Právo na hotovosť v ústave? Nečítate poriadne európske pravidlá, odkazuje ECB poslancom parlamentu

Slovensko ukotvilo v ústave právo na používanie hotovosti, bola to politická agenda aktuálne mimoparlamentného hnutia Sme rodina. Zdá sa ale, že 111 poslancov, ktorí v júni zmenu základného zákona schválili, kopalo do otvorených dverí. Navyše poslanci si odklepli niečo, čo podľa Európskej centrálnej banky (ECB) nebolo v ich kompetencii.

23.01.2024 05:00
debata (195)
IDE O PENIAZE - Právo na hotovosť
Video
Zdroj: TV Pravda

Novela parlamentom prešla v júni minulého roka, parlament bol teda v zložení, z ktorého vzišli vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Okolo práva na používanie hotovosti na Slovensku sa črtá prípadný právny spor.

Slovensko môže mať pre úpravu, ktorú si schválilo, ešte problémy. Pozrite si odpovede na najdôležitejšie otázky.

Čo Slovensko vlastne prijalo?

Súčasťou ústavy sa stal článok, ktorý zaručuje právo používať hotovosť. „Každý má právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti zákonným platidlom, pričom prijatie takejto platby možno odmietnuť len z primeraných alebo všeobecne uplatňovaných dôvodov. Právo vykonať hotovostnú operáciu v banke alebo pobočke zahraničnej banky sa zaručuje,“ uvádza sa v ústave.

Cieľom návrhu je podľa autorov novely ochrana práva platiť hotovosťou. Toto právo podľa niektorých poslancov vtedajšieho parlamentu ohrozoval napríklad proces, ktorý by mohol vyústiť do vzniku digitálneho eura.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Nová správa o nerovnosti a bohatstve vo svete. Slovensko je unikát

„Je to win-win riešenie. Právo na hotovosť nikomu nič neberie. Kto hotovosť nechce používať, nemusí. Zakladné ľudské právo v ústave mu nič nezoberie. Kto hotovosť považuje za dôležitú, bude výrazne spokojnejší,“ povedal v máji minulého roka pri schvaľovaní zákona poslanec Marián Viskupič (SaS). Liberáli sa v tom čase obávali, že ak by napríklad digitálne euro nahradilo hotovosť, ľudia by pri platení mali nedostatok súkromia.

Ďalším dôvodom, ktorý použili predkladatelia návrhu, je situácia ľudí, ktorí nevedia, prípadne nechcú elektronické platobné prostriedky používať.

Čo prekáža ECB?

Výhrad je niekoľko. ECB ich rozdelila do viacerých oblastí. ECB v prvom rade upozorňuje na to, že záruka vydávania hotovosti ako zákonného platidla nie je v kompetencii členského štátu eurozóny. Ústava tak podľa ECB nie je v súlade so zmluvou o fungovaní EÚ. Tá hovorí, že vydávať eurobankovky môže ECB a národné centrálne banky, ktoré na základe povolenia ECB môžu vykonávať jej právomoc a vydávať bankovky.

ruky, peniaze, kalkulačka, počítanie Čítajte viac Máte navyše tisícky eur a chcete ich zhodnotiť? Pozrite sa, na čom môžete zarobiť

Slovensko použitie hotovosti vymedzuje inak ako európske pravidlá. Prečo na to ECB upozorňuje?

Centrálna banka so sídlom vo Frankfurte má problémy s tým, že prijatie platby v hotovosti môžu obchodníci odmietnuť len z primeraných alebo všeobecne uplatňovaných dôvodov. „Súdny dvor v tejto súvislosti rozhodol, že postavenie zákonného platidla nevyžaduje absolútne akceptovanie, ale len principiálne akceptovanie eurobankoviek ako platobného prostriedku,“ hovorí ECB a naznačuje tak, že národná úprava nie je v súlade s európskymi pravidlami.

Slovensko teda má vlastné a aj európske pravidlá. Prečo je to problém?

ECB upozorňuje, že európske pravidlá, ktoré automaticky platia v jednotlivých členských štátoch, nepotrebujú duplicitný národný zákon. Toto podľa ECB vyvoláva neistotu. Takéto duplicitné prijímanie právnych noriem je podľa ECB prípustné iba v prípade, že existujú nejaké výnimočné okolnosti.

Centrálna banka tiež naznačila, že Slovensko interpretuje európske ustanovenia nesprávne. „Ak existujú takéto výnimočné okolnosti, mali by sa prvky priamo uplatniteľných ustanovení práva únie reprodukovať presne prostredníctvom začlenenia alebo odkazu a len v rozsahu, ktorý odôvodňujú výnimočné okolnosti,“ upozorňuje ECB s tým, že ústava skutočne opisuje pravidlá ECB „nepresne“.

SR Kia automobilka 2022 polrok výroba TK ZAX Čítajte viac Rok 2023 mohol byť ekonomickou katastrofou, no nebol. Pozrite sa, ako vyzeral a čo nás čaká

Prečo ECB považuje ústavné znenie za nejasné?

Ústava ukladá povinnosť bankám spracovávať hotovosť, podľa ECB nie je jasné, čo presne to znamená. „Napríklad nie je úplne jasné, ktoré operácie by patrili do rozsahu hotovostných operácií, či podľa nového ústavného režimu musia banky vykonávať hotovostné operácie pre kohokoľvek alebo len pre svojich klientov, alebo či existujú ďalšie podmienky a obmedzenia práva vykonávať hotovostné operácie v banke alebo pobočke zahraničnej banky,“ hovorí ECB.

V preklade to znamená, že nie je jasné, čo presne sú tie služby, ktoré majú banky v súvislosti s hotovosťou poskytovať. ECB preto vyzýva Slovensko, aby legislatívu spresnilo.

Čo to pre Slovensko znamená?

Ak necháme legislatívu v tomto stave, Slovensku hrozí pokuta. Môže mu ju uložiť Súdny dvor Európskej únie. Ak členská krajina nedodržiava európske pravidlá, môže sa na súd obrátiť Európska komisia. Výška pokuty nie je jasná, závisí od viacerých okolností. Výšku pokuty určujú tri okolnosti: dôležitosť porušeného pravidla, dĺžka obdobia, počas ktorého porušenie trvá, a schopnosť krajiny uhradiť pokutu. Vo všeobecnosti ale platí, že výška pokuty má mať odstrašujúci účinok.

Ministerstvo financií nápravu nechystá, táto úprava nie je v pôsobnosti tohto rezortu.Riešenie teda bude na vláda, prípadne poslancoch.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #novela #Ústava SR #hotovosť