Remišová hlási pozitívne správy. Brusel odklepol pre Slovensko miliardovú pomoc

Európska komisia (EK) schválila Slovensku žiadosť o presun nevyužitých fondov EÚ na pomoc obyvateľom a firmám zasiahnutým vysokými cenami energií. V utorok o tom na tlačovej konferencii informovala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Legislatívu navrhnutú Komisiou ešte musí schváliť Európsky parlament.

18.10.2022 15:33
Veronika Remišová Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová
debata (6)

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na brífingu informovala, že na riešenie dôsledkov energetickej krízy bude možné použiť eurofondy z programového obdobia 2014 až 2020. Európska komisia pre využitie eurozdrojov na tento účel určila limit do 10 percent z celého slovenského balíka, čo je približne 1,5 mld. eur. „V Európskom parlamente budeme navrhovať, aby sa objem zvýšil na 20 percent, ale aj 1,5 mld. eur je veľký úspech,“ povedala vicepremiérka.

Európska komisia vo svojom návrhu podľa Remišovej zohľadnila takmer všetky požiadavky SR. „Eurofondy budeme môcť použiť pre firmy na financovanie prevádzkového kapitálu, ale aj na schémy na financovanie nezamestnanosti – kurzarbeit. Budeme ich môcť použiť aj pre domácnosti vo forme energetických šekov alebo iných schém,“ uviedla. Európske prostriedky na pomoc v energetickej kríze bude podľa nej možné využiť vo všetkých regiónoch Slovenska, vrátane Bratislavského kra­ja.

USS, Kosice Čítajte viac Podniky a priemysel sa dočkajú veľkej pomoci. Komisia schválila 1,1 miliardy

Európska komisia predloží svoj návrh, následne budú rokovania v Rade EÚ a v Európskom parlamente. Remišová vyzýva slovenských europoslancov, aby pomohli k rýchlemu schváleniu tejto legislatívy. „Ak to má byť účinné, ak to máme mať možnosť využiť, máme len čas do konca roku 2023. To znamená, že legislatíva v europarlamente bude musieť byť schválená naozaj expresne,“ dodala Remišová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #EK #remišová