Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

Plán na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov za desiatky miliónov eur poľavil zo svojich pôvodných ambícií. Projekt Digitálni seniori, ktorý je súčasťou plánu obnovy, sa dočká výrazného okresávania.

13.05.2023 08:10
Veronika Remišová Foto:
Veronika Remišová.
debata (194)

Podľa aktualizovaného Plánu obnovy a odolnosti SR sa má do projektu zapojiť menej ľudí a výrazne klesnú aj náklady na zrealizovanie zámeru. Ministerstvo krok odôvodňuje celkovým znížením rozpočtu v pláne obnovy.

„Nielenže vyškolíme a zlepšíme digitálne zručnosti vyše 172-tisíc seniorov, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do online sveta,“ sľubovala ešte pred rokom šéfka rezortu investícií a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Situácia sa však aktuálne zmenila a značná časť seniorov vďaka tomu príde o možnosť dostať sa k tabletom.

Výrazné škrty

Štát chcel pôvodne do polovice roka 2026 vyškoliť aspoň 172 800 seniorov. Projekt, ktorý sa stal známy najmä vďaka spomínanému darovaniu šikovných elektronických zariadení na konci školenia, však teraz čakajú výrazné zmeny. Web Živé.sk informuje, že po novom bude vyškolených približne iba 59 percent seniorov z pôvodne plánovaného počtu.

Remišová Čítajte viac Ako sa podarilo Remišovej vyškoliť seniorov? Projekt si pochvaľuje, dôchodcovia to vidia úplne inak

Na školenia a tablety mala byť z plánu obnovy pôvodne vyčlenená suma približne 69 miliónov eur. Po novom to však bude o 25 miliónov menej. To spôsobí, že sa vyškolí nie skoro 173-tisíc dôchodcov, ale iba vyše 102-tisíc seniorov.

Prečo však napriek tomu štát k spomínaným škrtom pristúpil? Ministerstvo pre Pravdu uviedlo, že cieľový počet vyškolených seniorov bol upravený z dôvodu revízie plánu obnovy. Celkový rozpočet dokumentu sa totiž znížil o 323 miliónov eur. „Preto sa museli upravovať projekty na viacerých projektoch, nielen Digitálni seniori,“ vysvetľuje rezort.

Hovorca ministerstva informatizácie Andrej Ďuríček v tejto súvislosti zároveň dopĺňa, že rezort chce v hlavnej fáze prostredníctvom výziev do projektu zapojiť aj rôzne subjekty, ktoré sa dlhodobo venujú celoživotnému vzdelávaniu.

Turbína Čítajte viac Viac energie z vetra a hlbín zeme. Slovensko má nový plán, ako sa zbaviť závislosti od plynu z Ruska

Treba však pripomenúť, že upravený dokument ešte nevstúpil do platnosti. Štátny portál dodáva, že Európska únia má dva mesiace na jeho hodnotenie. Po zasadnutí Hospodárskeho a finančného výboru Rady EÚ ho ešte musí schváliť Rada ministrov pre hospodárske a finančné záležitosti.

„Projekt Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia Senior tabletov predstavuje unikátny koncept, ktorým Slovensko reaguje na aktuálnu situáciu a dopady pandémie na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva,“ píše sa o základnom zámere projektu na webe Digitálni seniori, na ktorom sa záujemcovia o školenie môžu stále prihlasovať.

Školiť neprestanú

Senior, ktorý ku dňu začatia školenia dovŕši vek 65 rokov a prostredníctvom formulára sa do projektu prihlási, si môže vybrať z dvoch úrovní školenia. Prvá úroveň je určená začiatočníkom, teda osobám, ktoré nemajú buď žiadnu, alebo nízku mieru digitálnych zručností. Do druhej sa potom môžu prihlásiť pokročilejší seniori, ktorí napríklad už majú za sebou nejaký druh práce s počítačom.

Školenie podľa webu následne prebieha raz do týždňa v priebehu celkovo piatich týždňov. „Pre každé sedenie je pre seniorov pripravené vzdelávanie v konkrétnom vzdelávacom rozsahu a téme, pričom vyučovacie hodiny budú rozdelené 15 minútovými prestávkami,“ spresňuje webová stránka, ktorá má prilákať potenciálnych uchádzačov o digitálne vzdelávanie sa.

vasakova Čítajte viac Šéfuje plánu obnovy: vznikne nových 112 ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov. Hlavne tam, kde chýbajú

Rezort informatizácie sa pritom svojimi ambíciami napriek avizovanému znižovaniu počtov ľudí, ktorých plánuje vyškoliť, netají. A to aj napriek tomu, že pilotnú fázu projektu absolvovalo iba približne dvetisíc osôb. Rezort sa napriek tomu pochválil aj tým, že celkovo 97 percent vyškolených účastníkov je s projektom ako aj s darovaným tabletom spokojných.

Za všetkým stojí reštrukturalizácia plánu obnovy

Samotní seniori, ktorí od začiatku s Remišovej rezortom spolupracovali, pritom o úspechu nehovoria. „Výzva nedopadla najlepšie, nesplnili sa naše očakávania. Do ďalšej výzvy s nami už možno nepôjdu,“ povedala pred časom pre denník Pravda hovorkyňa Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Valéria Pokorná.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišová hlási pozitívne správy. Brusel odklepol pre Slovensko miliardovú pomoc

Dôchodcom prekáža napríklad časová dotácia školenia ale aj fakt, že tablety dostanú až po jeho ukončení. Vďaka tomu nemali medzi jednotlivými hodinami na čom trénovať, tvrdia zástupcovia seniorov.

Ministerstvo sa však svoje plány ani napriek kritike stopnúť nechystá. „Samotný projekt je rozfázovaný do niekoľkých rokov a v každom roku máme stanovený iný cieľ – tento rok plánujeme vyškoliť až 30-tisíc seniorov,“ informuje Remišovej rezort.

Pokorná z JDS nevidí možnosti splnenia tohto cieľa ružovo. „Veci sa príliš nehýbu, takýmto tempom sa to určite nestihne,“ nechala sa počuť hovorkyňa JDS ešte na konci marca.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #digitálne zručnosti #Plán obnovy a odolnosti