Bez kontrol na hranici a s eurami. Chorváti sú v eurozóne, čo to znamená pre Slovákov?

Chorvátsko od 1. januára 2023 vstúpilo do eurozóny a začne používať menu euro. Je to pozitívna správa najmä pre dovolenkárov, ktorí tam prichádzajú z krajín platiacich rovnakou menou. Zamieňanie kún s eurami tak skončilo. Rovnako pozitívna správa je fakt, že Chorvátsko sa pridá do Schengenského priestoru, ktorý garantuje voľný pohyb osôb. Nepríjemné a dlhé čakanie na slovinsko-chorvátskych hraničných kontrolách by sa malo stať minulosťou.

04.01.2023 11:07
Hraničný prechod v Chorvátsku - ilustračné foto. Foto:
Hraničný prechod v Chorvátsku - ilustračné foto.
debata (9)

Cieľom, prečo sa tam chceli dostať, bolo najmä odstránenie kontrol na hraniciach s Európskou úniou. To im má zabezpečiť hlavne výhody pre cestovný ruch a zlepšiť tak aj národné hospodárstvo.

„Vstup do schengenu prinesie slovenským návštevníkom, ktorí vo veľkej miere cestujú do Chorvátska vlastnými autami, ďalšie zjednodušenie cestovania. Už len tým, že na hraniciach medzi Chorvátskom a Slovinskom a Maďarskom odpadnú hraničné kontroly, čo bude znamenať rýchlejší prechod hraníc a odstránenie často dlhých radov,“ tvrdí pre Pravdu Miodrag Mlačić, riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Českú a Slovenskú republiku. To by malo prispieť ku skráteniu doby cesty do finálnej destinácie a k celkovému spríjemneniu cesty.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš z roku 2004. Čítajte viac V Česku sú dôchodky dvojnásobné a platy 2,5-násobné. Ako je na tom Slovensko po 30 rokoch?

Kontroly na hraniciach sa končia

Ich cesta dostať sa tam však nebola vôbec jednoduchá a vliekla sa niekoľko rokov. Záhreb požiadal o členstvo v roku 2016. Pred tromi rokmi Európska komisia prvýkrát vyhlásila, že spĺňa podmienky do vstupu zóny bez hraníc. Až 8. decembra 2022 nakoniec odklepli súhlas, a tak sa stalo Chorvátsko jednou z krajín schengenu.

Chorváti po celý čas bojovali s jedným problémom, a to je schopnosť zaistiť ochranu hraníc so susednými štátmi, ktoré nie sú členmi EÚ – Bosna a Hercegovina, Čierna Hora a Srbsko. „Všetky technické náležitosti pre kontrolu vonkajších hraníc už splnili,“ uviedla chorvátska europoslankyňa Željena Zovková.

potraviny Čítajte viac Veľké porovnanie cien potravín u susedov: pozrite si, aké sú nárasty cien vajec, chleba či zemiakov (+ 10 vybraných potravín)

Ďalej pripomína, že zmeny privítala aj chorvátska menšina, ktorá má bohaté cezhraničné vzťahy s Chorvátskom. Ako uvádza Zovková, schengen s prísnejšími kontrolami na vonkajších hraniciach znamená sťaženie fungovania zločineckých sietí a organizovania nelegálnej migrácie. Taktiež zdôraznila, že túto správu pozitívne privítajú aj slovenskí turisti cestujúci autom, ktorí pre kontroly museli čakať na hraniciach aj niekoľko hodín. Uvoľnenie opatrení však neplatí ihneď od Nového roka pre leteckú dopravu. Z technických príčin sa vstup do schengenu na letiskách prejaví až od 26. marca 2023.

Žiadne zamieňanie kún za eurá

Podobný príbeh, aký Slovensko zažívalo v roku 2009, keď prešlo zo slovenskej koruny na euro, zažíva dnes aj Chorvátsko. Kuny teda vystrieda euro. Čo to pre turistu zo Slovenska znamená? Nemusí zháňať najlepšie kurzy, behať po bankách či zmenárňach alebo prepočítavať, v ktorej mene ho vyjde nákup lacnejšie. Nemusí mať strach z predražených vecí platených v eurách. Určite sa už viacerým stalo, že vec, ktorú si chceli kúpiť a zaplatiť kartou v Chorvátsku, stála menej ako platba, ktorú im stiahli z účtu. Preto sa aj odporúčalo neplatiť eurom, ale v kunách.

Chorvátom dali čas do 15. januára, aby sa s eurom naučili manipulovať a stihli si svoje kuny zameniť. Konverzný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro.

„Prechod na euro je pre slovenských turistov jednoznačne pozitívna zmena. Znamená významné uľahčenie a zjednodušenie cestovania do Chorvátska, pretože odpadá výmena eura na miestnu menu a s ňou spojené možné komplikácie, s ktorými sa mohli doteraz turisti stretávať. Ako napríklad rôzne kurzy aplikované bankami a zmenárňami a ich pohyb v čase, obtiažnosť porovnávania cien služieb s domácimi a podobne,“ uviedol Miodrag Mlačić.

Približne štyri mesiace pred zavedením eura mali obchody povinnosť vykazovať ceny v oboch menách. Táto povinnosť platí po celý rok 2023, informuje Mlačić. Touto väzbou chcú zachovať možnosť jednoducho sledovať a kontrolovať vývoj cien jednotlivých produktov, tak ako v eurách aj v kunách. „Táto povinnosť platí nielen pre maloobchodníkov a poskytovateľov služieb, ako sú napríklad reštaurácie kaviarne, hotely, banky, ale aj pre verejné inštitúcie,“ dodal Mlačić.

Ďalej podotkol, že ceny v Chorvátsku, rovnako ako vo všetkých okolitých štátoch, v posledných mesiacoch rastú v dôsledku globálneho ekonomického vývoja v rámci Európskej únie. U niektorých druhov tovarov a služieb však dochádza aj k poklesu cien. Tieto pohyby cien ale nie sú závislé od kurzu, ktorý je pevný.

Pre Slovákov, ktorí sa vrátili z dovolenky a nestihli si ešte kuny zameniť, nič nie je stratené. Majú čas do 28. februára 2023 a zameniť si ich môžu v Národnej banke Slovenska (NBS) v Bratislave alebo v Košiciach. Ako uvádza NBS, výmena bude pre občanov a firmy bez poplatkov v maximálnom dennom limite 8 000 kún na osobu, a to za podobných podmienok ako pri výmene eurobankoviek. Ak tak nestihnú urobiť, ich peniaze stratia hodnotu.

V Chorvátsku ešte kuny zameníte

Banky v Chorvátsku sa usilovne na veľkú zmenu pripravovali, a preto hlásia úspešný prechod. Informovali o tom v pondelok 2. januára. Všetky bankové služby sú dostupné v eurách.

Úspešný prechod na euro ohlásili najväčšia banka v krajine Zagrebačka Banka, Chorvátska poštová banka (HPB), Privredna Banka Zagreb (PBZ), Erste Bank, Raiffeisen Bank a OTP.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Chorvátsko začne platiť eurom. Kde sa dajú vymeniť zvyšné kuny?

Chorvátska banková asociácia (HUB), ktorá združuje 19 popredných bánk v krajine, potvrdila úspešný prechod svojich členov na euro. Peniaze na účtoch občanov a právnických osôb, ako aj pôžičky sa automaticky premieňali z kún na eurá pevnou sadzbou stanovenou zákonom, uviedla asociácia. Softvér približne 2 700 bankomatov bol upravený a bola do nich dodaná hotovosť v eurobankovkách.

Najneskôr do 15. januára bude tiež upravených a funkčných celkovo približne štyritisíc bankomatov, dovtedy sa nebude účtovať poplatok za výber hotovosti zo žiadneho z bankomatov. Bankomaty v období do 1. apríla budú vydávať väčšinou bankovky v hodnote 10 a 20 eur, aby občanom poskytli peniaze menšej hodnoty v počiatočnej fáze používania novej meny.

Okrem toho budú technicky prispôsobené bankomaty vydávať aj bankovky v hodnote 50 eur pod podmienkou, že sumy do alebo vo výške 100 eur budú vždy vydávané v 10– alebo 20-eurových bankovkách. Bankomaty začnú od 1. apríla postupne vydávať aj bankovky inej hodnoty v závislosti od odhadov bánk a obchodnej politiky, uviedla asociácia HUB. Chorvátske banky, Finančná agentúra a Chorvátska pošta budú počas celého roka 2023 bezplatne vymieňať kuny za eurá.

Do Chorvátska chodia najviac Nemci

V roku 2022 strávili Slováci v Chorvátsku až 3,3 milióna nocí. V roku 2022 navštívilo Chorvátsko dokopy 18,9 milióna turistov, čo predstavovalo 104,8 milióna prenocovaní. To je výrazný nárast oproti roku 2021 a na úrovni 96 percent z prenocovaní zaznamenaných v roku 2019. Na väčšine prenocovaní sa podieľali zahraniční návštevníci, a to s 92,3 milióna, zatiaľ čo počet prenocovaní domácich turistov dosiahol 12,5 milióna. Napriek tomu im patrí druhá priečka medzi jednotlivými národmi, hneď za Nemcami.

Najviac turistov do Chorvátska chodí z Nemecka (24,9 milióna), po ktorých nasledujú Slovinci (10,1 milióna), Rakúšania (8,2 milióna), Poliaci (6,7 milióna), Česi (6 miliónov), Taliani (4,2 milióna), Briti (3,7 milióna) a Slováci a Holanďania (zhodne 3,3 milióna nocí). Podľa typu ubytovania ich najviac prenocovalo v súkromí (39,4 milióna), nasledovalo 22,9 milióna v hoteloch a 20,8 milióna v kempingoch.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #schengen #Chorvátsko #kuna