Sulíkov motivačný návrh. Šetrenie energiami je nevyhnutné, ak nechceme kolaps systému

Trh s energiami zlyhal. Politici preto hľadajú riešenie, akým by tento nepriaznivý stav mohli napraviť. Jednou z možností je spomínané zastropovanie cien elektriny.

07.09.2022 17:47
Sulík Foto: ,
debata (81)

„Verejnosti treba povedať pravdu o tom, že sa nachádzame pred veľmi zložitým obdobím vysokých cien energie, ktoré už dnes značne zaťažujú neregulovaný segment hlavne podnikateľov a priemysel,“ tvrdí pre Pravdu analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Rusko obmedzuje dodávky plynu a navyše Európa trpí nedostatkom iných výrobných zdrojov elektriny. „Ak nechceme, aby nám skolaboval systém, tak šetrenie energiami je priam nevyhnutnosťou,“ dodáva Badida.

Richard Sulík Čítajte viac Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Ministerstvo hospodárstva prichádza v čase energetickej krízy s motivačným návrhom. Cieľom je skresať enormný nárast faktúr za elektrinu pre domácnosti. Kto ušetrí 15 percent spotreby elektriny, bude mať celú spotrebu elektriny za zastropované ceny. Spotreba elektriny by sa mala porovnávať s rokom 2020, prípadne s rokom 2021. Stále sa o tom vedú rokovania a rozhodne sa podľa toho, v ktorom období bola vyššia spotreba.

Podľa Badidu je motivačný návrh rezortu hospodárstva vo svojej podstate správny, avšak treba brať do úvahy rôzne situácie. „Napríklad, ak sa rodine narodí dieťa alebo pribudne ďalší člen domácnosti, asi nebude vedieť ušetriť, a tak jej treba pomôcť cez sociálny systém,“ vysvetľuje.

VIDEO: Sulík: Krajniak vedome zavádzal o cene elektriny

Video

Ešte nič nie je uzavreté. Tento návrh je z dielne odchádzajúceho ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a nie je isté, či si ho osvojí aj nový minister hospodárstva alebo príde s úplne novým nápadom v boji proti drahým energiám. Nové meno ešte stále nie je známe. Potrebné je tiež dotiahnuť dohodu so Slovenskými elektrárňami, kde sa čaká na notifikáciu z Európskej komisie. V neposlednom rade na zastropované ceny treba hladký nábeh tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Je meranie spotreby reálne?

Nedostatky v Sulíkovom návrhu vidí spoločnosť Magna Energia, ktorá je dodávateľom elektriny i plynu do domácností. Podľa jej generálneho riaditeľa Martina Ondka je toto riešenie v prvom rade nerealizovateľné a v druhom rade nespravodlivé. „Dodávatelia energií nemajú ako merať to, koľko domácnosť ušetrila, navyše, ak k odpočtu elektromerov dochádza raz ročne. Spotrebu sa tak môžeme dozvedieť aj rok po tom, čo by sme mali energie ponúkať za (ne)zľavnenú cenu,“ opisuje problémové miesta návrhu Ondko. Ako ďalej vysvetľuje, tak bežne domácnosti nemajú ako vedieť, ako na tom priebežne so spotrebou stoja a podľa toho sa zariadiť. S niečím takým nepočítajú ani informačné systémy. Vo výhode by tak boli tí, ktorí sú vybavení inteligentnými meracími systémami a majú k dispozícii aplikáciu, ktorá im dnes povie, koľko elektriny minuli včera.

Ondko návrh nepovažuje za spravodlivý, keďže by postihoval tých, čo sa zodpovedne správajú už dnes. Poukazuje na to, že je iné ušetriť 15 percent elektriny, ak sa doteraz ľudia správali nezodpovedne a na spotrebu nedbali a iné, ak majú energeticky efektívnu domácnosť, kde sa nemrhá ani jednou kilowatthodinou.

Ministerstvo hospodárstva si je vedomé tohto nedostatku a uvažuje na jeho zapracovaní. Domácnosti, ktoré dodatočne šetrili so spotrebou už v minulosti, by tak už ďalšie šetrenie nemuseli realizovať. Navyše veľké šetrenie elektrinou nám môže pomôcť aj v zime. „Ďalší dôvod šetrenia je, že nám naozaj hrozí nedostatok plynu počas tejto zimy a aby sme sa nedostali do nepríjemnej situácie, mali by sme začať šetriť hneď a čo najviac sa dá. Keď ušetríme na spotrebe elektriny, nebude ju treba vyrobiť v paroplynových elektrárňach a tie potom ušetria plyn,“ tvrdí pre Pravdu energoanalytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

Ako ušetriť 15 percent spotreby elektriny radí v podcaste denníka Pravda energetický konzultant Michal Ilovič:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nedostatky sa majú vyriešiť

Na takéto plošné zavádzanie limitov spotreby však môžu doplatiť niektoré skupiny odberateľov. Napríklad domácnosti, ktoré si už v minulosti zaobstarali úsporné spotrebiče, šetria elektrinou a sú tak so svojou spotrebou už teraz nízko. Priestor pre ďalšiu úsporu tak je u nich len minimálny. Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík v tejto súvislosti povedal, že ak už niekto šetrí, že vypínal, čo sa dalo, tak sa musí nachádzať pod 85 percentami priemeru v tarifnom pásme. Tých sa už šetrenie týkať nebude, lebo už dostatočne šetria. „Kto sa dnes nachádza pod 85 percentami priemeru v pásme, v ktorom momentálne je, tak šetrenie sa ho týkať nebude,“ povedal Sulík po stredajšom rokovaní vlády.

Ďalším príkladom môže byť domácnosť, ktorá si zaobstarala tepelné čerpadlo alebo nabíjaciu stanicu pre elektromobil. Takejto domácnosti oproti referenčnému obdobiu stúpne spotreba, hoci sa snažila znížiť svoje vypúšťanie škodlivých emisií. V tomto prípade bude potrebné správne určenie tarifnej skupiny. Iným príkladom je tiež domácnosť z novostavby, ktorá nemá historickú spotrebu elektriny. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) ubezpečuje, že takéto prípady sa budú riešiť individuálne. Odberateľ môže požiadať svojho dodávateľa, aby nepočítal avizovanú 85-percentnú hranicu z jeho spotreby, ale z priemeru jeho tarifnej skupiny. Tu sa dostávame ku kľúčovému prvku celého návrhu, ktorým je tarifná skupina.

Čo je tarifná skupina?

Tento údaj sa nachádza priamo na faktúre za dodávky elektriny. Je tam zverejnená aj aktuálna spotreba či historická spotreba. Súčasne je tam uvedené aj to, aká je priemerná spotreba v tarifnej skupine. Rozdelenie tarifných skupín sa líši v závislosti od regiónu. Spravidla ich je 5 až 8. Medzi najväčších dodávateľov elektriny pre domácnosti na Slovensku patrí ZSE, SSE, VSE či SPP.

Výber vhodnej sadzby závisí od účelu, na ktorý sa elektrina využíva (bežná spotreba, vykurovanie, ohrev vody) a od predpokladaného množstva elektriny, ktoré domácnosť spotrebuje za rok. „Správna sadzba je totiž základom toho, ako docieliť nižšie náklady na odber elektriny vo vašom byte, v dome alebo inej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetika Michaela Krivá.

Napríklad tarifná skupina sa líši aj pre víkendové návštevy chalupy či jednočlennú domácnosť. Tarifná skupina DD1 je určená pre domácnosti s nízkou spotrebou, ktoré využívajú elektrinu na osvetlenie a bežné domáce spotrebiče. Na druhej strane tarifná skupina DD5 je určená pre domácnosti s elektrickým priamovýhrevným vykurovaním, v ktorých sa na varenie, vykurovanie aj ohrev teplej vody používa len elektrina alebo pre domácnosti s nabíjacou stanicou pre elektromobily. Tarifná skupina DD7 je určená pre chaty a chalupy využívané len cez víkendy. Stredoslovenská energetika má celkovo osem tarifných skupín.

Západoslovenská energetika má tarifných skupín len päť. „Typ tarify súvisí s objemom spotrebovanej elektrickej energie. DD1 a DD2 sú jednotarifné a sú určené pre domácnosti s nižšou spotrebou. DD1 je určená napr. pre chaty, jednoizbové byty, DD2 pre viacizbové byty a domy. DD3 až DD5 sú dvojtarifné, s nízkou a vysokou tarifou. Sú určené pre domy s tepelným čerpadlom a priamovýhrevným vykurovaním,“ vysvetľuje Michaela Dobošová, hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika.

Východoslovenská energetika ponúka domácnostiam 6 sadzieb. Jednotarifné sú D1 a D2 a využívajú ich domácnosti s nižšou spotrebou zväčša len na svietenie. Sadzby D3 až D6 sú dvojtarifné a využívajú ich domácnosti, ktoré využívajú elektrinu na ohrev vody, vykurovanie, majú tepelné čerpadlá a podobne.

Slovenský plynárenský priemysel má tarifných skupín osem. Prvé dve skupiny sú s jednotarifnou sadzbou a zvyšné sú dvojtarifné. Princípom jednotarifnej sadzby je, že cena elektriny je rovnaká bez ohľadu na to, kedy ju počas dňa alebo týždňa spotrebujete.

Ako sa z toho dostať

Behom roka zdražela cena elektriny o skoro 500 percent. Vlani stála na pražskej komoditnej burze jedna megawatthodina 94 eur. V súčasnosti je jej cena až 535 eur. Ako sme sa do tejto situácie dostali a ako z nej von? Vysoké ceny sa dajú riešiť dvoma spôsobmi. Vyššou produkciou alebo nižšou spotrebou. Analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak vysvetľuje, že produkciu nie je možné rýchlo zvýšiť kvôli nutnosti postaviť elektrárne a zabezpečiť si dostatok palív.

„Výraznejšie zvýšenie ponuky elektrickej energie je možné očakávať až v horizonte dvoch či troch rokov. Namieste sú preto úspory, ku ktorým môžu pristúpiť domácnosti i fabriky,“ tvrdí pre Pravdu. Keďže podľa neho domácnosti dobrovoľne šetriť nebudú, zavádzajú sa motivačné schémy. Takým návrhom sú aj zastropované ceny, ak domácnosť zníži svoju spotrebu. Zníženie spotreby o 15 percent nebude podľa analytika zložité, keďže väčšina domácností sa posledné roky naučila plytvať elektrinou. „Teraz sa len obmedzí toto plytvanie,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #ceny elektriny #2023 #zastropovanie cien