Čo nás čaká v roku 2023: Päť ekonomických udalostí, ktorým sa nevyhneme

Denník Pravda vybral a okomentoval najdôležitejšie veci, ktoré nás čakajú v roku 2023. V roku 2022 sa stalo niekoľko významných udalostí, ktoré budú doznievať v tom nasledujúcom. Ide najmä o vojnu na Ukrajine, ktorú rozpútalo putinovské Rusko. Invázia roztočila inflačnú špirálu, ktorá dolieha na každého obyvateľa Slovenska.

31.12.2022 00:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (11)

Do toho sa pridáva rozpad vlády a politický chaos. Namiesto stabilnej vlády, ktorá má previesť krajinu ťažkým obdobím, nás čakajú okrem ekonomických turbulencií aj tie politické. Žiaľ. Slovensko aj Európu čakajú veľké výzvy. Keď sa však výzvy podaria, rok 2023 bude rokom dobrých správ. Najväčšie výzvy sa týkajú vojny a energetiky.

1. Vojna, vojna, vojna

Nič nebude ovplyvňovať dianie v ekonomike a situáciu v peňaženkách ako pokračujúca vojna na Ukrajine. Rusko je veľký exportér ropy a plynu a Európa je veľkým dovozcom energií. Teda aspoň donedávna bola. Objem dováženého plynu z Ruska klesol približne zo 40 na 5 percent.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Ropu dovážanú po mori EÚ od decembra 2022 oficiálne zakázala s malými výnimkami. Takýto veľký výpadok dodávok, prirodzene, zamával s trhom a starý kontinent urýchlene musí hľadať náhrady. Horšie je to najmä so zemným plynom, ten sa nedá vyrobiť, dá sa iba doviezť. Preto sa k brehom Európy plavia tanker za tankerom naložené skvapalneným plynom LNG a budujú sa nové plávajúce terminály. Od februára začne platiť embargo na všetky ropné produkty z Ruska.

Nech už dopadne vojna akokoľvek, zrejme nijaká európska krajina nebude chcieť zostať závislá od nespoľahlivého Ruska a bude musieť tzv. diverzifikovať, teda hľadať iných dodávateľov energetických zdrojov. Ak aj Európa a spolu s ňou Slovensko prežijú zimu a jar 2023 relatívne v poriadku, tá ďalšia taká hladká byť nemusí. Celá EÚ musí zabezpečiť v roku 2023 nové a stabilné dodávky plynu a ropy z iných krajín. Navyše bude sa musieť zreformovať trh s energiami, aby sme neboli opäť svedkami, že ceny na trhoch budú stúpať do extrémnych výšok a zoberú si za rukojemníkov obyčajných ľudí.

2. Predvolebný rok rovná sa rozdávanie peňazí

Či už sa voľby budú konať v lete 2023, alebo na začiatku roka 2024, budúci rok bude čas, keď sa nebude chcieť politikom šetriť, práve naopak. Ešte nikto nikdy na Slovensku nevidel, aby sa v predvolebnom roku šetrilo. A pritom šetriť je viac ako potrebné. Na rok 2023 má Slovensko naplánovaný najvyšší deficit – teda rozdiel medzi vybratými a minutými peniazmi vo verejnej správe – spomedzi krajín platiacich eurom. Tento problém však bude riešiť až nová vláda.

krajniak milan Čítajte viac Deti začnú rodičom v roku 2023 posielať peniaze na dôchodok. Kto dostane koľko?

3. Hladné budú najmä peňaženky

Potraviny boli najväčším „ťahúňom“ zdražovania. Čo je však horšie, ťahúňom budú aj v roku 2023. Posledný údaj z novembra hovorí o raste cien potravín 29 percent. Niektoré konkrétne potraviny zdraželi ešte viac, niektoré menej. No ide o nárast, ktorý ľudia nezažili roky. Potraviny ukrojujú až 17 percent z peňaženky priemernej domácnosti. To je však údaj z roku 2019, teda ešte z čias, keď sa o vysokej inflácii ani nechyrovalo. Novší údaj by bol s určitosťou hraničiacou s istotou určite vyšší. Zrejme by presiahol aj 20 percent. Analytici odhadujú, že potraviny budú ďalej dražieť aj v prvom polroku nového roka. Jedinou dobrou správou je, že aspoň nie tak rýchlo ako to bolo doteraz.

4. Čo je zadarmo, tým sa nešetrí

Po 1. januári 2023 budú ľuďom chodiť po prvý raz vo väčšom množstve faktúry s vyššími zálohovými platbami za elektrinu, plyn či teplo. Kým v lete 2022 ceny elektriny a plynu na trhoch dosiahli rekordy, domácnosti to vôbec nepocítili. Ceny sú totiž celý rok regulované. No od januára sa situácia príliš nezmení. Vláda sa rozhodla zastropovať ceny elektriny na rovnakej úrovni, ako je to tento rok. Plyn a teplo by mali zdražieť do 15 percent. Elektrina vôbec. Na jednej strane je dobré, že sa ochránia najmä chudobnejší ľudia, no na druhej strane kompenzačná schéma nemotivuje ľudí šetriť. To je veľmi zlé.

Karel Hirman Čítajte viac O koľko stúpnu ceny energií na rok 2023 (otázky a odpovede)

Vláda chce použiť pre domácnosti šesť miliárd, ktoré odniekiaľ bude musieť zobrať. Ako chce vláda riešiť energie v roku 2024? Nevieme. Tiež to bude niekto musieť zaplatiť. Okrem riešenia na medzinárodnej úrovni sa budú musieť domácnosti naučiť šetriť. Možno stíšiť kúrenie a obliecť si sveter. Treba sa s tým jednoducho naučiť žiť a nie iba tak frflať. Áno, pomoc vlády je potrebná, ale aj občania musia k dielu priložiť ruku.

5. Rodičovský bonus zaplatia rodičia

200 eur na dieťa. To bol sľub ministra financií Igora Matoviča, ktorým oblepil celé Slovensko po tom, čo parlament odhlasoval vyššie prídavky na deti a vyšší daňový bonus. Teraz ponechajme bokom, že išlo o zavádzanie, pretože celých 140 eur na daňovom bonuse nezískajú od 1. januára 2023 všetci (od cca 850 eur v hrubom). Horšie je, že kým rodičom detí pritečú do jedného vrecka, z druhého vrecka ich zase budú musieť vytiahnuť. Peniaze za vyšší daňový bonus niekto musí zaplatiť. Budú to mestá a obce. Tie si pozvyšujú poplatky či už za nehnuteľnosti, alebo škôlky a školy. A tak Matovičov tzv. rodinný balíček zaplatia nakoniec rodičia detí.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Masívny prepad cien na čerpačkách. Kde sa až zastaví?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #vojna na Ukrajine