Zdražovanie Slovákov príliš nebolí, za dovolenky platia tisíce eur. Cestovné kancelárie majú rekordný rok

Inflácia, vysoké ceny za bývanie aj potraviny. Okrem toho sa výrazne prepadli aj úspory domácností, ktoré sú na najnižšej úrovni za posledné dve dekády. Ani krízové obdobie však ľudí neodrádza od toho, aby si užili letnú dovolenku vo svojej obľúbenej destinácii. Podľa cestovných agentúr je dokonca záujem o dovolenky vyšší ako v období pred pandémiou. Po masívnych stratách z rokov 2020 a 2021 si tak cestovky opäť môžu vydýchnuť a vrátiť sa do zabehnutých koľají.

23.06.2023 05:00
SR Bratislava letisko odlety cestovné... Foto: ,
Ľudia čakajúci na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
debata (18)

To, že sa cestovkám aktuálne naozaj darí, potvrdzuje aj veľká novinka na bratislavskom letisku. Z Bratislavy budú môcť záujemcovia od jesene lietať do troch nových destinácií. Skupina Der Touristik Eastern Europe, pod ktorú patria napríklad cestovky Kartago Tours či Fischer, totiž Slovákom sprostredkuje lety do Vietnamu, Dominikánskej republiky a na Kubu. Tri odlety týždenne do týchto destinácií budú od konca októbra možné vďaka kontraktu so španielskymi aerolinkami World2fly v hodnote 21 miliónov eur.

Cestovky si však ešte len prednedávnom prechádzali náročným obdobím. Pandémia a opatrenia s ňou spojené na nich doľahla v plnej sile a značná časť agentúr sa ocitla v mínuse. Zatiaľ čo ešte v roku 2019 mala napríklad Satur Travel, jedna z najväčších cestovných kancelárií u nás, zisky na úrovni vyše 392-tisíc eur, nasledujúci rok už počítala straty vo výške 1,3 milióna eur.

dovolenka, platba, karta Čítajte viac Na dovolenke sa dá ušetriť až 275 eur za rok. Rekreačné poukazy si zamestnanci obľúbili, firmy na ne hromžia

Čo sa týka celkových tržieb, z vyše 67 miliónov eur v poslednom predpandemickom roku sa Satur v roku 2020 prepadol na 10 miliónov. Výrazné straty mala aj ďalšia veľká spoločnosť Kartago Tours, ktorej sa tržby v tom istom období skresali o vyše 43 miliónov eur. Čo sa týka ziskov, Kartago bolo podľa Finstatu v roku 2020 v mínuse 1,26 milióna eur.

Rekordný záujem

Teraz je však všetko inak a cestovky si citeľne polepšili. „Vidíme zvýšený záujem o cestovanie aj oproti roku 2019, tento rok sa začal už v predpredaji v rámci first moment a teraz pokračuje,“ povedal pre denník Pravda riaditeľ marketingu Saturu Tomáš Gašpierik. Zhodujú sa na tom aj ďalšie oslovené cestovné agentúry.

Podľa hovorkyne spoločnosti Kartago Tours Alice Šipošovej je dokonca záujem o letné dovolenky tento rok rekordný. „V porovnaní s predpandemickým obdobím, keď bol najsilnejším rokom 2019, je nárast viac ako dvojnásobný. V porovnaní s rokom 2022 zaznamenávame nárast o viac ako 120 percent,“ priblížila. To potvrdzuje aj ďalšia zo známych cestovných kancelárií Čedok, ktorá sa na slovenský trh vrátila v prvých mesiacoch tohto roka.

„Záujem o letnú dovolenku je rekordný, u nás v Čedoku prekonávajú predaje obdobia pred pandémiou aj minuloročnú sezónu, ktorá bola pre nás najlepšia od roku 1989,“ opísala aktuálnu situáciu s dovolenkami hovorkyňa spoločnosti Kateřina Pavlíková. Dodala, že na slovenskom aj českom trhu má Čedok aktuálne dvojnásobne vyššie rezervácie v porovnaní s minulým rokom.

dubrovnik, Čítajte viac Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

Platia nemalé sumy

Tunisko, Egypt, Cyprus či Turecko. Aj to sú krajiny, ktoré si Slováci najčastejšie vyberajú za svoju krajinu oddychu. Neraz pritom poriadne odľahčia aj svoje peňaženky. Podľa cestovných kancelárií si totiž záujemcovia o luxusnú dovolenku musia pripraviť minimálne niekoľko stoviek eur. Za týždňový pobyt v päťhviezdičkovom hoteli počas sezóny so službami all inclusive pritom zaplatia aj 1 200 eur na osobu.

Cestovná kancelária Invia v tejto súvislosti uvádza, že Slováci u nej za podobný pobyt minú v priemere tisíc eur na osobu. „Rozhodne nebýva zvykom, že by sa klienti namiesto all inclusive dovolenky v štvorhviezdič­kovom hoteli uspokojili radšej s ubytovaním v trojhviezdičkovom zariadení a stravu si zvolili iba polpenziu alebo raňajky. V prípade, že zákazníci chcú na dovolenke ušetriť, radšej znížia počet dní, než aby upustili z kvality služieb, a idú napríklad namiesto na jedenásť dní iba na sedem,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa spoločnosti Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Rovnako aj spoločnosť Čedok potvrdzuje, že jej klienti majú záujem najmä o štvorhviezdičkové a päťhviezdičkové hotely s all inclusive, výletmi a poznávacími zájazdmi. To, koľko napokon minú, preto záleží na ich osobných preferenciách. Ceny leteckých zájazdov sa pritom v last minute jún začínajú na sume od 390 eur na osobu. „Najviac ponúk je potom v rozmedzí od 600 do 800 eur na jedného cestovateľa," priblížila cestovka.

To, že Slováci skutočne nechcú na dovolenkách šetriť, potvrdzuje aj Kartago. Zo štatistík spoločnosti totiž vyplýva, že za letnú all inclusive dovolenku sú ochotní zaplatiť priemerne 895 eur na osobu.

Zdražovanie nie je problém

Všetko tak nasvedčuje tomu, že ľudí od cestovania neodrádzajú ani vysoké náklady na bežný život. Odborníci pritom dlhodobo upozorňujú, že reálne mzdy na Slovensku klesajú, pričom výdavky domácností vďaka vysokej miere inflácie stále rastú. Slovensko pritom v rámci Európskej únie patrí ku krajinám s najvyššou mierou inflácie.

„Záujem o dovolenky a cestovanie je neustále mimoriadne vysoký a neovplyvnila ho ani inflácia či zdražovanie. Slováci sú schopní ušetriť si peniaze na svoju vytúženú dovolenku," hovorí Šipošová z Kartaga.

Hraničný prechod v Chorvátsku - ilustračné foto. Čítajte viac Bez kontrol na hranici a s eurami. Chorváti sú v eurozóne, čo to znamená pre Slovákov?

Podľa hovorcu cestovnej kancelárie DAKA Maroša Szalaya však ľudí zdražovaním strašiť zbytočne netreba. „Napriek tomu, že všetko v hospodárstve je postihnuté infláciou, ľudia si stále na dovolenku dokážu našetriť,“ uviedol. Tvrdí, že radšej, ako vynechať dovolenku, budú v menšej miere využívať napríklad nákupy na splátky.

Zdražovanie sa však týka aj samotných dovoleniek. Napríklad v Slovákmi obľúbenom Chorvátsku, ktoré začiatkom tohto roka prešlo do eurozóny, sa zvýšili náklady na stravu priemerne o 30 percent. Dovolenkári preto podľa spoločnosti Satur začínajú meniť stratégiu a čoraz väčší počet klientov prejavuje záujem o hotely s polpenziou, v ktorých sú ceny na úrovni minulého roka.

Viacero cestovných kancelárií zároveň dodáva, že napriek zdražovaniu sú ceny dovoleniek na porovnateľnej úrovni ako v roku 2022. Podľa nich sú za tým hlavne ceny palív, ktoré v porovnaní s minulým rokov výrazne klesli.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #dovolenky