Dôchodkové zmeny Tomáša: kto si pohorší a kto polepší?

Väčšina si zrejme polepší, ale nájdu sa aj porazení. Minister práce Erik Tomáš (Hlas) po nástupe do funkcie predstavil hneď niekoľko zmien v dôchodkovom systéme. Jedným ťahom zvýši sumu 13. dôchodku na vyše 600 eur pre starobných dôchodcov, de facto zruší rodičovský dôchodok (bonus), ktorý zaviedol jeho predchodca Milan Krajniak a zároveň postaví pred dilemu ľudí, ktorí prispievajú 2 percentá z daní pre mimovládky, pretože po novom tieto peniaze budú môcť poslať svojim rodičom.

15.11.2023 05:00
debata (245)
Čo navrhuje minister práce Erik Tomáš
Video

Komu nové zmeny pomôžu a komu sa pohorší? Tomáš povedal, že 80 percent dôchodcov si po zmenách polepší. V rozhovore pre Pravdu zdôraznil, že celý balík peňazí na 13. dôchodky a rodičovské dôchodky bude o 174 miliónov vyšší. Stále však platí, že po zmenách tu budú aj takí seniori, ktorí dokopy dostanú menej peňazí. Priznal to aj sám minister.

„Áno, je tu určitá skupina znevýhodnená. To sú tí ľudia, ktorí majú veľa a dobre zarábajúcich detí. No pri rodičovskom dôchodku bola zase veľká skupina seniorov, ktorá bola tiež diskriminovaná, lebo nemajú deti alebo majú zdravotne ťažko postihnuté deti,“ povedal Tomáš.

Denník Pravda oslovil aj Sociálnu poisťovňu, či má prepočítané zmeny, no pokiaľ sa dôchodkové novinky neschvália, ich štatistici nebudú nič prepočítavať. Vyjadria sa k tomu, až keď budú zmeny na papieri.

Erik Tomáš Čítajte viac Vyše 600 eur ako trinásty dôchodok nedostanú všetci. Mnoho penzistov čakajú výrazne nižšie sumy

De facto koniec Krajniakovho „bonusu“

Práve zmeny vo vyplácaní rodičovského dôchodku doľahnú na mnoho seniorov. Najmä na tých, ktorí majú viac detí so slušnými zárobkami. Oslabenie rodičovského dôchodku tak môže znamenať, že aj s trinástym dôchodkom na úrovni priemerného dôchodku dostane napokon dôchodca od štátu menej.

V súčasnosti platí, že jedno dieťa môže poslať rodičovi 1,5 percenta de facto zo svojej mzdy spred dvoch rokov. Maximálne skoro 22 eur za mesiac, alebo 264 eur za celý rok od jedného dieťaťa. Ak má rodič viac detí viac, dostane aj viac peňazí.

Po novom však rodičovský dôchodok bude fungovať tak, že deti sa rozhodnú, či rodičom pošlú takzvané dve percentá z daní. Je tak evidentné, že z rodičovského dôchodku budú mať penzisti oveľa menej peňazí. Najviac na to doplatia rodičia viacerých detí, ktoré dobre zarábajú.

Odborník na dôchodky a exminister práce za SaS Jozef Mihál upozornil, že občan, ktorý zarábal v hrubom tisíc eur mesačne, môže podľa stále platných pravidiel prispieť rodičom na dôchodku sumou 180 eur ročne. Ak však bude výška rodičovského dôchodku na úrovni dvoch percent zo zaplatenej dane, ročne výška rodičovského dôchodku v takomto prípade klesne na 18 eur. Týmto spôsobom získajú rodičia od svojho dieťaťa o 162 eur menej.

Ak ale vezmeme do úvahy predpoklad, že skutočne vznikne trinásty dôchodok v novej výške, dôchodcovia si celkovo polepšia. Štát im ale jednou rukou berie a druhou dáva.

Trinásty dôchodok by mal byť v roku 2024 vo výške 606 eur. Rozdiel medzi pôvodnou a novou výškou trinásteho dôchodku je teda minimálne 306 eur. Zároveň platí, že s každým ďalším prispievajúcim dieťaťom sa situácia dôchodcu môže ďalej zhoršovať.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico a jeho ministri majú nový program. Prídu nové dane, nové dávky aj dôchodky. Ako to zasiahne ľudí?

Pohoršia si rodičia s viacerými deťmi

Pripomeňme, že právo poslať svojmu rodičovi dôchodok z odvodov má v súčasnosti každé dieťa, ktoré v rozhodujúcom období platilo sociálne odvody. Pre vyplatenie rodičovského dôchodku v roku 2023 to bol rok 2021.

Z údajov Sociálnej poisťovne vyplýva, že rekordérom na Slovensku je dôchodca, ktorý od jedenástich detí získava vo forme rodičovského dôchodku 192 eur mesačne. V priemere je to od každého dieťaťa 17,45 eur mesačne. Ilustratívne si môžeme predstaviť, že tento dôchodca má jedenásť detí, z ktorých každé zarába 1 162 eur mesačne v hrubom. Práve z takejto hrubej mzdy získa dôchodca v súčasnosti rodičovský bonus vo výške 17,5 eura mesačne.

Na zmeny doplatia rodičia s viac deťmi

Pozrime sa na niekoľko ilustračných príkladov. Dôchodcovi s nízkou penziou, ktorý má potomka s hrubým príjmom tisíc eur mesačne, tak štát dá v roku 2024 práve približne 306 eur navyše. No zároveň mu približne 160 eur vo forme rodičovského bonusu vezme. Dôchodca si tak celkovo polepší o viac ako 140 eur. Senior je stále v pluse.

Problém nastáva v situácii, ak má tento istý penzista dve deti, ktoré mu poukážu rodičovský dôchodok z platu tisíc eur mesačne v hrubom. Platí, že vo forme trinásteho dôchodku získa ročne o 306 eur navyše, no vo forme rodičovského dôchodku príde o približne dvakrát 160 eur. Štát tomuto dôchodcovi teda jednou rukou dá 306 eur, no druhou mu vezme okolo 320 eur. Celkovo je tak tento dôchodca v horizonte celého roka v mínuse na úrovni 14 eur.

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur môže ale pre dôchodcu s príjmom nad zhruba 960 eur a viac znamenať prilepšenie o viac ako 556 eur. To je rozdiel medzi predpokladanou výškou nového trinásteho dôchodku, teda sumou 606 eur a minimálnou výškou aktuálne platného trinásteho dôchodku, teda čiastkou 50 eur. V takom prípade by sa do mínusu dostal pri štyroch prispievajúcich deťoch. Ak by mal deti iba tri, ročne by si stále polepšil.

Z tejto mzdy zaplatí každé z detí daň z príjmu vo výške 113,25 eura. Dve percentá z toho je zhruba suma 2,27 eura. Ak by sa zmenil výpočet rodičovského bonusu, mesačne tak od jedenástich detí získa tento dôchodca necelých 25 eur. Každý mesiac si tak pohorší o 167 eur, to je ročne zhruba dvetisíc eur. Zároveň môžeme povedať, že vo forme trinásteho dôchodku môže tento dôchodca získať maximálne 556 eur navyše.

ide o pravdu, erik tomas, Erik Tomáš Čítajte viac Aký bude 13. dôchodok a rodičovský bonus po novom? Vysvetľuje to minister práce Tomáš

„Rekordér dôchodca“ tak od štátu dostane ročne menej o najmenej 1 450 eur. Samozrejme, rodičov s veľa deťmi ubúda a stále bude platiť, že v celku si väčšina penzistov polepší. Tento príklad je, samozrejme, extrémny, no ukazuje, akým významným faktorom pri rodičovskom dôchodku môže byť počet detí, ktoré rodičom prispievajú. Zďaleka nemusí platiť, že trinásty dôchodok v novej výške naplno nahradí zníženie rodičovského bonusu.

600 eur nedostanú invalidi, vdovci a siroty

Často propagovaných 600 eur nedostanú ani poberatelia invalidných, sirotských a vdovských dôchodkov. Napríklad invalidní dôchodcovia nemôžu vo forme invalidného dôchodku počítať so sumou 606 eur, pretože v tejto forme vypláca Sociálna poisťovňa omnoho nižšie sumy. Tí s postihnutím do 70 percent dostali za september priemernú penziu vo výške takmer 290 eur.

Tí s postihnutím nad 70 percent dostali 525 eur. S akou sumou môžu teda počítať invalidní dôchodcovia na budúci rok? Ak spriemerujeme sumy za prvých deväť mesiacov tohto roka, dostaneme pri prvej skupine sumu skoro 267 eur, pri druhej skoro 483 eur. Dokopy ide o skoro 222-tisíc ľudí.

Priemer vdovských dôchodkov, ktoré poberá skoro 288-tisíc ľudí, je doposiaľ za tento rok vo výške takmer 332 eur. Priemer vdoveckého dôchodku za tento rok, ktorý poberá skoro 53-tisíc ľudí, je takmer 272 eur. Priemer sirotských je 178 eur a poberá ich skoro 18-tisíc ľudí. Iba predčasne priznané dôchodky presiahli sumu 600 eur.

Tisícky penzistov tak na často skloňovanú výšku 606 eur nedosiahnu. Tomáš však sľúbil, že minimálna suma bude 300 eur. Navyše, do konca roka sľubuje minister aj ďalšiu finančnú pomoc pre penzistov. Jej výšku oznámil v nedeľu premiér Robert Fico. Pôjde o 150 eur, ktoré označil Fico za „malý vianočný darček“.

Deti poslali rodičom stovky miliónov

V roku 2023 vyplatil štát približne 927-tisíc rodičovských dôchodkov, stáli zhruba 300 miliónov eur. Nárok nevznikol v približne 221-tisíc prípadoch. Zmena, ktorú Tomáš pripravuje, bude znamenať, že ľudia budú musieť aktívne priznať rodičom dôchodok z ich daní. Doteraz platilo, že nárok na dôchodok vyplácaný z odvodov vznikol automaticky. Ľudia museli nárok svojich rodičov aktívne zamietnuť, ak im ho nechceli priznať. Pre rok 2023 tak urobilo viac ako 21 600 ľudí. Nárok na inú osobu presmerovalo 607 ľudí. (jb)

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Erik Tomáš