Veľká správa pre slovenskú energetiku. Jadrové palivo nám dodajú Američania, definitívny koniec Rusov?

Slovenské elektrárne (SE) a spoločnosť Westinghouse podpísali zmluvu o dodávke jadrového paliva pre jadrové elektrárne na Slovensku. Slovensko sa tak zrejme zbaví závislosti na ruskom jadrovom palive, namiesto nich ho budú dodávať Američania.

25.08.2023 08:54 , aktualizované: 09:08
Slovenské elektrárne Foto:
Zľava: Branislav Strýček - generálny riaditeľ SE, Tarik Choho - prezident spoločnosti Westinghouse pre jadrové palivo, Aziz Dag viceprezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Westinghouse pre severnú Európu, Lukáš Maršálek - zástupca riaditeľa Úseku účtovníctva, financovania a kontroly SE.
debata (923)

Cieľom dohody, ktorá je výsledkom medzinárodného tendra, je diverzifikácia dodávok jadrového paliva pre elektrárne typu VVER 440, informovali v piatok SE. Jadrové reaktory na Slovensku doteraz využívali výhradne ruské palivo.

Slovenské elektrárne o tom informovali na svojej stránke.

Video
Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Do konca Bohuníc novú atómku nestihneme postaviť. Kde nájdeme lacnú elektrinu? Čo navrhujú strany?

Westinghouse už navyše podpísali aj memorandum o spolupráci na malých jadrových reaktoroch.

„Zabezpečenie ďalšieho dodávateľa jadrového paliva pre naše elektrárne je dôležitým krokom k posilneniu energetickej bezpečnosti Slovenska. Jadrové elektrárne sú dôležitým pilierom v energetickom mixe našej krajiny, preto považujem za kľúčové zaistiť diverzifikáciu dodávok jadrového paliva na ich stabilnú prevádzku,“ vyhlásil riaditeľ elektrární Branislav Strýček.

podpis memoranda westinghouse javys Čítajte viac Malý reaktor vyrobí elektrinu pre 200 až 300-tisíc domácností. Chceme dodávať atómkam palivo a nahradiť Rusov, vraví šéf americkej firmy

Palivo, ktoré dodá spoločnosť Westinghouse Electric Sweden AB, musí prejsť najskôr procesom licencovania, teda schválením jeho použitia v podmienkach reaktorov Slovenských elektrární, v rámci ktorého musí byť preukázané, že jeho používanie bude bezpečné. Slovenské elektrárne pripomenuli, že ich cieľom je mať v portfóliu aspoň dvoch alternatívnych dodávateľov jadrového paliva a viacerých potenciálnych dodávateľov materiálov a služieb v rámci celého dodávateľského reťazca pre výrobu jadrového paliva.

Americká spoločnosť Westinghouse má viac ako 60 rokov skúseností v oblasti jadrovej energetiky, jej technológie sú základom takmer polovice všetkých jadrových elektrární vo svete. Westinghouse doteraz poskytovala služby predovšetkým pre reaktory typu VVER 1000, ktoré však Slovensko nemá.

Richard Sulík s premiérom Eduardom Hegerom v...
Eduard Heger v Mochovciach.
+7Eduard Heger a Richard Sulík v Mochovciach.

Výroba elektriny z jadrových elektrární – v objeme takmer 16 miliónov megawatthodín (MWh) ročne – v súčasnosti predstavuje približne 59 % celkovej výroby elektriny na Slovensku. Je základom elektroenergetickej sústavy krajiny. Tento podiel výrazne stúpne po spustení dvoch nových blokov v Mochovciach a po ukončení výroby z hnedého uhlia v elektrárni Nováky na konci roka 2023.

Slovensko by malo pri riešení diverzifikácie dodávok jadrového paliva pre elektrárne spolupracovať aj s Francúzskom. Koncom mája SE podpísali memorandum o spolupráci v tejto oblasti s francúzskou spoločnosťou Framatom.

© Autorské práva vyhradené

923 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrové palivo #Westinghouse