ceny. Ceny sú teda mimoriadne nízke, dokonca tak nízke, že samotná firma predajom prehlbuje svoju stratu. Magazín Wired vypočítal, že na jednom balíku, ktorý táto platforma predá do USA, prerobí zhruba 40 dolárov. Firma je teda vo fáze, keď sa aj za cenu strát snaží vybudovať si významné trhové postavenie. Firma napríklad masívne využíva ustanovenie americkej legislatívy, ktoré hovorí, že balíky v hodnote do 800 dolárov nepodliehajú clám. Americko-čínska ekonomická a bezpečnostná komisia (USCC) dokonca dala americkému Kongresu podnet na to, aby uvažovala o znížení tejto hranice. Temu zatiaľ roočne generuje straty aj do výšky takmer miliardy eur, no hlavným cieľom je etablovať sa na viacerých trhoch a konkurovať spoločnostiam ako Amazon.

Je táto aplikácia bezpečná?

Okolo tejto aplikácie sú pochybnosti o jej bezpečnosti. Spoločnosť PDD Holdings, teda materská firma Temu, nemá, pokiaľ ide o bezpečnosť, dobrú povesť. Tú jej kazí predovšetkým Pinduoduo. V minulom roku sa objavili informácie, že táto aplikácia má črty špionážneho softvéru. Vo chvíli keď ju spotrebiteľ nainštaluje, je ťažké ju odinštalovať. Zároveň sa objavujú indície, že aplikácia obchádza bezpečnosť mobilného zariadenia a monitoruje aktivity iných aplikácií v zariadení.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Čo sa oplatí? Predávať, kupovať alebo čakať? Vysvetľuje expert na bývanie

Podľa USCC môže bezpečnostné riziko predstavovať aj Temu. Aj v rámci aplikácie Temu sa objavujú podvody. Jednou z taktík sú špeciálne kódy. „Podvodníci tieto odporúčacie kódy využívajú na oklamanie používateľov. Jednou z metód je uverejňovanie nahých fotografií celebrít so zašifrovanou správou, ktorá naznačuje, že používatelia získajú prístup k obsahu, ak zadajú práve spomínaný odporúčací kód do Temu. Samozrejme, neexistujú žiadne obrázky a podvodník jednoducho len zbiera viac peňazí a odmien na Temu,“ upozorňuje spoločnosť Eset.

Ďalším rizikom sú takzvané duplicitné produkty. „Ide o produkty, ktoré majú blízko k porušeniu patentu. Ak používateľ zadá do vyhľadávania, povedzme, produkt Apple, môžu sa mu zobraziť veľmi podobné položky za zlomok ceny.,“ dodávajú analytici spoločnosti Eset.

Aké bezpečnostné opatrenia je potrebné urobiť?

Existuje niekoľko opatrení, ktoré je dobré pred používaním aplikácie Temu urobiť. „Temu ponúka dvojfaktorovú autentifikáciu založenú na SMS, ktorá nie je taká bezpečná ako hardvérové bezpečnostné kľúče alebo dokonca špecializované mobilné autentifikačné aplikácie, no je to stále lepšie, ako nič,“ dopĺňa bezpečnostná firma.

ruky, peniaze, kalkulačka, počítanie Čítajte viac Máte navyše tisícky eur a chcete ich zhodnotiť? Pozrite sa, na čom môžete zarobiť

Tiež je dobré byť ako spotrebiteľ prirodzene obozretný. „Temu ponúka rôzne špeciálne ponuky, ale aj nízke ceny. Za obrovskými zľavami môže byť vo všeobecnosti skrytý podvod,“ upozorňujú analytici z Esetu. Jednoducho platí, že ak je niečo príliš dobré na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to pravda nebude.

Pozor treba dať aj pri poskytovaní osobných údajov. Pri nákupoch je pred mobilnou aplikáciou uprednostniť webovú stránku. Druhým krokom je to, že na prihlásenie nebudú spotrebitelia používať iné online účty a účty na sociálnych sieťach. Pri platení je dobré používať jednorazové platobné karty, prípadne služby ako PayPal. V rámci opatrnosti je podľa spoločnosti Eset dobré nechať si odoslať zásielku na odberné miesto, nie na domácu adresu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy #Čína #e-shop #nákupy cez internet #temu