Prvý návrh cien elektriny na rok 2023: Účty porastú od 50 do 100 percent, Sulíkove čísla nesedia

Od 51 do takmer 104 percent. To je prvý odhad cien elektriny od Úradu pre sieťové regulácie (ÚRSO). Zverejnil ho po stredajšom rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Reagoval tak na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý vyhlásil, že domácnosti by mali platiť v roku 2023 približne rovnakú cenu ako v tomto roku.

08.09.2022 11:40
SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Foto: ,
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas schôdze vlády
debata (72)

Sulík ešte v pondelok na rokovanie vlády doniesol predbežné odhady cien elektriny na budúci rok. Počítal s číslom 178,47 eura za megawatthodinu, pričom bola otázna cena tarify za systémové služby (TSS). Pre porovnanie, v roku 2022 platia domácnosti za elektrinu takmer 190 eur.

Tento prepočet priniesol na vládu Richard Sulík.

Foto: Reprofoto/Richard Sulík
sulik. elektrina
Sulík Čítajte viac Sulíkov motivačný návrh. Šetrenie energiami je nevyhnutné, ak nechceme kolaps systému

No prepočty, ktoré sú od ÚRSO a zverejnil ich v stredu večer Krajniak, hovoria o úplne iných číslach. V hre sú tri scenáre.

Tento prepočet ukázal minister práce Milan Krajniak, ktorý ho dostal od šéfa ÚRSO a nominanta SaS Andreja Jurisa.

Prepočty ÚRSO, ktoré priniesol na vládu... Foto: Facebook: Milan Krajniak
Prepočty ÚRSO, ktoré priniesol na vládu minister práce Milan Krajniak. Prepočty ÚRSO, ktoré priniesol na vládu minister práce Milan Krajniak.

Prvý scenár

Hovorí o tom, že cena elektriny sa zvýši približne o 51 percent. Zo súčasnej takmer 190 eur na 287,17 eur. Celú spotrebu má pokryť zastropovaná cena elektriny zo Slovenských elektrární, ktorú dohodli v Memorande vládni predstavitelia. Detaily stále nie sú sfinalizované. V tomto scenári ak niekto platí za elektrinu 100 eur, od 1. januára 2023 by platil 151 eur.

Druhý scenár

Hovorí o náraste zhruba 72 percent. Zastropovaná cena elektriny by sa týkala iba spotreby do 85 percent. Z odhadov je zrejmé, že ostatné poplatky, napríklad tarifa za prenos systému a iné distribučné poplatky, ktoré tvoria asi 60 percent z koncovej ceny, zostanú nezmenené. Silová cena, teda tá na trhu, tvorí podľa dát ÚRSO z koncovej ceny asi 40 percent. V tomto prípade ak niekto platí za elektrinu 100 eur, účet by sa mu dvihol na 172 eur.

Tretí scenár

Hovorí o náraste o približne 101 percent, to znamená dvojnásobok súčasných cien. Lacná elektrina bude do 85 percent spotreby vlastnej tarify alebo spotreby z rokov 2020 či 2021. Z odhadu je vidieť, že v tomto scenári sa ľuďom zaúčtujú aj poplatky za distribúciu a prenos. V takomto prípade ak niekto platí za elektrinu 100 eur, účet by mu narástol na 200 eur.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

ÚRSO pod tabuľkou uvádza, že odhady sú indikatívne, založené na súčasne známych skutočnostiach a predpokladoch. Ďalej upozorňuje úrad pod vedením Andreja Jurisa, že nie sú dotiahnuté detaily Memoranda, podpísaného vládou a Slovenskými elektrárňami, ktoré má zastropovať cenu elektriny na roky 2023 a 2024. Keď memorandum Sulík s Matovičom oznamovali, hovorili o 500 eurovej úspore na domácnosť v priebehu dvoch rokov.

Inými slovami, prepočty ÚRSO sa môžu ešte meniť. Definitívnu cenu určuje úrad vždy na konci kalendárneho roka.

Milan Krajniak odhady regulátora zverejnil s otázkou na Sulíka, či hovorí o cenách elektriny pravdu. Vrátil sa k minulotýždňovému piatkovému zasadaniu vlády, kde ministri riešili energie. Práve po tomto rokovaní v piatok podvečer minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ostro zaútočil na ministra v demisii Sulíka. Vraj keď sa dozvedeli o prepočtoch od ÚRSO, ktoré zverejnil Krajniak, „spadol im obraz aj zvuk“. „Cítime sa podvedení,“ vyhlásil v piatok Matovič. „A teraz sa ideme baviť, či sa má vrátiť do roboty? Jasné, že sa má vrátiť. Valí sa na nás energetická lavína,“ povedal Matovič.

zdravotne sestry Čítajte viac Matovič tvrdo útočí na Sulíka: Oznámili ceny za elektrinu a vypadol nám obraz aj zvuk, zase je na dovolenke

Krajniak tvrdí, že na septembrovú schôdzu parlamentu príde vláda s právnym riešením, ktoré umožní zastropovať ceny elektriny na Slovensku. Sľubuje ich zastropovať nielen pre bežné domácnosti, ale aj pre školy, nemocnice a zariadenia sociálnych služieb. „A, samozrejme, aj pre firmy a zamestnávateľov, aby sme udržali ľuďom prácu,“ dodal.

Redakcia oslovila s prosbou o reakciu aj ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Po jej zaslaní ju doplníme.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #ÚRSO