O koľko stúpnu ceny energií na rok 2023 (otázky a odpovede)

Elektrina za staré ceny, plyn a teplo drahšie priemerne o 15 percent. Takéto vládou sľúbené nárasty cien energií od 1. januára 2023 by mali platiť. Potvrdil to v stredu minister hospodárstva Karel Hirman. Má to však podmienky.

21.12.2022 15:26
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman.
debata (8)

Najprv sa musí schváliť rozpočet na budúci rok, aby mal štát z čoho zaplatiť dodávateľom zastropované ceny energií. Ak sa tak nestane, štát bude mať peniaze akurát tak na sanovanie cien tepla. „Ak by ale rozpočet nebol schválený, išli by sme podľa rozpočtového provizória. To by v praxi znamenalo v januári kompenzovať ceny dodávateľom tepla, ale nestačili by peniaze na kompenzácie plynu,“ povedal Hirman. O rozpočte sa má hlasovať vo štvrtok. Šéf strany SaS Richard Sulík a premiér Eduard Heger (OĽaNO) už avizovali, že sa dohodli, aby rozpočet prešiel.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Šéf SPP o nových cenách plynu: Ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické

Dodávatelia energií hovoria, že ak by sme sa dostali do provizória, štát by mal peniaze iba na tri mesiace. „Štát má teda tri mesiace na to, aby situáciu so zraniteľnými odberateľmi vyriešil. Pretože inak hrozí, že budú musieť platiť ceny vyplývajúce z platného regulačného rámca, čo je napríklad pri elektrine vyše 600 eur za megawatthodinu a pre mnohých to môže byť likvidačné,“ tvrdí pre Pravdu predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

Druhá podmienka je väčší problém. Atómovej elektrárni Mochovce sa nepodarí podľa plánu spustiť tretí blok reaktora, ktorý mal vyrábať lacnú elektrinu. Aj preto akcionári Slovenských elektrární nechcú podpísať memorandum so štátom, ktoré má lacnú elektrinu garantovať.

Hirman však ubezpečil, že lacná elektrina od Nového roka príde. Legislatívne je to ošetrené a garantom má byť štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Definitívne cenníky na budúci rok by mal v najbližších dňoch predstaviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Karel Hirman Čítajte viac Hirman informoval o nových cenách energií a memorande so Slovenskými elektrárňami

„Pokiaľ ide o domácnosti a občanov, tu je potrebné zachovať pokoj a obrniť sa potrebnou dávkou trpezlivosti. Faktom je, že podobnú situáciu si nepamätám, ale verím, že sa nakoniec podarí vláde prijať potrebné opatrenia, hoci už dnes vieme, že to bude v čase, ktorý sme na to mali, a je to poznačené hektikou a značnou mierou improvizácie,“ myslí si o aktuálnej situácii Miroslav Rimár z Technickej univerzity v Košiciach.

Denník Pravda pripravil odpovede na kľúčové otázky týkajúce sa cien energií od budúceho roka.

Aké budú ceny elektriny?

Od Nového roka by mali mať domácnosti ceny elektriny na rovnakej úrovni, akú majú v súčasnosti. V najhoršom prípade by malo ísť o minimálne nárasty. Dodávku elektriny by mali zabezpečiť Slovenské elektrárne, ktoré sú na Slovensku najväčší domáci výrobca elektriny. Väčšinu vyrábajú z jadra. Vláda sa na tom dohodla ešte vo februári v tzv. memorande, keď bol minister hospodárstva Richard Sulík a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ministri vtedy sľubovali, že priemerná domácnosť ušetrí za dva roky 500 eur.

Minister Hirman v stredu potvrdil, že toto by malo platiť. Zároveň však upozornil na problémy. Elektrárňam sa nepodarí spustiť tretí blok jadrovej elektrárne, ktorý už mal od Nového roka bežať. Preto akcionári nechcú podpísať memorandum. Lacná elektrina však ohrozená nie je. Štát si všetko zákonne „ošetril“. Zároveň si zabezpečil, že štátny SPP bude lacnú elektrinu dodávať ako nejaký garant poslednej inštancie.

Ľudovít Ódor odor Čítajte viac Kto pracuje, infláciu prežije. Horšie je to s chudobnejšími, ceny za energie sa zdvojnásobia, tvrdí ekonóm

Kedy bude blok spustený? „Seriózne sa to nedá povedať,“ dodal Hirman. „Ak sa hovorilo, že za všetkým hľadaj ženu, tak dnes môžeme hovoriť, za všetkým hľadaj tretí reaktor Mochoviec,“ zhodnotil príčinu problému minister. Na reaktore totiž našli problémy s tesnením, ktoré v súčasnosti opravujú.

„V aktuálnej situácii sa dá už len dúfať, že vykonávacia zmluva k memorandu napokon bude schválená. V opačnom prípade by dodávatelia museli veľmi rýchlo dokúpiť elektrinu na trhu s niekoľkonásobne vyššou cenou, než je úroveň 61 eur, o ktorej hovorí memorandum. Ak by dodávatelia túto skutočnosť nemohli premietnuť do koncových cien elektriny, vznikli by im obrovské straty a ak by tie urgentne nekompenzoval štát, dodávatelia by sa dostali do existenčných problémov,“ vysvetľuje situáciu energetický analytik portálu Enerie-portal.sk Radovan Potočár.

Slovenské elektrárne určite nepristúpia na to, aby elektrickú energiu predávali lacno bez kompenzácie od štátu, myslí si o probléme analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. „Ak nenastane dohoda, tak jednoducho budú svojim zákazníkom predávať za tržné ceny a potom sa budú so štátom súdiť, ak ich štát zažaluje za porušenie zákona,“ tvrdí Tomčiak.

Aké budú ceny plynu?

Cena plynu by od 1. januára 2023 mala stúpnuť priemerne o 15 percent. Teda ak niekto platí za plyn 100 eur, priemerne by si mal priplatiť 15 eur. Každá domácnosť však platí podľa toho, ako plyn využíva – či je to iba na varenie, alebo aj na kúrenie. Ministerstvo práce vypočítalo, že dom, ktorý využíva plyn na kúrenie a ohrev vody, by mal mesačne zaplatiť o 18 eur viac. Byt, ktorý plynom kúri a ohrieva vodu, by si mal priplatiť 8 eur mesačne.

Minister Hirman potvrdil v stredu, že priemerný nárast o 15 percent stále platí. Ak sa teda podarí schváliť rozpočet. „Ak bude schválený rozpočet, tak cena bude taká, aká bola avizovaná,“ povedal Hirman. To isté povedal aj sám riaditeľ SPP Miroslav Kulla v rozhovore pre denník Pravda. „Ostáva najmä štátny rozpočet. Procesne sa to zvládnuť, dá sa to aj časovo. Ak sú rozhodnutia od ÚRSO a nariadenia vlády, tak vieme, čo máme robiť. Sme na to pripravení. Ostáva už len to, ako sa budú opatrenia financovať, a to je spomínaný štátny rozpočet,“ hovorí Kulla.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte viac Vek odchodu do dôchodku v jednej tabuľke. Vyhľadajte si váš začiatok penzie

V praxi tak ľudia nebudú musieť pre lacný plyn nič urobiť. „Ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické. Len sa vydajú nové cenníky a je to vybavené,“ upokojuje Kulla. Pokračuje, že nikomu by nemali prísť vyššie zálohové platby. „Ak sa náhodou stane, vždy sa môžu ľudia obrátiť na naše zákaznícke centrum alebo zákaznícku linku. Tým, že sa nastavuje jeden cenník, neviem si predstaviť, že by niekomu poslali inú faktúru. Môže skôr nastať situácia, že ľuďom príde vyššia zálohová faktúra, ľudia často nerozumejú, prečo je to tak,“ tvrdí Kulla.

Zálohová faktúra sa môže meniť len z dvoch dôvodov. Prvým je zmena ceny a druhým je posledná nameraná spotreba. Je to podľa zákona. Len čo sa nameria za posledný rok v porovnaní s predchádzajúcim rokom vyššia spotreba, tak sa automaticky upravuje aj záloha. Dodávateľ svojvoľne nemôže upravovať zálohy, dodáva riaditeľ SPP.

Z rozpočtu by mala ísť na pomoc domácnostiam s cenami plynu suma 1,6 miliardy eur. Toto dodávateľom zaplatí štát z daní a odvodov, ktoré vyzbiera od občanov. Práve preto treba schváliť rozpočet, aby na to boli peniaze.

Aké budú ceny tepla?

Tak ako je to pri cenách plynu, aj účty za teplo by mali priemerne narásť o 15 percent. Aj tu je to s konkrétnymi cenami individuálne. Na Slovensku je totiž okolo 800 dodávateľov tepla. Rezort práce prepočítal, že priemerný byt, ktorému dodáva teplo centrálny zdroj tepla, by mal zaplatiť mesačne o 12 eur viac.

Podľa Hirmana bude stáť pomoc s cenami tepla približne 440 miliónov eur, ktoré takisto štát zadotuje dodávateľom. Dokopy tak ide za pomoc s plynom a teplom o dve miliardy eur, čo je obrovská suma. Podľa Hirmana je to veľký problém a kríza, ktorú „musíme vyriešiť“.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Riaditeľ SPP upozorňuje, že treba šetriť. „Máme jednu z najvyšších meraných teplôt na obyvateľa. Keby sme prepočítali celý svet, koľko je spotreba tepla na jedného, tak máme jednu z najvyšších. V Nemecku je norma 19 stupňov a ide dole na 17 stupňov. To je realita, keďže sme boli naučení na lacné energie. Práve pre lacné energie sme sa tu správali tak, že kúrte, koľko chcete, lebo to necítite na peňaženkách. Toto tu ostalo a prekurujeme domácnosti doteraz,“ upozorňuje šéf štátneho podniku.

Čo na situáciu hovoria dodávatelia energií?

Všetci dodávatelia energií pozorne sledujú situáciu a komunikujú so štátom. Situácia je veľmi napätá. Čakajú, že štát im dá záruky a peniaze, aby mohli energie nakúpiť a následne lacno domácnostiam dodať. Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk, chápe, že dodávatelia sú nervózni. „Dodávateľom sa vonkoncom nemožno čudovať, je pár dní do začiatku nového roka a oni nevedia, za akú sumu majú domácnostiam dodávať zemný plyn. Nepoznajú totiž cenové rozhodnutie ÚRSO ani detaily prípadných kompenzácií zo strany ministerstva,“ tvrdí Badida.

„Prostredníctvom Združenia dodávateľov energií a jeho zástupcov sme aktívni v komunikácii s ministerstvom hospodárstva. Samozrejme, reagujeme na všetky priame výzvy od ministerstva či ÚRSO a sme maximálne súčinní pri odovzdávaní podkladov a informácii, aké od nás požadujú,“ komentuje súčasnú situáciu alternatívny dodávateľ energií Elgas.

Jana Martanovičová z Elgasu hovorí, že klienti sa ich vypytujú na nové ceny. „Áno, klienti sa pýtajú na výšky regulovaných cien či kompenzácie od budúceho roku. Snažíme sa im poskytovať aktuálne informácie podľa najnovšie platných rozhodnutí. ÚRSO musí vydať rozhodnutia v súlade s vyhláškou a na podklade cenových návrhov od dodávateľov,“ hovorí.

Aká je situácia s rozpočtom?

Vo štvrtok by sa mal schváliť a všetky ceny sľúbených lacných energií by mali byť pre domácnosti zabezpečené. Dohodli sa na tom premiér Heger so stranou SaS, ktorá odišla z vlády. Súčasná koalícia ale musí splniť niekoľko podmienok. A najmä – v kresle ministra financií zrejme skončí Igor Matovič a vráti sa do parlamentu ako poslanec. Hlasovať o rozpočte by sa malo vo štvrtok doobeda.

„Máme dohodu na schválení rozpočtu. Áno, každý z nás musel urobiť nejaký kompromis, ale na záver je dohoda taká, že rozpočet podporia strany OĽaNO, Sme rodina, SaS aj strana Za ľudí,“ vyhlásil ešte v utorok večer premiér.

Súčasťou rozpočtu budú výdavkové limity, ako to požaduje Európska komisia a plán obnovy. Tiež mimoriadne zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, vyššie zdanenie liehu a hazardu. Na druhej strane došlo k dohode aj na znížení daňového zaťaženia. Ide napríklad o trvalé zníženie dane z pridanej hodnoty na športoviská a gastrosektor, teda aj po 31. marci budúceho roka, ako to bolo pôvodne plánované. Zrušiť sa majú koncesionárske poplatky, zavedený bude eko registračný poplatok na automobily.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie #Karel Hirman