5 správ alebo ako je to s lyžovačkami a prečo lacné kurence ničia ekonomiku

Zalyžujeme si pred Vianocami? Prečo sa trápia slovenskí hydinári? Ako inak, ani tento týždeň sa Slovensko veľmi s reformným plánom pre Brusel veľmi neposunulo. Alebo len o tom nevieme, keďže sa opäť rokuje za zatvorenými dverami? Prečítajte si výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

06.12.2020 09:00
debata (1)

1. Otvoriť či neotvoriť? To je otázka

Zmätky okolo lyžovania rozpútalo začiatkom týždňa vyhlásenie ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina). Ten sa totiž, ako je už v slovenskej politike dobrým zvykom, nechal na sociálnej sieti počuť, že „do začiatku januára môžeme zabudnúť na lyžiarsku sezónu“. Za všetkým malo byť konzílium odborníkov, ktoré sa chystalo odporučiť uzatvorenie lyžiarskych stredísk.

Poniektorí si to vysvetlili tak, že otvárať sa nesmie. Iní zase trvali na tom, že kým nie ej na stole oficiálny zákaz všetko je dovolené. V piatok sa tak začalo lyžovať na Donovaloch i v Jasnej.

Tak môžu či nemôžu otvoriť strediská svoje svahy? V piatok bolo opäť všetko inak. Nateraz tak zostávajú slovenské lyžiarske strediská otvorené. Hoci za sprísnených podmienok. Dokedy? Nuž asi do ďalšej pandemickej komisie či rokovania Ústredného krízového štábu. Hygienici si totiž vzali víkend na preštudovanie „semaforu“ z dielne rezortu dopravy. A potom sa uvidí…

2. Zarábame si na ďalší potravinový škandál?

Tento týždeň sa hlasnejšie ozvali aj poľnohospodári. Konkrétne chovatelia hydiny. Ťažké srdce majú na lacné dovozy. Tlak na ich ceny je tak už neúnosný. Viacerí hovoria ledva o prežití. Naopak obchodníci si mädlia ruky a letáky sú plné akciových kurčiat. Odkiaľ? Vo veľkom k nám vyvážajú lepšie dotovaní českí či poľskí producenti, alebo hydinári z Ukrajiny či Rumunska. Tí vedia ceny stlačiť pre lacnejšie krmivá i pracovnú silu.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa doviezlo na Slovensko 48-tisíc ton hydiny za takmer 60 a pol milióna eur. Toto obrovské množstvo hydiny spôsobí, že podiel slovenských výrobcov na domácom trhu klesne zo 70 percent (priemer posledných troch rokov) hlboko pod 50 percent.

Sobota pripadla na Svetový deň pôdy. Oplatí si pripomenúť, že na Slovensku ubudne denne 12 hektárov pôdy. Pričom sto až stodvadsať rokov, teda takmer dva ľudské životy trvá, kým v prírode vznikne jeden centimeter pôdy.

3. Kto nemá plán z kola von

Reformné plány nám tu rastú ako huby po daždi. Tu príde s jedným minister financií Eduard Heger (OĽaNO), hneď na to má vlastný aj koaličné hnutie Sme rodina. Neprejde pár týždňov a vlastnú predstavu o použití vytasí aj strana Za ľudí. No a niečo vyše mesiac na to, ukázal ten svoj aj šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Asi nikoho neprekvapilo, že sa doň dostal aj odvodový bonus, o ktorom šéf SaS básni už nejaký ten piatok.

Ostatne tento týždeň nelenil ani šéf financov. A svoj materiál prediskutoval z europoslancami. Práve tí v posledných týždňoch nešetrili kritikov. A hoci sa diskutovalo opäť raz za zatvorenými dverami, predsa len ide o aký-taký posun. Heger pritom bojuje aj na ďalšom fronte – v parlamente sa prerokováva návrh rozpočtu na budúci rok. Uvidíme kam sa poslanci dostanú tento týždeň.

4. Lacnejší, lepší! Ale kedy?

Už budúcu jar by mal byť známy nový správca mýtneho systému. Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila tender na jeho nového dodávateľa. Hodnota zákazky je 60 miliónov eur vrátane päťročnej opcie. Celý systém by mal postupne prejsť pod správu diaľničiarov.

Už na konci budúceho roka totiž vyprší zmluva so spoločnosťou SkyToll, ktorá mýto teraz prevádzkuje. Dovtedy by mal byť nový správca známy. Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) tak tlačí čas. Podľa plánov by sa mal tender skončiť v marci, vyhodnotený má byť do dvoch mesiacov nato.

5. Platiť online nebolo nikdy také… zložité

Nuž, aby toho nebolo málo, chystá sa aj skomplikovanie platieb na internete. A to už od januára. Samozrejme všetko pre bezpečnosť ľudí. Po novom bude treba online platby potvrdiť minimálne dvomi nezávislými spôsobmi. Hovorí o tom európska smernica o platobných službách známa ako PSD2.

Podľa nových pravidiel si banky musia vyberať z troch faktorov – teda z toho, čo klient pozná, kým je a čo vlastní. To, čo pozná je napríklad heslo alebo PIN kód. Do jeho vlastníctva patrí napríklad mobilný telefón či platobná karta. Odtlačok prsta, záznam hlasu či rozpoznanie tváre zase predstavuje to, kým je. Doteraz stačil napríklad len údaj z karty a odpísaný kód z esemesky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #Richard Sulík #lyžovačky