Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

V Chorvátskom Dubrovníku stojí kopček zmrzliny 4 eurá. Dôvodom je jednak rast cien súvisiaci s prechodom na euro a potom aj všeobecné zdražovanie, ktoré postihlo vo väčšej či menšej miere takmer celý svet.

01.06.2023 15:25
dubrovnik, Foto:
Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovnik, kroré sa v seriáli mení na Kráľovo prístavisko.
debata (5)

V Chorvátsku vrátane hlavného mesta Záhrebu zaplatí zákazník za kopček zmrzliny v priemere tri eurá. Pri mori je ale zmrzlina ešte drahšia, informuje český portál Novinky.cz.

Najdrahšia, štyri eurá, stojí kopček v Dubrovníku, na druhom mieste sú cukrárne a stánky na ostrove Krk s 3,50 eura, tretí je Zadar, kde sa ceny pohybujú okolo troch eur. Napríklad v Splite zaplatíte za kopček zmrzliny 2,50 eura, v Omiši 1,30 eura a najlacnejšiu zmrzlina vám predajú v severochorvátskom Varaždíne a Pitomači pri maďarských hraniciach. Tam stojí zhodne jedno euro.

košík, nákup, potraviny Čítajte viac Potraviny zasadili tvrdú ranu politikom, ich riešenia extrémne ceny nezrazia. Čo pomôže peňaženkám?

Mnohým Chorvátom podľa webu celkom pochopiteľne pripadá zmrzlina drahá. „No asi je to jeden z dôvodov, prečo ju nejem,“ pritakáva Ante zo Záhrebu.

„Kedysi sme za kopček platili päť kún a teraz to bude čoskoro päť eur,“ spomína Sara z hlavného mesta s nostalgiou na niekdajšiu chorvátsku menu. Predpokladá sa, že s vrcholiacou turistickou sezónou ceny zmrzliny ešte porastú.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Chorvátsko #zmrzlina