Vláda predstaví kľúčové oparenia na zvládnutie krízy. Chystá sa zastropovať ceny energií

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predkladá na rokovanie vlády súbor opatrení na riešenie vysokých cien energií. Rozdelené sú do troch kategórií, a to opatrenia pre domácnosti, priemysel a všeobecné úsporné opatrenia. Pred rokovaním vlády to v piatok povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

02.09.2022 11:11
vláda Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (8)

O cenách energií a ich riešení rokovali ešte v stredu (31. 8.) zástupcovia jednotlivých rezortov okrem ministerstva financií. Predložený materiál je podľa štátneho tajomníka výsledkom týchto rokovaní. Galek očakáva, že s navrhnutými zmenami bude súhlasiť aj rezort financií.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Vláda by mala prijať aj uznesenie o krokoch, ktoré treba v súvislosti s cenami energií podstúpiť, s rozdelením úloh pre jednotlivé ministerstvá a stanovením termínov.

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Aj posledná turbína zhasla. Rusko v noci vyplo Európe plyn

Súčasťou balíka má byť okrem iného aj zákon, ktorý umožní zastropovanie cien energií. „Vychádza z toho, že keď nastane núdzový stav, ktorý nemusí byť spôsobený iba nedostatkom energií, ale aj tým, že elektrina alebo plyn sú prehnane drahé, sú automaticky nedostupné, takisto musia byť riešené ako nedostatkový tovar. Teda ak bude z tohto dôvodu vyhlásený núdzový stav, tak potom môžeme zastropovať aj túto oblasť a elektrina bude dostupná pre všetkých, domácnosti, podnikateľov, za rozumné ceny,“ povedal Galek.

Nábytkári zápasia s vysokými cenami

Po razantných opatreniach v oblasti energetiky volá už aj drevospracujúci a nábytkárky priemysel. Ako v tlačovej správe konštatuje Zväz spracovateľov dreva SR, podniky bojujú o prežitie, zápasia so zvyšujúcimi sa nákladmi, rastúcimi mzdami a znižujúcou sa konkurencieschop­nosťou. Niektoré ohlásili koniec, iné sa mu snažia predísť drastickými opatreniami zameranými na znižovanie nákladov a optimalizáciou cash–flow.

„Skladové zásoby nepredaného tovaru rastú, zamestnanci odchádzajú na nútenú dovolenku. Kurzarbeit nefunguje. Recesia pozvala do krízového tanca každého priemyselníka. Vláda dlhé mesiace rieši iba seba a nevenuje sa prijímaniu opatrení na odvrátenie hrozieb súvisiacich s bezprecedentným a ekonomicky nevysvetliteľným rastom cien plynu a elektriny pre priemysel," upozorňuje prezident zväzu Peter Zemaník.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Zväz preto predstaviteľov štátu vyzýva, aby začali okamžite riešiť likvidačné podmienky slovenského priemyslu. Extrémne vysoké ceny energií budú podľa nich viesť ku katastrofálnym dôsledkom vo forme straty konkurencieschop­nosti domácich výrobcov a odstavení výrob. Ich budúca záchrana si pritom bude vyžadovať veľa úsilia a podporných financií, v opačnom prípade importná bilancia narastie a domáci priemysel oslabí svoje postavenie na úkor zahraničných výrobcov.

Drevospracujúci a nábytkársky priemysel vláde navrhuje oddeliť cenotvorbu elektriny od cien plynu, zastropovať ceny elektriny pre rok 2023 na 150 eur/MWh, ako aj okamžite znížiť DPH na energie. Slovensko by taktiež podľa nich malo po vzore ostatných členských krajín Európskej únie prijať kompenzačné opatrenia pre priemysel dotknutý extrémnym rastom cien energií, zmeniť a zjednotiť podmienky pre kurzarbeit a zasadiť sa o zrušenie, respektíve pozastavenie systému obchodovania s emisnými kvótami.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Šetrite a dostanete zľavu. Sulíkov tajomník predstavil, kto dostane lacnejšiu elektrinu

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky je dobrovoľnou organizáciou zamestnávateľov na úrovni majiteľov – konateľov spoločností. Momentálne združuje viac ako sto členských spoločností, ktoré zamestnávajú celkom vyše 3 700 zamestnancov. Všetky sú predstaviteľmi odvetvia spracovania dreva alebo príbuzných odvetví.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #štát #ceny energií #energetická kríza #zastropovanie cien