Kto bol zosnulý Rudolf Hrubý? Eset je veľký úspech, popálil sa na hoteli Carlton, problémy riešil aj v hokejovom Slovane

Rudolf Hrubý, ktorý zomrel vo štvrtok podvečer, bol spoluzakladateľ firmy Eset a jeden z najbohatších Slovákov. Zisky spoločnosti Eset, ktorá podniká v oblasti bezpečnostného softvéru, rástli postupne a spolu s nimi rástol aj osobný majetok Rudolfa Hrubého.

15.12.2023 17:32
SR Bratislava šport hokej Slovan majiteľ médiá BAX Foto: ,
Zosnulý Rudolf Hrubý
debata (123)

V súčasnosti je podľa magazínu Forbes jeho hodnota zhruba 770 miliónov eur, čo ho zaradilo na siedme miesto medzi najbohatšími Slovákmi. Kľúčový zdroj jeho bohatstva pochádza skutočne z rastu spoločnosti Eset.

Unikátny príbeh Esetu

Firma Eset je pre Slovensko ekonomickým aj spoločenským symbolom. Z pohľadu ekonomiky a podnikania sa stala slovenským unikátom vzhľadom na to, akým spôsobom sa dokázala presadiť na globálnom trhu. Práve úspech Esetu zabezpečil Hrubému miesto v spoločnosti najbohatších Slovákov.

Eset vznikol v septembri roku 1992 a pri jeho štarte stál práve Hrubý. Spolu s ním ju založili programátori Miroslav Trnka a Peter Paška. Firma sa rozrastala až na vlaňajšie tržby v objeme 590 miliónov eur. S týmto číslom bola spoločnosť Eset 46. najväčšia firma v krajine. Zisk firmy sa blížil k hranici 70 miliónov eur. Hrubý vo firme dlhé roky pôsobil ako finančný riaditeľ.

Ondrej Kubovič zo spoločnosti Eset upozorňuje na digitálne hrozby
Video
Zdroj: TV Pravda

IT-spoločnosť sa od roku 1992 postupne rozrastala a dokázala prekročiť hranice Slovenska. V súčasnosti zamestnáva viac ako dvetisíc ľudí a dcérske spoločnosti má vo viacerých kútoch sveta, nechýba Severná Amerika, Japonsko, Singapur a ani Austrália.

Spoločenským symbolom je Eset okrem iného aj pre to, že práve táto firma sa stala cieľom politického boja, ktorý vedie aktuálne najsilnejšia koaličná strana Smer. Pred tohtoročnými voľbami napríklad súčasný minister financií Ladislav Kamenický tvrdil, že volebné hlasy na Slovensku spočítava spoločnosť Eset. Firma to odmietla a tieto jeho tvrdenia označila za klamstvá. Hrubý spolu s ďalšími vrcholnými predstaviteľmi firmy boli investormi do Denníka N. Toto médium strana Smer považuje za nepriateľské a odmieta s ním komunikovať. Dlhotrvajúce spory, ktoré sa už dostali aj na súd, má Eset aj s aktuálnym podpredsedom parlamentu za Smer Ľubošom Blahom.

SR RRZ Financie Verejné Výhľad Opatrenia Ozdravné BAX Čítajte viac Ekonóm Šuster: Vláda používa triky, aby rozpočet na budúci rok vyzeral lepšie

Šiesti spolumajitelia Esetu poskytli v roku 2015 Denníku N spolu 1,2 milióna eur. Medzi mini bol aj Hrubý, ktorého označuje za svojho akcionára.

Strana Smer šírila na Slovensku pred voľbami protiamerické nálady a prirodzene tak útočila okrem iných aj na Eset. Prispelo k tomu samotné Rusko, ktoré v roku 2018 označilo Eset za spolupracovníka americkej služby CIA. Eset sa mal podľa ruských tvrdení podieľať na kampani proti Rusku pred olympijskými hrami v roku 2018.

Neúspech na Slovane

Okrem pôsobenia v Esete a väzby na médiá bol Hrubý známy aj ako majiteľ hokejového Slovana Bratislava. Bol tiež členom výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja. Pôsobenie Hrubého v HC Slovan Bratislava sa ale dá považovať za neúspech, hoci klub v roku 2022 získal deviaty slovenský majstrovský titul, no pod novým majiteľom to bol iba jeden.

Aktuálne prežíva klub ťažké obdobie a patrí mu predposledná pozícia v tabuľke. Hrubý klub získal do vlastných rúk v lete pred sezónou 2020–2021. Klub bol v tom čase v zlej situácii, po pôsobení v ruskej KHL sa Slovan vracal do slovenskej extraligy a musel úplne nanovo budovať káder. HC Slovan Bratislava sa za éry Rudolfa Hrubého nestal stabilným lídrom súťaže, aj pre tento klub platí, že na medzinárodnej scéne zaostáva.

Lukáš Kovanda, analytik Trinity Bank Čítajte viac Český ekonóm o Slovensku: Som skeptický v tom, že by sa nejako výrazne šetrilo. Nastupujúca vláda zatiaľ ani nebude musieť

Navyše klub nie je úspešný ani ekonomicky. Za obdobie pôsobenia Rudolfa Hrubého sa strata klubu prehlbovala. Za rok 2021 klub vykázal stratu vo výške 1,7 milióna eur, v každom z ďalších dvoch rokov bol klub v strate na úrovni okolo troch miliónov eur. V rokoch 2021 a 2022 boli straty klubu vyššie ako tržby, no vo veľkej miere to súvisí s pandémiou ochorenia COVID-19.

Aktuálne je teda situácia v klube nestabilná, klub nie je finančne sebestačný a fanúšikovia sú nespokojní aj so športovým výkonom klubu.

Okrem hokeja mal Hrubý záujem aj o motorizmus a v roku 2020 sa stal spolumajiteľom okruhu Slovakia Ring pri Orechovej Potôni. V roku 2022 sa aj tento biznis dostal do straty, no v predchádzajúcich rokoch bol ziskový.

Problémy s hotelom Carlton

Hrubý podnikal aj v realitnom biznise. Najvýraznejší počin v tejto oblasti prišiel v roku 2015. Maroš Grund z Esetu spolu s Hrubým sa spojili s Erikom Mikurčíkom s tým, že sa pokúsia získať hotel Carlton. To sa im aj skutočne podarilo a podiel v hoteli získali Grund, Hrubý a aj Mikurčík. Investori z Esetu vlastnili dve tretiny, zvyšok pripadol Mikurčíkovi, ktorý hotel manažérsky riadil.

V roku 2016 vnikol medzi vlastníkmi spor. Jednou stranou sporu boli Grund a Hrubý, proti ešte stále stojí Mikurčík. Hrubý a Grund tvrdia, že Mikurčík bez ich vedomia navýšil základné imanie tak, aby sa z neho stal väčšinový vlastník. Erik Mikurčík a jeho manželka Zuzana Kalmanová čelia od roku 2018 trestnému oznámeniu. Prokurátor dvojicu následne obžaloval z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Mikurčík tvrdí, že robil kroky, ktorými sa chcel brániť pred odvolaním z manažérskej pozície, tvrdil tiež, že svojich dvoch spoločníkov chcel neskôr vyplatiť. Spor sa následne ďalej zamotával a stále sa neskončil.

SR NRSR 4.schôdza minister vnútra hlasovanie neodvolanie BAX Čítajte viac Zásah Ficovej vlády oberie mladých o stovky či tisícky eur na dôchodku. Pozrite si prepočty

Problémy okolo Rudolfa Kusého

Hrubý sa zviditeľnil aj v súvislosti s nejasnosťami okolo financovania kampane politika Rudolfa Kusého, ktorý v roku 2022 kandidoval na post primátora Bratislavy. Hrubý poskytol peniaze politickým stranám, ktoré Kusého kampaň financovali.

Strana Dobrá voľba, ktorá neskôr splynula s Hlasom, priznala, že od Hrubého získala v roku 2022 dar päťtisíc eur. Podľa Transparency International Slovensko poslal Hrubý peniaze aj Kresťanskodemo­kratickému hnutiu. Ide o sumu 25-tisíc eur. Predseda strany KDH Milan Majerský o týchto peniazoch hovorí len veľmi neochotne. Cez účet KDH malo ísť na Kusého kampaň 105-tisíc, súčasťou týchto peňazí je aj 25-tisíc eur od Hrubého. Pôvod ďalších peňazí zostával nejasný a okolo financovania kampane Rudolfa Kusého boli pochybnosti. Navyše Kusý bol krátko po voľbách obvinený z korupcie, týka sa to však udalostí, ktoré s kampaňou nesúvisia.

Iní predstavitelia spoločnosti Eset majú, naopak, blízko k strane Progresívne Slovensko. Peniaze strane v jej začiatkoch poslal napríklad Anton Zajac z Esetu.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Eset #Rudolf Hrubý