Deti začnú rodičom v roku 2023 posielať peniaze na dôchodok. Kto dostane koľko?

Od 1. januára začne platiť novinka v dôchodkovom systéme. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) presadil, aby pracujúce deti posielali svojim rodičom v penzii 1,5 percenta zo svojho platu. Jeden a pol percenta z platu dieťaťa Sociálna poisťovňa prizná biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca automaticky bez toho, aby bolo potrebné podať akúkoľvek žiadosť alebo vyhlásenie.

27.12.2022 00:00
krajniak milan Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (78)

Rodičovský dôchodok dieťaťu nezvyšuje jeho odvody do Sociálnej poisťovne a ani nezníži jeho budúci dôchodok. „Dieťa, z ktorého mzdy sa vypočítava rodičovský bonus, nebude platiť vyššie dane ani vyššie odvody, bude platiť rovnako, nemusí pre to robiť nič. Sociálna poisťovňa to vypočíta a pošle,“ spresnil minister práce Krajniak.

dôchodcovia, dôchodkyňa, počítanie, dôchodky Čítajte aj Rozdiel medzi penziami priznanými koncom tohto roka a v januári? Aj desiatky eur. Pozrite si príklady

Suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča je 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacieho základu dieťaťa za kalendárny rok. Ten však musí predchádzať roku, z ktorého bolo zaplatené poistné starobné poistenie. V budúcom roku štát za rodičovský bonus zaplatí približne 270 miliónov.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

Nárok naň bude mať 80 percent dôchodcov. Má sa týkať 136-tisíc dôchodcov s jedným dieťaťom, 426-tisíc s dvoma deťmi, 181-tisíc s tromi, 46-tisíc so štyrmi a 27-tisíc dôchodcov s piatimi a viac deťmi. Prvý rok dostanú dôchodcovia vyplatenú sumu naraz. Ak budú napríklad tri deti zarábať 1 000 eur v hrubom, ich rodič na dôchodku dostane po 45 eur mesačne. Za rok dostane tento rodič zhruba 540 eur naraz niekedy na konci roka 2023, vypočítava vplyv novinky rodičovského dôchodku exminister práce za SaS Jozef Mihál. Ďalšie roky sa bude bonus vyplácať mesačne. Automaticky sa pripočíta k starobnému dôchodku.

Príklady: O koľko si polepšia penzisti

  • Na ilustráciu, za minulý rok bola priemerná hrubá mzda vo výške 1 211 eur. Ak by ju zarábalo dieťa, ktoré chce posielať svojim rodičom rodičovský dôchodok, maximálne by tak dosiahol 21,8 eura pre jedného rodiča.
  • Napríklad ak deti zarábajú v hrubom 1 000 eur, pri najväčšej skupine dôchodcov s dvoma deťmi to znamená plus 360 eur ročne, ktoré dostanú obidvaja rodičia.
  • 136-tisíc dôchodcov s jedným pracujúcim dieťaťom, ktoré zarába od 800 do 1 453 eur, si prilepší od 144 do 262 eur za rok.
  • 26-tisíc dôchodcov s 2 pracujúcim deťmi, ktoré obe zarábajú od 800 eur do 1 453 eur v hrubom, si polepší od 288 do 524 eur.
  • 181-tisíc dôchodcov s 3 deťmi, ktoré všetky zarábajú od 800 eur do 1 453 eur v hrubom, si prilepší od 432 do 786 eur za rok.

Suma bonusu bude ohraničená. Maximálna suma úhrnu rodičovského dôchodku je 3 % z vymeriavacích základov dieťaťa. Takto určená suma zároveň nemôže byť vyššia než 43,60 eura mesačne, čo predstavuje 3 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku 2021.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Bonus dostanú stovky tisíc penzistov

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku v prípade, ak dieťa takéhoto poberateľa odvádzalo v roku 2021 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni. Dieťa poberateľa dôchodku, ktoré chce prispievať náhradným rodičom alebo si želá vylúčiť priznanie rodičovského dôchodku svojim rodičom, musí svoj úmysel oznámiť Sociálnej poisťovni.

Nárok na rodičovský dôchodok vzniká najskôr od Nového roka. V prvom roku, teda v roku 2023, rozhodne Sociálna poisťovňa o nároku na rodičovský dôchodok najneskôr do konca septembra 2023. Poisťovňa rozhodne iba v prípade, ak poberateľovi nárok na rodičovský dôchodok vznikne, a zašle mu o tom písomné rozhodnutie.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Každý piaty penzista ho nedostane

Rodičovskému dôchodku vyčíta väčšina ekonómov, že diskriminuje a robí rozdiely medzi penzistami, ktorí ho môžu, a tými, ktorí ho nemôžu poberať. Rodičovský bonus sa nevzťahuje na rodičov, ktorých deti pracujú v zahraničí, vo verejnej správe, ktoré nepracujú alebo sú invalidné. Niektorí budú mať možno o 90 eur na dôchodku viac, niektorí budú mať čistú nulu. „V systéme rodičovských dôchodkov je veľmi veľa dier a naozaj sa čudujem ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi, že ich nezaplátal, pretože sa to dalo,“ kritizuje novinku exminister Mihál.

Systém by mal odmeniť rodiča za to, že vychoval dieťa a ako sa hovorí, že ho dobre vychoval. To znamená, že pracuje, nie je na úrade práce, platí odvody a čím viac zarába, tým vyšší bude rodičovský dôchodok rodiča. „To je na prvý pohľad veľmi sympatické,“ dodal Mihál.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Lenže uvádza, že systém má obrovskú chybu. Ak to dieťa je v službách ministerstva vnútra, ministerstva obrany, napríklad v polícii, pôsobí ako hasič, záchranár, člen horskej služby či vojak, tak platí odvody do špeciálneho systému. To znamená, že z takýchto zárobkov sa vyplácať rodičovský príspevok nebude. Najviac nespravodlivé je to však pre rodičov, ktorí celý život vychovávali invalidné dieťa. V tomto prípade príspevok bude buď veľmi skromný, alebo nebude žiadny, dodáva Mihál.

„Niektorí tvrdia, že toto má povzbudiť rodičov mať deti, pretože budú mať vyšší dôchodok. Tak si teraz vezmite napríklad situáciu, keď dôchodca má dcéru a tá dcéra privedie na svet ďalšiu dcéru. Tá dcéra, keďže sa rozhodla mať ďalšie dieťa a prispieť tak k lepšiemu demografickému rozvoju Slovenska, čo by sme mali oceniť, tak ona nepracuje, lebo je doma s dieťaťom. Je poistencom štátu, štát za ňu niečo platí, ale veľmi málo,“ vysvetľuje Mihál v rozhovore pre Pravdu.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte viac Vek odchodu do dôchodku v jednej tabuľke. Vyhľadajte si váš začiatok penzie

Štát sa vmiešava do rodín

Rodičovský bonus alebo dôchodok má množstvo medzier. Jedným z kritikov tohto systému je aj expert na dôchodky Ján Šebo. „Ako výskumník vnímam rodičovský bonus ako experiment v reálnych podmienkach, ktorý testuje medzigeneračnú solidaritu medzi pracujúcimi deťmi a rodičmi na dôchodku,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu. Jednou z jeho výhrad je, že vytvára nerovnosti medzi ľuďmi a v zákone ponecháva množstvo diskriminačných vecí. Ďalej kritizuje, že sa štát mieša do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. „Štát chce hovoriť, kto má komu pomáhať a ako veľmi. Návrh ide príliš ďaleko do súkromných vzťahov, kde štát podľa môjho názoru ekonóma už nemá čo robiť,“ vysvetlil Šebo.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert z plánu obnovy: Zmeny v dôchodkoch sú dobré, som zvedavý na emócie z rodičovského bonusu

Návrh tiež podľa neho predpokladá, že na Slovensku si členovia rodiny nepomáhajú. „Toto však nikto nikdy nedokázal poriadnou štúdiou. Hovorí deťom, že sa o rodičov, ktorí ich vychovali, nestarajú. Mnoho ľudí by to mohlo dokonca uraziť,“ dodal expert na dôchodky. Sám bude preto so záujmom sledovať, aké efekty rodičovský dôchodok v praxi vyvolá.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #rodičovský bonus