Zachránia klímu malé jadrové reaktory? Putinova vojna ohrozila podnikateľský sen Billa Gatesa

Zástancovia jadrovej energie hovoria, že je to jediný bezuhlíkový zdroj energie, ktorý spoľahlivo produkuje elektrinu vo dne aj v noci, v každom ročnom období, takmer kdekoľvek na svete a je overené, že funguje aj vo veľkom. Podľa nich je ťažké si predstaviť budúcnosť, v ktorej dostupným spôsobom eliminujeme emisie bez väčšieho zapojenia jadrovej energie.

06.03.2023 16:36
Jadro Foto:
debata (29)

Sú to práve malé jadrové reaktory, ktoré by mohli doplniť obnoviteľné zdroje energie v podmienkach, keď napríklad nesvieti slnko, nefúka vietor či je sucho.

Aj preto sa mnohé firmy, organizácie či štáty rozhodli do tejto oblasti investovať masívne finančné zdroje. Hľadajú sa nové technológie či spôsoby, vďaka ktorým by bola jadrová energia dostupnejšia. V súčasnosti preto rýchlo rastie záujem o malé modulárne jadrové reaktory (z anglického small modular nuclear reactor, SMR).

Plyn Čítajte viac Slovensko má vlastné zásoby zemného plynu. Ťažba sa však zasekla. Čo sa deje?

O ich výstavbe uvažujú viaceré európske krajiny. Napríklad Fínsko a Švédsko, ktoré sa snažia zvýšiť produkciu elektriny, keďže dopyt po nej stúpa aj pre masívny nábeh elektromobility. Záujem je vidieť aj v okolitých krajinách. Český energetický kolos ČEZ napríklad minulý týždeň oznámil, že plánuje nahradiť uhoľné elektrárne malými modulárnymi jadrovými reaktormi. Prvý z nich má o deväť rokov vyrásť v areáli jadrovej elektrárne Temelín a do roku 2050 budú nasledovať ďalšie.

Výhody malých reaktorov

Malé modulárne reaktory majú byť lacnejšou alternatívou konvenčných jadrových elektrární. Sú totiž jednoduché na výstavbu, pretože ich systémy a komponenty môžu byť zmontované v továrni a prepravené ako celok na miesto inštalácie. Koncový zákazník si ich objedná, v určenej továrni ich vyrobia a konečný produkt mu doručia. Odpadá tiež nákladná a náročná časť výstavby na mieste, ktorá je nevyhnutná pri stavbe konvenčných reaktorov.

Pre túto vlastnosť by sa malé reaktory mohli stať atraktívne a dostupné aj pre menšie štáty, ktoré nie sú schopné financovať veľké reaktory. „Ich menšia veľkosť tiež znamená, že vyžadujú menej miesta na ich stavbu a tiež menej vody na chladenie,“ hovorí pre Financial Times Vince Zabielski z právnickej firmy Pillsbury Winthrop Shaw Pittman, ktorá sa zameriava na energetiku.

Ekonomicky zaujímavé je rozloženie investície. Je totiž možné postaviť niekoľko menších jednotiek podľa dopytu v priebehu niekoľkých rokov namiesto jednorazovej, masívnej a dlhodobej investície do veľkého reaktora. Je s nimi tiež spojené nižšie riziko vážnej havárie, pretože sa minimalizuje ľudský faktor.

SMR sú navrhnuté tak, aby vyrábali do 300 megawatthodín elektriny a majú rôznorodé technológie. Od sodíkom chladeného reaktora až po využívanie tekutej soli. Ich využitie sa neplánuje iba na výrobu elektrickej energie, ale aj napríklad na odsoľovanie morskej vody, výrobu vodíka alebo tepla na vykurovanie. Na celom svete je vo vývoji asi 70 až 80 druhov unikátnych návrhov minireaktorov.

Najpokročilejšie sú vo vývoji spoločností v USA, Rusku, Číne, vo Francúzku, v Argentíne a Južnej Kórei.

Závislosť od ruského paliva

Americký miliardár a zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates sa takisto pustil do boja o to, komu sa prvému podarí spustiť masovú výrobu malých nukleárnych reaktorov. V roku 2008 založil spoločnosť s názvom TerraPower, ktorá podľa jeho slov spojila najlepšie mozgy z oblastí atómovej fyziky a počítačového modelovania, aby vyvinuli atómový reaktor novej generácie.

„Tento reaktor by produkoval oveľa menej odpadu než existujúce elektrárne, bol by plne automatizovaný, čím by sa odstránila možnosť zlyhania ľudského faktora, a dal by sa vybudovať v podzemí, vďaka čomu by bol chránený pred útokom,“ napísal vo svojej knihe Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe. Dodal, že vďaka dômyselným úpravám by boli havárie doslova v rozpore s prírodnými zákonmi.

Jadro Čítajte viac Slovensko je bližšie k novému jadrovému reaktoru. Cenovka je v miliardách, stáť má v Bohuniciach

Ani po 15 rokoch od založenia spoločnosti sa mu reaktor nepodarilo rozbehnúť. Sklz má dva roky a už teraz je zrejmé, že štart sa nepodarí skôr ako v roku 2030. Dôvod meškania je ruská agresia na Ukrajine. Palivo, ktoré je pre takýto typ reaktora potrebné, musí mať vyššie obohatenie, než potrebujú klasické reaktory. Ide o využitie špeciálneho paliva s názvom Haleu. Takéto palivo však USA neprodukujú a počítalo sa s tým, že ho budú kupovať v prvých rokoch od ruského Rosatomu. To sa však zmenilo po ruskej agresii. Čaká sa na to, kým bude západné palivo tohto typu k dispozícii.

Americká vláda pred rokmi uznala, že ruský monopol na palivo Haleu by mohol brzdiť vývoj pokročilých reaktorov, o ktorých dúfa, že budú poskytovať nízkouhlíkovú energiu doma, a tiež sa budú vyvážať na trhy v Európe a v Ázii. To sa súčasnou vojnou na Ukrajine len potvrdilo.

Agentúra Reuters upozorňuje, že palivo Haleu je obohatené na úroveň až 20 percent, a nie okolo päť percent, ako to je v prípade uránu, ktorý poháňa väčšinu konvenčných jadrových elektrární. Komerčne však palivo Haleu v súčasnosti predáva iba spoločnosť Tenex, ktorá je súčasťou ruskej štátnej jadrovej energetickej spoločnosti Rosatom.

Kritika jadra

Atómové elektrárne majú aj svoje nedostatky. Ich budovanie je v dnešných podmienkach veľmi nákladné. Spomeňme napríklad dostavbu tretieho bloku Mochoviec, ktorá sa predražila o stámilióny eur. Nová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach by napríklad mohla stáť vyše šesť miliárd eur.

Nedostatkom je tiež zlyhanie ľudského faktora, ktorý môže spôsobiť nehody. Tie závažné sa stali napríklad v americkej elektrárni Three Miles Island, v ukrajinskom Černobyli či japonskej Fukušime. Práve tieto nedostatky konvenčnej jadrovej elektrárne sa snažia budúce malé nukleárne reaktory eliminovať.

Jadro Čítajte viac Najskôr plyn, potom ropa. Slovensko dáva zbohom už aj ruskému jadrovému palivu

Ďalším nedostatkom jadrovej energie je závislosť od jadrového paliva. Posledným je skutočnosť, že rádioaktívny odpad je nebezpečný a ťažko sa skladuje. Toto sú nedostatky, na ktoré ešte nenašli jasnú odpoveď ani vývojári malých reaktorov.

Kritici malých reaktorov upozorňujú, že stále ide len o experiment. Aj preto ich nazvali powerpoint reaktory, čo je názov softvéru na prezentáciu. Narážali tým na to, že sú len na papieri či v prezentácii a od reálneho využitia a dodávok elektriny majú ešte ďaleko.

Jedným z kritikov je aj profesor Michael E. Mann z Pennsylvánskej univerzity. Podľa neho Bill Gates bagatelizuje úlohu osvedčených a bezpečných technológií založených na obnoviteľných zdrojoch energie. „Namiesto toho dáva prednosť riskantnejším technológiám, ako je geoinžinierstvo a jadrová energia,“ povedal pre portál DW.

Kritici tiež argumentujú tým, že sa neoverenými malými reaktormi len odvracia pozornosť a investície do energetiky postavenej na obnoviteľných zdrojoch. Upozorňujú tiež na štúdiu, podľa ktorej sú celkovo malé modulárne konštrukcie horšie ako konvenčné reaktory, pokiaľ ide o tvorbu rádioaktívneho odpadu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrový reaktor #jadrová energia #vojna na Ukrajine