Máte navyše tisícky eur a chcete ich zhodnotiť? Pozrite sa, na čom môžete zarobiť

Každý, kto má nejaké voľné peniaze, by mal uvažovať o tom, čo s nimi urobiť, pretože nechať ich ležať na bežnom účte znamená, že strácajú svoju hodnotu.

15.01.2024 05:00
debata (7)
IDE O PENIAZE - Zhrnutie roka 2023
Video
Zdroj: TV Pravda

Nový rok 2024 je nová príležitosť investovať peniaze tak, aby sa zhodnotili. Už vlaňajšok bol výrazne odlišný od toho predchádzajúceho roka, a to bude ovplyvňovať investorov aj v tomto roku. Ako investovať, je teda kľúčová otázka, ktorá bude aktuálna aj v tomto roku.

Čo je kľúčová udalosť minulého roka a čo znamená?

Rok 2023 bol mimoriadny tým, že po dlhom období sa opäť do pozornosti investorov dostávali dlhopisy. Tie vydávajú napríklad jednotlivé štáty, aby ich predajom financovali svoje potreby, na ktoré nemajú peniaze napríklad z vybratých daní. Dlhopisy ale vydávajú aj firmy, ktoré aj takýmto spôsobom financujú svoje projekty.

SR Kia automobilka 2022 polrok výroba TK ZAX Čítajte viac Rok 2023 mohol byť ekonomickou katastrofou, no nebol. Pozrite sa, ako vyzeral a čo nás čaká

Dlhopisy vo všeobecnosti v čase nízkych úrokových sadzieb ponúkajú nízke výnosy, pre mnohých investorov sú málo zaujímavé. To sa v roku 2023 začalo postupne meniť. „V prípade dlhopisov sa darilo európskym dlhopisom s vyšším výnosom, ktoré si pripísali 11 percent, neobchodovateľné korporátne dlhopisy sedem percent a o štyri percentá si polepšili aj globálne štátne dlhopisy,“ upozorňuje Dominik Hapl zo spoločnosti Across Private Investments.

Podľa neho zostanú dlhopisy atraktívnou možnosťou pre investorov aj v roku 2024. „Rok 2023 bol výborný na budovanie dlhopisových pozícií s dlhšou splatnosťou a vyššou duráciou. Práve tieto dlhopisy budú rásť rýchlejšie pri opätovnom znižovaní sadzieb, ktoré sa očakáva v roku 2024. Ešte aj v tomto roku je príležitosť na kúpu dlhopisov s vyšším výnosom a pri nižších cenách,“ hovorí Hapl.

Pojmom durácia investori označujú špecifickú vlastnosť cenných papierov, ktorá sa dá do ľudskej reči preložiť ako citlivosť na úrokové sadzby. Kľúčové v tomto prípade je, že centrálne banky začnú opäť postupne znižovať úrokové sadzby. Ak má dlhopis napríklad duráciu vo výške 3, znamená to, že pokles úrokovej sadzby o jedno percento zvýši cenu dlhopisu o tri percentá.

To, že v minulosti boli úrokové sadzby mimoriadne nízke, znamená, že dlhopisy neboli zaujímavou investíciou. Tento stav, ktorý trval relatívne dlho, je v podstate anomália. Situácia sa teda aktuálne vracia do stavu, ktorý bol v minulosti považovaný za normu.

Čo bude s akciami?

Vo všeobecnosti platí, že súčasťou portfólia, ktoré je výkonné, teda peniaze naozaj zhodnocuje, by mali byť aj investície do akcií. Aj tejto triede aktív by sa mohlo v tomto roku dariť. „História ukazuje, že po dvoch rokoch od posledného zvyšovania sadzieb akcie zarobili v priemere 26 percent, rovnako tak dlhopisy. Akcie až päťkrát z posledných šiestich cyklov skončili o dva roky v zisku. A dlhopisy vždy v posledných šiestich cykloch skončili v zisku o dva roky po poslednom zvýšení. Je tu tak štatistika na strane investorov, ktorá je prísľubom do dobrých rokov,“ hovorí Hapl.

V roku 2023 zažili napríklad americké akcie dobrý štart, keď akciový trh v prvom polroku výrazne podporovali technologické novinky. „Téma umelej inteligencie silno rezonovala a spoločnosti generujúce zisky z tejto technológie ťahali trh nahor. Pridali sa k nim technologické giganty Alphabet, Meta alebo Apple a akciové indexy sa dostali veľmi rýchlo do zaujímavého zhodnotenia. Nevyrušil ich ani náročný koniec prvého kvartálu, keď začali krachovať malé a stredné banky v USA. Americká centrálna banka však rýchlo zasiahla, upokojila situáciu a umožnila akciám opäť rásť,“ objasňuje situáciu na trhoch Martin Smrek, vedúci produkt manažmentu Tatra Asset Managementu.

Pre investorov bolo slabšie obdobie leta a na jeseň až do októbra americké akciové trhy klesali. Nasledoval ale silný finiš. „V novembri sa akciové trhy v jednom bode otočili a do konca roka predviedli impozantný rast. Index Dow Jones Industrial Average v závere roka vytvoril nové historické maximum. Najsledovanejšiemu indexu S&P 500 k novému maximu veľa nechýbalo, jeho ročná výkonnosť presiahla 20 percent,“ hovorí Smrek.

To, že by mali klesnúť úrokové sadzby, pomôže aj akciovému trhu. „Pokles úrokových sadzieb funguje pre ekonomiku ako zošliapnutie plynového pedálu v aute. V roku 2024 sa očakáva, že ECB ich zníži tri- až päťkrát o 0,25 percen­tuálneho bodu a Fed trikrát. Ekonomiku aj ceny akcií a dlhopisov by to malo akcelerovať,“ dodáva hlavný investičný riaditeľ Andrej Rajčány z Across Private Investment.

Analytici očakávajú, že výraznejší potenciál by mohli mať akcie, ktoré vydali firmy napríklad v eurozóne, Japonsku a v menšej miere americké akcie. Na druhej strane, americké firmy sú v popredí technologických inovácií, tieto očakávania by sa mohli obrátiť. Svoj potenciál by mohla mať napríklad aj Čína, no jedným z dôvodov je to, že čínske akcie v minulom roku klesli o 16 percent.

Čo alternatívne investície?

Platí to, že alternatívne investície by nemali mať zásadný podiel v rámci skladby investičného majetku. Napríklad kryptomenám sa v minulom roku darilo, táto trieda aktív v minulom roku posilnila o 122 percent. Virtuálne meny zostávajú veľmi premenlivé, platí to aj napriek tomu, že napríklad v USA, no aj v ostatnom vyspelom svete sa stávajú súčasťou hlavného prúdu. Odhadovať ich výnos v tomto roku je ale náročné.

Aká je budúcnosť zelených investícií?

Ekologickejšie správanie sa po celom svete chtiac-nechtiac stáva megatrendom. Využívanie obnoviteľnej energie by mohlo vzrásť o 11 percent na nové maximum, fosílne palivá však naďalej pokryjú v roku 2024 približne 80 percent dopytu po energiách. Zelená ekonomika teda bude naberať aj v roku 2024 na sile, a to vytvára aj investičný potenciál.

Ako sú na tom nehnuteľnosti?

Z pohľadu investorov zostávajú nehnuteľnosti v závetrí. Zrejme sa nebude dariť sektoru komerčných nehnuteľností. Po pandémii koronavírusu čoraz viac firiem po celom svete umožňuje viac práce z domova. To znamená, že záujem o komerčné nehnuteľnosti, teda napríklad kancelárie, nebude výrazný. Tento druh investícií by sa teda mohol zaradiť medzi porazených roku 2024.

2023 11 29 TK k pomoci s hypotekami Čítajte viac Lacnejšie hypotéky v tomto roku? Slabé šetrenie zo strany vlády ich môže ešte predražiť, varuje odborník

Aký je potenciál zlata?

Zlato je jedným z víťazov roku 2023 a pripísalo si desať percent. Zlato funguje v nepriaznivých časoch ako bezpečný prístav. Ak by sa napríklad ešte viac skomplikovali napäté geopolitické vzťahy, mohol by záujem o investičné zlato rásť. Tiež platí, že zlatu sa historicky darí v čase vážnych kríz.

Aké krízy by mohli prísť?

Momentálne sú vo svete hrozby, o ktorých vieme a, samozrejme, máme nad hlavou hrozbu neočakávaných problémov. „Trhy v roku 2024 môže ohroziť stále trvajúci konflikt na Ukrajine a nový konflikt v Izraeli a ich prípadná eskalácia. Taktiež možné dlhšie udržiavanie vyšších sadzieb, ako by sme si priali, eskalácia konfliktu medzi Čínou a Taiwanom, možný začiatok opätovnej dlhovej krízy v Európe, ktorá by sa týkala štátnych dlhopisov alebo problémov niektorej zo systémových bánk. Tak ako minulý rok nemožno vylúčiť príchod takzvanej čiernej labute, teda zatiaľ neidentifikova­teľnej hrozby, ako boli pandémia COVID-19 či útok Ruska na Ukrajinu,“ uzatvárajú analytici Across Private Investments.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #investície #2024 #akciové trhy