Malý reaktor vyrobí elektrinu pre 200 až 300-tisíc domácností. Chceme dodávať atómkam palivo a nahradiť Rusov, vraví šéf americkej firmy

Malý modulárny reaktor by vedel dodať elektrinu pre 200- až 300-tisíc slovenských domácností. V súčasnosti mnoho firiem vyvíja menšiu alternatívu klasických jadrových elektrární ako sú napríklad Jaslovské Bohunice či Mochovce. Slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (Javys) a americká energetická firma Westinghouse najnovšie podpísali memorandá o spolupráci v oblasti malých modulárnych reaktorov. Šéf americkej spoločnosti pre Slovensko a Česko Petr Brzezina hovorí v rozhovore o tom, kde by mohol takýto reaktor stáť, koľko trvá výroba a akú má životnosť.

18.07.2023 05:00
podpis memoranda westinghouse javys Foto: ,
Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú republiku Petr Brzezina.
debata (77)

Čo znamená podpis memoranda pre Slovensko?

Je to dôležitý krok nielen pre nás, ale ja pre Slovensko. Jedno memorandum zahŕňa reaktor AP1000 a druhé je na reaktor AP300. Sú to reaktory, ktoré sú v súčasnosti vo svete často skloňované v súvislosti s rozvojom jadrovej energetiky. Znamená to tiež to, že s Javysom si môžeme vymieňať technické a ďalšie informácie tak, aby slovenská strana bola v budúcnosti schopná určiť, akým smerom pôjde a ktorý reaktor bude môcť použiť. Našou výhodou je, že my reaktor AP1000 máme v provádzke a pri reaktoroch AP300 prebieha vývoj a budú taktiež k dispozícii.

Ako by ste vysvetlili bežným ľuďom, čo je malý modulárny reaktor a jeho výhody?

Je menší. Veľký reaktor má výkon nad 1000 megawattov (MW), tie malé majú výkon pod 500 MW. Konkrétne náš reaktor AP300 má výkon 300 MW. Jeho technológia vychádza z reaktora AP1000, ktorý je už v prevádzke a jeho technológia je preverená. Sme vo fáze licencovania v Amerike a bude k dispozícii už po roku 2030.

Zástupca americkej jadrovej spoločnosti: Chceme nahradiť ruské palivo do slovenských atómoviek
Video

Westinghouse dodáva aj jadrové palivo. V súčasnosti našim jadrovým elektrárňam Mochovce a Jaslovské Bohunice dodáva palivo Rusko. Rokujete so Slovenskými elektrárňami o dodávkach paliva? Vytlačili by ste tak v dodávkach Rusko.

Áno, rokujeme. Westinghouse už má podpísané kontrakty v iných krajinách pre náhradu paliva do reaktorov VVER. Samozrejme, bavíme sa o tom aj so Slovenskom o možnosti nahradiť ruské palivo palivom od Westinghousu.

Ako to vyzerá s rokovaniami so Slovenskými elektrárňami, kedy bude jasné, kto im bude dodávať nové jadrové palivo?

Je to vo fáze záverečných rokovaní. Väčšinou je to tak, že po podpise zmluvy má zákazník nejaké zásoby paliva na preklenutie nejakého odbdobia, kedy mu bude dodané nové palivo.

Vnímate aj geopolitickú situáciu? To znamená, že v súčasnosti nám dodáva kľúčové palivo do reaktorov nepriateľská krajina – Rusko. Teda štát, ktorý rozpútal vojnu a vraždí ľudí na Ukrajine.

Situáciu vnímame. Verím tomu, že sa naša technológia presadí a zákazníci si ju vyberú sami z pohľadu energetickej aj geopolitickej bezpečnosti.

thumbnail SMR AP300 I Čítajte viac Američania odhalili ich najnovšiu jadrovú technológiu. Ich menšia atómka môže vyrásť aj na Slovensku

Nebude technický problém, keď ruské palivo nahradí americké palivo?

Nie. Už teraz dodávame palivo na Ukrajinu. Na všetkých ruských reaktoroch idú na naše palivo. Zároveň však platí, že Ukrajina má stále v zásobe aj ruské palivo zo starších dodávok. Ukrajinci tak postupne prechádzajú na iné ako na ruské palivo.

Pôjde to aj bez investícií do prerábky reaktorov?

Oni tam jednoducho povedané dostanú iba palivové tyče, ktoré tam dajú. Palivové tyče sú designované tak, aby sa nemuelo zasahovať do konštrukcie. Zjednodušene povedané palivové tyče od rôznych výrobcov budú fungovať v rovnakom reaktore. Investovali sme do toho, lebo sme vedeli, že dopyt príde. Výmena paliva prebieha postupne. Vo východnej Európe je 30 reaktorov, ktoré bežia na ruské palivo, a s niektorými zákazníkmi už máme dohody. Minulý rok sme podpísali s českým ČEZom na reaktory VVER1000 a túto jar sme podpísali dohody na VVER440.

Čiže reaktor nemusí byť špeciálne upravovaný?

Samozrejme, sú tam nejaké technické veci, ktoré treba doladiť. Každý náš zákazník si to kontroluje a preveruje, no hlavná vec je, že to nie je technický problém.

Oslovili vás s ponukou spolupráce nejaké súkromné slovenské firmy, trebárs niektorý z veľkých priemyselných podnikov?

V súčasnosti rokujeme s Javysom. Čo sa týka palivo, tak rokujeme so Slovenskými elektrárňami.

Bavíte sa okrem toho o prípadnej spolupráci s inou súkromnou firmou?

V tejto chvíli nie.

Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú... Foto: Robert Hüttner
podpis memoranda westinghouse javys petr brzezina Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú republiku Petr Brzezina.

Koľko stojí malý modulárny reaktor?

To vám dnes nepovie nikto. Otázkou sú ceny v čase a mieste, keď sa to bude stavať.

Nedá sa to ani orientačne?

Ťažko sa hovorí o cene. Záleží aj na tom, kde sa to bude stavať, aký je tam dodávateľský systém a energetická infraštruktúra. A vždy bude prvý reaktor najdrahší, ostatné ďalšie budú lacnejšie.

Pre koľko domácností vie takýto malý reaktor zabezpečiť elektrinu?

Zhruba pre 200 až 300-tisíc domácností.

Hladní po elektrine budú aj košickí oceliari z U.S. Steel. Prechádzajú totiž na elektrické pece. Koľko elektriny by im vedel zabezpečiť tento reaktor?

Tento reaktor dodáva asi 300 MW elektriny alebo 900 MW tepelných. Záleží na tom, ako sa táto produkcia využije. U S. Steel bude zrejme potrebovať celý výkon jedného takéhoto reaktora.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Slovensku ubudne štvrť milióna ľudí. Nebude mať kto robiť, už ani kvalifikovaní cudzinci sem nepôjdu

Kde by mohol na Slovensku vyrásť malý modulárny reaktor?

Lokalít môže byť viac, ale v súčasnosti sa skloňujú najmä dve miesta. Jedno je pri atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice a druhé na východe Slovenska. Východ krajiny bude potrebovať elektrinu aj vzhľadom na to, že košická fabrika U. S. Steel zvýši potrebu mať silný a lokálny zdroj elektriny. A to môže byť dôvodom, prečo by sa tam mal vybudovať malý modulárny reaktor.

Čiže pri klasickej veľkej jadrovej elektrárni by sa postavil nový malý modulárny reaktor?

Môže byť. Napríklad v Česku prvý malý modulárny reaktor je naplánovaný pri Temelíne, kde sú veľké jadrové bloky. Výhodou je, že je to preverená jadrová lokalita. Vyhovuje tam geológia a podobne. Dá sa to tam urobiť pomerne rýchlo. Nové lokality, ktoré by sa určili, by museli byť podrobené geologickému výskumu a ďalším preverovaniam.

Koľko dlho trvá výstavba?

Záleží aj na tom, koľko budú trvať samotné povoľovacie a licenčné procesy. Tie môžu trvať aj 3 roky či 4 roky. Potom proces výstavby trvá tak 3 až 4 roky. Ale keď sa ich tu postaví trebárs desať, tak ten čas sa veľmi skráti. Nemusí sa nič licencovať, dokladovať, iba postaviť. Napríklad v Amerike nám nabiehajú dva reaktory typu AP1000. Teplé skúšky – teda, či všetko funguje – trvali pri prvom reaktore viac ako 90 dní. Pri tom druhom trvali už iba 45 dní. Takýchto reaktorov máme postavených už 6 a máme s nimi nejaké skúsenosti, ktoré môžu využiť všetci naši zákazníci. V súčasnosti malé rekatory vyvíja veľa firiem.

Malé modulárne reaktory chce stavať aj americký miliardár Bill Gates, neobávate sa tejto konkurencie?

Tých firiem je asi 70 po celom svete. Sú to aj Rusi, Francúzi či Kórejci. My máme výhodu v tom, že naše reaktory AP1000 už bežia a náš malý reaktor AP300 je na AP1000 založený. Z AP1000, máme dáta a nielen poznatky založené na teórii.

Aká je životnosť malých modulárnych reaktorov?

Od 60 do 80 rokov. Potom následne odstraňovanie vyhoreného paliva a všetko s tým spojené, teda aj takzvaný decomissioning – odstraňovanie celej elektrárne. Na tom už spolupracujeme s Javysom a ako vidíte, ide o nesmierne dlhodobú spoluprácu a partnerstvo. Je to partnerstvo na 100 rokov.

Máte už nejaké objednávky na malé modulárne reaktory a prevládajú skôr firmy či štáty?

Rokujeme s rôznymi zákazníkmi, niektoré firmy sú aj štátom vlastnené. Sme vo fáze, kedy zákazníkom oznamujeme vlastnosti našej technológie AP300. Všetci vedia, že tá technológia bude k dispozícii po roku 2030. Licencia na náš reaktor AP300 by mala byť udelená v USA v roku 2027, nasledovať by malo vydanie licencie pre konkrétne lokality a výstavba prvého bloku.

Kde všade stavia Westinghouse jadrové elektrárne?

V Spojených štátoch v lokalite Vogtle začal nedávno jeden blok AP1000 vyrábať energiu pre rozvodnú sieť, zatiaľ čo druhý blok sa pripravuje na prvé zavedenie paliva. Štyri reaktory AP1000 v súčasnosti dosahujú v Číne rekordy v prevádzkovom výkone a dostupnosti, šesť ďalších reaktorov je tam vo výstavbe. Poľsko si vybralo technológiu AP1000 pre svoj vôbec prvý program jadrovej energie, zatiaľ čo Ukrajina sa zaviazala vybudovať deväť blokov. Bulharsko plánuje výstavbu jedného bloku a táto technológia sa zvažuje vo viacerých ďalších lokalitách v strednej a východnej Európe, v Spojenom kráľovstve a v Spojených štátoch.

Petr Brzezina

Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú... Foto: Robert Hüttner, Robert Huttner
podpis memoranda westinghouse javys petr brzezina Riaditeľ Westinghouse pre Slovenskú a Českú republiku Petr Brzezina.

Spoločnosť Westinghouse Electric Company vymenovala vo februári 2023 Petra Brzezinu do funkcie Prezidenta Westinghouse pre Česko a Slovensko. Brzezina bude usilovať o rozvoj jadrovej technológie v Česku a na Slovensku. Predtým pôsobil ako generálny riaditeľ a v ďalších vedúcich funkciách vo viacerých medzinárodných spoločnostiach vrátane Škoda Transportation, Alstom, OHL ZS, General Electric a ABB. V roku 2021 bol Petr vyhlásený časopisom Forbes za jedného z najlepších českých generálnych riaditeľov roka.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Westinghouse #malý modulárny reaktor