Investujete a zarobili ste? Štát vám zo zisku nechá viac, týka sa to aj kryptomien. Čo sa mení?

Zdanenie investícií sa mení. Pre ľudí, ktorí budú chcieť svoje neminuté peniaze zhodnotiť, by mohol byť daňový režim o niečo atraktívnejší. Spolu so zdanením investícií sa bude priaznivejšie zdaňovať aj príjem plynúci z virtuálnych mien.

15.07.2023 05:00
Peter Cmorej Foto: ,
Poslanec NRSR Peter Cmorej (Saska)
debata (1)

Zabezpečiť by to mohla novela zákona o dani z príjmu, ktorú predložila skupina poslancov Sasky a OĽaNO. Novelu už parlament schválil, zmeny sú účinné od budúceho roka.

Zmena v praxi znamená, že konkrétnemu investorovi nechá štát viac. Ak záujemca o investovanie kúpil napríklad slovenský podielový fond a dosiahol zisk napríklad 200 eur, podľa pôvodných pravidiel musel tento zisk bezpodmienečne zdaniť. Zisk vo výške 200 eur sa podľa aktuálnych pravidiel zdaňuje zrážkovou daňou vo výške 19 percent, štát teda investorovi odhryzne z 200 eur 38 eur. Nie je pritom dôležité, ako dlho držal podiely vo svojom vlastníctve. Po novom, ak bude mať zainvestované minimálne tri roky, zdaneniu sa vyhne. „Po novom, ak investíciu odpredá po troch rokoch, zisk bude oslobodený od dane aj od zdravotných odvodov. Do troch rokov stále ostáva zrážková daň devätnásť percent,“ vysvetľuje jeden z autorov návrhu Peter Cmorej (Saska).

Ide o peniaze: Hotovosť kontra bezkontaktné platby
Video
Teoretické aj praktické situácie rozoberáme s Romanom Fusekom, riaditeľom odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 5. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Ak investor dosiahol zisk v podielovom fonde napríklad 10 000 eur a má zainvestované minimálne tri roky, ušetrí na daniach 1 900 eur. Časový test teda oslobodzuje od daňových povinností tých investorov, ktorí podielové fondy nenakupujú preto, aby ich v krátkom čase so ziskom predali. Ak investor bude konkrétny finančný majetok držať aspoň tri roky, štát si od neho daň nevypýta.

Benevolentnejšie zdanenie investícií

Zákon o dani z príjmu nevnímal jednotlivé investičné nástroje rovnako. Bežné investície napríklad do slovenských podielových fondov nemali žiadnu daňovú úľavu, kým napríklad investícia do fondov obchodovaných na burze takúto výhodu má. Stačí tento investičný nástroj kúpiť a držať aspoň rok. Po uplynutí tohto obdobia sa na tieto cenné papiere nevzťahuje daň z príjmu. Investovanie do zahraničných investičných nástrojov je tak z pohľadu daňového režimu atraktívnejšie.

Túto nerovnováhu zmeny, ktoré parlament schválil, odstraňujú. Aj nástroje, ktoré doteraz takýto takzvaný časový test nemali, ho podľa nových zákonných pravidiel mať budú. „Ostáva zachované oslobodenie po jednom roku pre cenné papiere, ktoré mali takéto zvýhodnenie doteraz, a pre ostatné cenné papiere investičného charakteru využiteľné retailovými investormi sa zavádza trojročný časový test,“ uvideli poslanci v dôvodovej správe k legislatívnemu návrhu.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha Čítajte viac Za staršie autá vysoké sumy. Poplatok za registráciu vozidiel sa od júla výrazne mení

Zmena sa netýka iba slovenských podielových fondov, ale aj zahraničných, ktoré sa neumiestňujú na burzu. Aj z týchto podielových fondov bolo potrebné platiť daň, situáciu však komplikovalo to, že fond nie je slovenský. V tomto prípade zrážková daň neexistovala, lebo Finančná správa nevie prinútiť zahraničné subjekty platiť zrážkovú daň, to by radšej podľa Cmoreja stiahli svoju distribúciu zo Slovenska.

V tomto prípade bolo teda na samotnom investorovi, aby zistil, či konkrétny cenný papier, z ktorého má výnos, podlieha dani. „Pri zahraničnom podielovom fonde by si mal občan podľa správnosti zistiť, či je, alebo nie je obchodovaný na regulovanom trhu, teda na burze. Ak je, a to je z ponuky možno desiatich tisícov fondov tu na Slovensku asi tak polovica, tak sa naň vzťahuje oslobodenie od dane po jednom roku držania, rovnako ako na ETF,“ vysvetľuje Cmorej.

Ak tieto podmienky konkrétny fond nespĺňal, štát mal podľa pôvodných pravidiel nárok na daň z príjmu vo výške devätnásť, prípadne dvadsaťpäť percent, zároveň do zdravotnej poisťovne smerovali odvody vo výške štrnásť percent.

„Ak investor vôbec nejakým spôsobom zistil, či sa na jeho fond vzťahuje oslobodenie od dane, alebo nie, a zistil, že nie, tak zo zisku 1 000 eur zaplatil štátu až 390 eur po ľubovoľne dlhej dobe držania. Pre všetky zahraničné podielové fondy bude po novom platiť trojročný časový test, to znamená oslobodenie od dane a odvodov po troch rokoch držania. Do troch rokov ostávajú pravidlá ako doteraz,“ dopĺňa.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac Rozdiel v mzde aj 700 eur. Česko chytá talenty v našom rybníku, prečo je úspešné?

Nové pravidlá aj pre kryptopeniaze

Súčasťou novely sú aj zmeny v zdaňovaní príjmov, ktoré investor dosiahol zdaňovaním virtuálnych mien. Daňový režim, ktorý bol v tejto oblasti doteraz, sa považuje vo všeobecnosti za prísny a hráči na trhu s kryptomenami na Slovensku považujú práve záťaž daňami za brzdu rýchlejšieho rozvoja odvetvia na Slovensku.

Pôvodné pravidlá zdaňovali takmer každú transakciu kryptomenou, aj drobné nákupy. Ak držiteľ virtuálnej meny zaplatil za obed v reštaurácii napríklad etherom, musel zisťovať, či sa tejto kryptomeny nezbavoval so ziskom. Ak bola hodnota kryptomeny v čase transakcie vyššia ako v čase, keď ju obstaral, podľa pôvodných daňových pravidiel vznikol takémuto človeku zisk, ktorý bolo potrebné vyčísliť a zdaniť. To sa novelou mení a ročne budú môcť občania zaplatiť kryptomenou 2 400 eur ročne a budú od tejto povinnosti oslobodení. Je to teda aspoň čiastočný krok k tomu, aby virtuálnu menu používali ako platidlo tí ľudia, ktorí sa pre to rozhodnú.

Novela úplne ruší zdanenie príjmu v prípade, že držiteľ virtuálnej meny vymieňa jednu kryptomenu za inú. Aj toto sa podľa pôvodných pravidiel považovalo za transakciu, pri ktorej sa zisťoval prípadný zisk, ktorý bolo nutné následne zdaniť.

ódor Čítajte viac Analytik hovorí už aj o bankrote. Lepší stav verejných financií je priorita vlády

Virtuálne meny sa začali na Slovensku zdaňovať v roku 2018 a aktuálne pre ne platí sadzba devätnásť, prípadne dvadsaťpäť percent, okrem toho sa z týchto príjmov platia aj zdravotné odvody vo výške prevažne štrnástich percent.

Novela zavádza kombináciu časového testu a nižšej sadzby. Ak bude majiteľ kryptomeny držať svoje aktívum aspoň rok, bude zisky zdaňovať nižšou sadzbou vo výške sedem percent. Cmorej pripomína, že časový test je v zákone najmä preto, aby nová legislatívna úprava nepodporovala obchodovanie s kryptomenami.

Rezort financií: chýba adresnosť, peniaze budú chýbať

Ministerstvo financií ako strážca štátnej kasy z prijatých zmien radosť nemá. Rezort síce podporuje investovanie obyvateľov a aj dlhodobé sporenie na dôchodok, no toto nepovažuje za vhodnú formu. „Žiadne z navrhovaných opatrení tieto ciele nijako nepodporuje. Návrh prináša len nové výnimky pre zdaňovanie kryptomien a iných kapitálových príjmov bez zdôvodnenia ich adresnosti a opodstatnenosti. Viaceré navrhované zmeny sú nesystémové a zamerané len na vysokorizikových a bonitných investorov,“ uviedli predstavitelia ministerstva financií ešte v júni tohto roka.

Rezort má výhrady k tomu, že novela podporuje kryptotrh. „Ministerstvo financií SR súhlasí so snahou podporiť sporenie pre bežných občanov, ale daňové úľavy pre úzky okruh investorov do kryptomien nepovažuje za vhodné riešenie. Ide primárne o vysokorizikové, volatilné a špekulatívne aktívum a používa ho len úzky okruh prevažne vysokobonitných ľudí,“ argumentuje rezort.

Poslanecký návrh novely, ktorý napokon prešiel, nevyčísľuje dosahy na rozpočet, ministerstvo financií počíta s tým, že štát pod vplyvom týchto opatrení príde o tridsať miliónov eur.

Cmorej je, naopak, presvedčený, že súčasný systém zdaňovania kryptomien vôbec nefunguje. V roku 2021 štát podľa neho zdanením kryptomien získal päť miliónov eur. „Podľa štatistík priznáva zisky z krypta menej ako jedno percento jeho užívateľov,“ uzatvára Cmorej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dane #novela #kryptomeny