Šetrite a dostanete zľavu. Sulíkov tajomník predstavil, kto dostane lacnejšiu elektrinu

Lacnejšiu silovú elektrinu dostanú v plnom objeme domácnosti, ktoré ušetria v budúcom roku aspoň 15 % z jej spotreby. Ako vysvetlil po stredajšom rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, domácnosti, ktoré oproti predchádzajúcim rokom nič na spotrebe elektriny neušetria, dostanú lacnejšiu silovú elektrinu len do objemu 85 % spotreby, zvyšnú spotrebu do 100 % budú platiť už za trhové ceny.

31.08.2022 16:27
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák počas tlačovej konferencie ministerstva hospodárstva SR na tému Aktuálna situácia v súvislosti s dodávkami plynu 27. apríla 2022 v Bratislave.
debata (32)

Lacnejšiu silovú elektrinu, ktorá tvorí necelú polovicu z koncovej ceny elektriny, zabezpečia Slovenské elektrárne. V budúcom a ďalšom roku by mal slovenský dominantný výrobca elektriny zabezpečiť pre domácnosti ročne viac ako 6 terawatthodín elektriny za cenu 61 eur za megawatthodinu.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

V prípade plynu počíta ministerstvo hospodárstva s tým, že Slovensko má k dispozícii uskladnený historicky lacný plyn. Ten by sa zriedil so súčasným drahým plynom. „Každý jeden dodávateľ by tak vedel v budúcom roku domácnostiam poskytnúť plyn o niečo drahší, ale nie taký drahý, aký je v súčasnosti na trhoch. Tento návrh bol prediskutovaný s účastníkmi trhu a našli sme zhodu,“ konštatoval Galek.

izolácia, zateplenie, zatepľovanie, robotníci Čítajte viac 3 400 eur na tepelné čerpadlo. Ľudí štátne dotácie lákajú, na čo ich všetko môžete získať?

Ministerstvo hospodárstva plánuje pomôcť aj podnikateľom. Firmy pôsobiace na slovenskom trhu budú môcť žiadať o kompenzácie. Ich výška je v súčasnosti ešte nejasná. Podľa Galeka, všetko bude záležať od možnosti štátneho rozpočtu, či od ochoty Európskej únie poskytnúť peniaze na kompenzácie pre podniky. Spoločnosti si budú môcť žiadať podľa štátneho tajomníka kompenzácie tak na drahý plyn, či drahú elektrinu.

Schválenie opatrení na boj proti drahým energiám sa odkladá minimálne na týždeň. Podľa Galeka je potrebné prijať štyri legislatívne zmeny. „Legislatívne zmeny nám dajú väčší komfort pred budúcimi prípadnými žalobami. Treba doplniť niekoľko slovíčok do zákonov. Všetko pôjde v skrátenom legislatívnom konaní. Následne prijmeme všeobecný hospodársky záujem pri elektrine a plyne,“ uzavrel Galek.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina