U Budaja odklepli 1,4 miliónovú dotáciu pre Vlčana. Heger je pripravený konať, Remišovej sa vraj vyhrážal

Firma rodiny dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) Reko Recycling dostala v apríli od Ministerstva životného prostredia, teda od rezortného kolegu, nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur. Upozornila na to v stredu strana Smer. Premiér Eduard Heger (Demokrati) povedal, že je "pripravený konať", ak sa ukáže porušenie zákona.

04.05.2023 05:00
Samuel Vlčan Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (98)

Vicepremiérka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) dotáciu považuje za nemorálnu. Chce aby ju Vlčan vrátil. Po rokovaní vlády vyhlásila, že sa jej minister pôdohospodárstva údajne vyhrážal. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) je zvedavý, prečo Vlčanovi u Budaja túto dotáciu odklepli.

VIDEO: Fico o Vlčanovej firme: ‚Beťár‘ Samuel zarába po vstupe do vlády.

Video

Šéf Smeru Robert Fico to považuje za škandál. „Spoločnosť Reko Recycling dostala 19. apríla 2023 nenávratný finančný príspevok z rezortu životného prostredia 1.416.000 eur. Vo výzve bolo osem žiadostí. Jedna, jediná však bola úspešná, a to firma pána Vlčana,“ dodal Fico.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Ako je to s ukrajinským obilím a kde je najväčší problém?

Na dotáciu upozornil ešte 20. apríla web odpady-portal.sk. Vlčanova firma VS Consulting vlastní v Reko Recycling 55-percentný podiel. Peniaze sú určené na projekty súvisiace s opätovným využitím odpadov.

Vlčan: nič som netajil

Vlčan kritiku odmietol, získanie nenávratného finančného príspevku považuje za výsledok odbornej práce ľudí zo spoločnosti Reko Recycling. Predpokladá zároveň, že spolu s bankovým úverom sa príspevok použije na technologické inovácie pre ekologizáciu skládky.

„Verím, že tak, ako má rezort pôdohospodárstva nastavené európske kontrolné mechanizmy pri poskytovaní nenávratných finančných príspevkov, tak aj rezort životného prostredia disponuje kontrolami na predchádzanie možného konfliktu záujmov alebo vylúčenie rizika, či jeden projekt nebol uprednostnený na úkor iných. Moje majetkové podiely v spoločnostiach a moje predchádzajúce podnikanie som nikdy netajil a ani som sa nikdy neuchýlil k ich zakrytiu cez schránkové firmy,“ dodal Vlčan v reakcii na Smer.

Ministerstvo životného prostredia pod Budajovým vedením sa tiež bráni. Tvrdí, že firma podala žiadosť spolu s ostatnými žiadateľmi ešte pred rokom a žiadosť posudzovali hodnotitelia pridelení losom. „Vedenie Sekcie environmentálnych programov a projektov ministerstva životného prostredia konštatovalo, že pri žiadosti spoločnosti Reko Recycling, prebehlo hodnotenie v súlade pravidlami EÚ pre poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP),“ uviedlo MŽP.

Rezort dodal, že hoci zmluva o poskytnutí príspevku bola podpísaná Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) ešte v závere minulého roka, spoločnosti neboli zatiaľ uvoľnené žiadne finančné prostriedky. SAŽP skúma prostredníctvom európskeho systému ARACHNE aj riziká súvisiace s konečným užívateľom výhod.

Milan Koreň a Tatry v pozadí. Čítajte viac Zomrel znalec prírody, ktorý nadovšetko miloval Tatry. Poznal ich, ako málokto

Keďže opozícia spochybňuje vylúčenie väčšiny uchádzačov o NFP, minister životného prostredia rozhodol, že priebeh administratívneho a odborného posudzovania žiadateľov o NFP, ktorí sa prihlásili v 17. kole 16. výzvy podporujúcej opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov, bude podrobený auditu.

Z ôsmich žiadateľov o NFP neprešli administratívnym hodnotením traja žiadatelia, keď dvaja nepredložili na výzvu o doplnenie požadované dokumenty a jeden ich predložil, ale po lehote. Zo zvyšných piatich ale štyria neprešli odborným hodnotením.

Remišová: Vlčan sa mi vyhrážal

Boris Kollár v stredu v parlamente vyhlásil, že to nie je etické. „Samozrejme, že to nie je etické. Zrovna to nie je okej, ale ja to nebudem napádať,“ povedal.

Remišová už požiadala premiéra Hegera, aby Vlčan dotáciu vrátil. „Požiadala som pána premiéra, aby zabezpečil, aby pán minister Vlčan túto dotáciu vrátil a aby to urobil urýchlene,“ povedala Remišová. Navyše povedala, že Vlčan sa jej vyhrážal trestným oznámením. „Pán Vlčan sa mi môže vyhrážať koľko chce, ale neuhnem ani o milimeter,“ dodala.

Mlyn Kolárovo Levente Varga Čítajte viac Mlynár z Kolárova, kde našli ukrajinské obilie s pesticídmi, vysvetľuje, koľko ho nakúpili a prečo tak urobili

„Nie že vrátiť, keď to nie je čisté, ale nemá byť ministrom,“ povedal poslanec Igor Matovič (OĽaNO). „Čakám na stanovisko Eduarda Hegera a možno bude mať Edo novú funkciu,“ dodal Matovič.

Heger cez úrad vlády odkázal, že dotácia sa prekontroluje. „Na predmetnú dotáciu sa predseda vlády ministrov pýtal, podľa ich informácií dotácia bude ešte pred vyplatením príspevku v najbližších týždňoch prechádzať ďalšími štátnymi a európskymi kontrolnými mechanizmami,“ uviedol tlačový odbor.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Veronika Remišová #Samuel Vlčan