Američania odhalili ich najnovšiu jadrovú technológiu. Ich menšia atómka môže vyrásť aj na Slovensku

Slovensko môže už o pár rokov vstúpiť do novej éry jadrovej energetiky. Desiatky firiem na svete v súčasnosti súťažia o to, ktorej sa podarí ako prvej postaviť malý modulárny jadrový reaktor. V budúcnosti by mohli pokrývať narastajúci dopyt po elektrine.

17.07.2023 16:22
thumbnail SMR AP300 I Foto:
Zariadenie elektrárne Westinghouse
debata (20)

Ich zástancovia hovoria, že je to jediný bezuhlíkový zdroj energie, ktorý spoľahlivo produkuje elektrinu vo dne aj v noci, v každom ročnom období, takmer kdekoľvek na svete. Ich hlavnou výhodou je, že dokážu dodávať energiu aj v prípade, keď podmienky nedovoľujú vyrábať obnoviteľným zdrojom energie. Napríklad keď nesvieti slnko, nefúka vietor či je sucho.

Jednou takou firmou, ktorá sa rozhodla investovať do vývoja malého modulárneho reaktoru je aj americký Westinghouse. Ten plánuje certifikáciu projektu menšieho reaktoru AP300 do roku 2027 a začiatok výstavby do roku 2030. Prvý prevádzkový blok by mal byť k dispozícii v roku 2033.

Jadro Čítajte viac Zachránia klímu malé jadrové reaktory? Putinova vojna ohrozila podnikateľský sen Billa Gatesa

Na Slovensku sú viaceré vhodné lokality, kde by takéto nové zariadenia mohli vyrásť. Či už je to v areáli tradičných jadrových elektrární, alebo na mieste starej uhoľnej elektrárne. S dekarbonizáciou priemyslu, príchodom piatej automobilky Volvo, zapájaním čoraz väčšieho počtu elektromobilov či tepelných čerpadiel bude hlad po elektrine na Slovensku narastať. Malé modulárne reaktory by mohli vykryť medzeru medzi výrobou a spotrebou elektriny. Spoločnosť Westinghouse v pondelok podpísala memorandum o spolupráci so slovenskou štátnou firmou Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (Javys), čím vytvorili základ pre užšiu obchodnú spoluprácu medzi oboma spoločnosťami.

Otvorené dvere pre moderné technológie

Predseda predstavenstva Javys Pavol Štuller vysvetľuje, že od podpisu memoranda očakáva predovšetkým širšiu výmenu informácií v oblasti nových technológií tak, aby vedeli posúdiť ich vhodnosť na zaradenie do domácej energetickej siete. Ako ďalej povedal, tak pre Slovensko nie je memorandum zaväzujúce, ale je významným krokom k tomu, že sa dostávame na mapu dodávateľov moderných jadrových technológií.

Podobne chce Javys postupovať aj s ďalšími zahraničnými jadrovými spoločnosťami. „Podpis memoránd nezakladá žiadnu exkluzivitu, pretože obdobné vzťahy chceme rozvíjať aj s inými spoločnosťami,“ hovorí Štuller. Po roku 2026 sa má rozhodnúť o tom, aká technológia sa vyberie pre stavbu nového jadrového reaktora v Jaslovských Bohuniciach. To je momentálne na Slovensku jediný projekt, ktorý je v pokročilom štádiu umiestnenia nového jadrového zdroja.

Westinghouse okrem vývoja malých modulárnych reaktorov dodáva technológie aj pre tradičné atómky. Spoločne s firmou Bechtel budú v Poľsku stavať prvú jadrovú elektráreň. Výstavba sa má začať v roku 2026 a dokončená má byť v roku 2033. Jadrová elektráreň s tromi blokmi vyrastie v Poľsku neďaleko pobrežia Baltského mora v Pomoransku.

Ešte ďalej zašlo Česko, ktoré už o výstavbe malého modulárneho reaktoru rozhodlo. Český energetický kolos ČEZ napríklad oznámil, že plánuje nahradiť uhoľné elektrárne malými modulárnymi jadrovými reaktormi. Prvý z nich má o deväť rokov vyrásť v areáli jadrovej elektrárne Temelín a do roku 2050 budú nasledovať ďalšie.

Výhody menších reaktorov

Malé modulárne reaktory majú byť lacnejšou alternatívou konvenčných jadrových elektrární. Koncový zákazník si ich objedná, v určenej továrni ich vyrobia a konečný produkt mu doručia. Odpadá tak nákladná a náročná časť výstavby na mieste, ktorá je nevyhnutná pri stavbe klasických reaktorov.

Presnú cenu modulárneho reaktoru však dnes ešte nikto nepovie. Nezodpovedanou otázkou sú ceny v čase, kedy sa bude reaktor reálne stavať. „Záleží aj na tom, kde sa to bude stavať, aký je tam dodávateľský systém a energetická infraštruktúra. A vždy bude prvý reaktor najdrahší, ďalšie budú lacnejšie,“ opisuje pre Pravdu výhody novej technológie Petr Brzezina, prezident spoločnosti Westinghouse pre Českú republiku a Slovensko.

Okrem ceny majú aj menší výkon. Veľký reaktor má výkon nad 1 000 megawattov (MW), tie malé majú výkon pod 500 MW. „Konkrétne náš reaktor AP300 má výkon 300 MW. Jeho technológia vychádza z reaktora AP1000, ktorý je už v prevádzke a jeho technológia je preverená. Sme vo fáze licencovania v Amerike a bude k dispozícii už po roku 2030,“ vysvetľuje. Takýto nový reaktor by mohol dodávať elektrinu zhruba pre 200– až 300-tisíc domácností. V prípade, že košickí oceliari elektrizujú svoju výrobu, budú na výrobu ocele zrejme potrebovať celý výkon jedného modulárneho reaktora.

Aj samotná výstavba by mala byť kratšia. Sú jednoduché na výstavbu, pretože ich systémy a komponenty môžu byť zmontované v továrni a prepravené ako celok na miesto inštalácie. Brzezina hovorí, že všetko závisí od toho, koľko budú trvať povoľovacie a licenčné procesy. „Tie môžu trvať aj 3 či 4 roky. Potom proces výstavby trvá tak 3 až 4 roky. Ale keď sa ich tu postaví napríklad desať, tak ten čas sa veľmi skráti. Nemusí sa nič licencovať, dokladovať, iba postaviť,“ hovorí.

Navyše, Westinghouse rokuje aj so Slovenskými elektrárňami o dodávkach jadrového palive pre naše atómky. Aktuálne sú rokovanie vo finálnej fáze. Išlo by o veľký míľnik, pretože Američania by nahradili dlhoročné biznis partnerstvo s Ruskom.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #atómová energia #Westinghouse