Matovič tvrdo útočí na Sulíka: Oznámili ceny za elektrinu a vypadol nám obraz aj zvuk, zase je na dovolenke

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v piatok poobede po rokovaní vlády ostro zaútočil na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Vyčíta mu, že na posledné rokovanie vlády neprišiel, vraj je na dovolenke a iba sa online pripojil na päť minút.

02.09.2022 17:19 , aktualizované: 18:42
zdravotne sestry Foto: ,
minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas tlačovej konferencie k navýšeniu základných platov zdravotných sestier v Bratislave vo štvrtok 18. augusta 2022.
debata (355)

VIDEO: Matovič o 'hrôze'na vláde po informácií o budúcich cenách energií: Skoro nám vybilo poistky.

Video

Matovič vyhlásil, že chce, aby Sulík zostal ministrom, lebo celú „robotu spackali“. Vypočítal, že elektrina pre domácnosti narastie o 101 percent, čo je veľmi veľa. „Cítime sa podvedení,“ vyhlásil v piatok Matovič. „A teraz sa ideme baviť, či sa má vrátiť do roboty? Jasné, že sa má vrátiť. Valí sa na nás energetická lavína,“ povedal Matovič.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Sulíkov rezort to podľa Matoviča „dobačoval“ do takej situácie, že domácnosti stále budú platiť veľa. „Na poslednom zasadnutí, na ktorom mal byť minister hospodárstva, ale bol na dovolenke, sa pripojil na päť minút z piatich hodín a nepovedal ani jedno slovo. Od jeho zástupcu Galeka sme sa dozvedeli, že zmrazenie cien znamená platiť od budúceho roka dvakrát viac za elektrinu. Za všetky domácnosti to vychádza 1,5 miliardy naviac,“ povedal Matovič s tým, že Sulík má byť v Dubaji.

„Všetci sme následne stratili zvuk aj obraz. Nechápali sme, čo sa to dozvedáme“. Matovič povedal, že na rokovaní vlády bol aj šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris (nom. SaS), ktorý naliehal, aby štát urýchlene prijal nové zákony, aby sa regulácia elektriny a plynu podarila.

matovič Čítajte viac Matovič trvá na splnení 10 bodov pomoci, Sulík podľa neho uteká od zodpovednosti

Matovič ďalej povedal, že tajomník na ministerstve hospodárstva Karol Galek (SaS) pred novinármi uviedol, že majú riešenie na lacnú elektrinu a plyn, ale keď to počul, „skoro nám vybilo poistky,“ povedal Matovič, podľa ktorého pôjde elektrina hore o 101 percent a plyn o 55 percent a pritom sľubovali skrotenie nárastov.

Verejný prísľub Sulíka bol podľa Matoviča v prípade elektriny 186 eur za megawatthodinu, pričom teraz je to už 281 eur do 85 % spotreby z roku 2020 a nad 85 % až 904 eur. Vyčíslil, že do 85 % spotreby je tak nárast ceny elektrickej energie pre domácnosti 51 %, nad 85 % je nárast 386 % a vážený priemer tak predstavuje nárast o 101 %.

„Už chápem, prečo Sulík zdrhol a poslal sem tajomníka,“ dodal. Preto by mal podľa neho zostať v práci a problém drahých energií vyriešiť.

Galek: V rokovaní pokračujeme v pondelok

Slovenská vláda sa v piatok zaoberala cenami energií, no neschválila žiadne uznesenie ani inú legislatívu. Rokovania by mali pokračovať budúci pondelok, informoval po rokovaní vlády štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek. Či pôjde o rokovanie vlády alebo iba na úrovni expertnej skupiny, nespresnil.

Slovenskí odberatelia však musia podľa neho tak či tak na budúci rok počítať s nárastom cien energií o zhruba 30 až 40 %. „Niekomu sa to môže zdať veľa, ale ceny komodít nám na trhoch stúpil o 1200 až 1500 %,“ podotkol Galek.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Šetrite a dostanete zľavu. Sulíkov tajomník predstavil, kto dostane lacnejšiu elektrinu

„Máme riešenie pre domácnosti, to znamená lacná elektrina, lacný plyn na budúci rok,“ povedal Galek. Vývoj trhových cien elektriny a plynu by sa podľa neho nemal premietnuť do cien pre domácnosti. Vláda podľa neho hľadá riešenie pre podnikateľov a verejnú správu.

Pre domácnosti by podľa Galeka malo naďalej platiť, že cena silovej elektriny zostane v nasledujúcich dvoch rokoch na úrovni 61,21 eura za megawatthodinu (MWh), no nevylúčil zvýšenie súvisiacich poplatkov. Galek však v stredu (31.8 .) uviedol, že táto cena sa bude týkať domácností iba do 85 % ich spotreby z roku 2020. Za spotrebu nad týmto limitom by mal odberateľ zaplatiť cenu stanovenú na základe aktuálnych trhových cien regulačným úradom.

kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Čítajte viac Sulíkov možný nástupca: Toto je jeho 20 hriechov v rezorte hospodárstva

Domácnosti by mali dostať aj výhodnejšie ceny plynu, ktoré dodávatelia dosiahnu využitím lacného plynu z núdzových zásob. Toto riešenie si však vyžaduje schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu, ktorým sa bude vláda zaoberať až po schválení noviel viacerých zákonov v parlamente. Ďalšou pomocou pre domácnosti by mali byť kompenzácie vysokých cien tepla. Na tie by podľa Galeka mohlo ministerstvo financií vyčleniť až 250 miliónov eur.

Pre podnikateľov pripravuje MH kompenzácie vychádzajúce z krízového rámca. Prvý návrh kompenzácií pre podniky v súčasnosti vyhodnocuje Protimonopolný úrad SR, a potom bude zaslaný na schválenie Európskej komisii. Firmám by mali pomôcť aj prostriedky z Envirofondu. Rezort hospodárstva podľa Galeka pripravuje aj zákon na zastropovanie cien energií. Ten však ešte nie je ani v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Heger: Prichádzajúca kríza je možno horšia ako pandémia

Aktuálne odhady ukazujú, že slovenským domácnostiam v budúcom roku vzrastie cena plynu aj elektriny približne polovicu a v prípade elektriny je ešte podmienkou úspora 15 % energie oproti roku 2020. V opačnom prípade bude nárast ceny okolo 100 %. Po piatkovom rokovaní vlády na to upozornil premiér Eduard Heger (OĽANO), podľa je ktorého nastávajúca energetická kríza z pohľadu financovania možno horšia ako pandémia ochorenia COVID-19.

Pôvodne mala cena elektriny zostať na súčasnej úrovni. Rezort hospodárstva v posledných dňoch avizoval možné mierne zvýšenie cien z dôvodu rastu ostatných poplatkov. „Je to vyššie číslo, ako keď sme sa rozprávali minulý pondelok na úrade vlády, kde zaznelo z úst kompetentných ľudí, že ten cenový nárast by mal byť okolo 15 až 20 %,“ povedal Heger. „Teraz potrebujeme veľmi konkrétne rozprávať o tom, či vieme tento nárast pre domácnosti stlačiť na nižšie percento, aby to občania až tak nepocítili,“ dodal premiér. Pokiaľ sa možnosti nenájdu, mala by podľa neho vláda niektorým domácnostiam výdavky kompenzovať.

Pomoc pre firmy a verejnú správu si podľa Hegera vyžaduje presnejšiu kvantifikáciu. Materiál o tom, aký bude vplyv vyšších cien na firmy a akú kompenzáciu by mohol štát firmám doručiť, by malo predložiť ministerstvo hospodárstva. Podľa Hegera môže účet za energetickú krízu vyskočiť až na 15 miliárd eur. „Je dôležité aby sme našli riešenia a ponúkli ich firmám, aby sa na to vedeli pripraviť,“ uviedol Heger s tým, že v súčasnosti zatiaľ riešenia pripravené nie sú.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Satelitné snímky ukazujú šľahajúce plamene. Rusi spaľujú obrovské objemy plynu, nevedia ho predať?
355 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie