Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Európa sa pripravuje na zimu bez ruského plynu a musí šetriť. Viaceré štáty zavádzajú úsporné opatrenia hľadajú cesty, ako naplniť čo najviac zásobníky vzácnej komodity. Podľa výzvy od Európskej komisie majú ušetriť 15 percent svojej spotreby plynu od augusta do marca budúceho roku. Na šetrenie vyzýva aj slovenská vláda.

05.08.2022 10:02
Richard Sulík, Karol Galek, Foto:
Ilustračné foto.
debata (424)

V posledných dňoch sa objavilo viacero správ z európskych štátov, ktoré ohlásili úsporné opatrenia.

Nemecké mesto Hanover napríklad v budovách patriacich pod správu mesta priškrtí kúrenie a vypne sa osvetlenie fasád budov aj fontány v meste. V umývadlách v mestských budovách ani v sprchách na plavárňach či športoviskách nepotečie teplá voda.

Richard Sulík Čítajte viac Najhorší scenár: Elektrina a plyn zdražejú o stovky eur. Očakáva sa rozhodnutie, Sulík čaká na podpis komisie

„Keď idete na víkend alebo na dovolenku preč z domu, odpojte čo najviac spotrebičov zo zástrčiek, pretože ak to neurobíte, naďalej spotrebúvajú energiu. Mali by ste odpojiť aj svoju wi-fi," vyzýva zase Francúzov hovorca francúzskej vlády Olivier Véran.

50 rád ako ušetriť na účtoch za energie

50 rád ako ušetriť na účtoch za energie

Fotogaléria
10 rád ako ušetriť pri vykurovaní.
10 rád ako ušetriť pri teplej vode.
+210 rád ako ušetriť pri elektrospotrebičoch.

Kancelárie, obchody a pohostinské zariadenia v Španielsku už nebudú môcť nastaviť svoje klimatizačné systémy v lete pod 27 stupňov Celzia, ani v zime zvyšovať kúrenie nad 19 stupňov Celzia. Vyplýva to z nového súboru opatrení na úsporu energie, ktorý zase prijali v pondelok Španieli. „Stačí ísť do nákupného centra, aby ste si uvedomili, že možno je tam nastavená príliš nízka teplota,“ vyhlásil španielsky premiér Pedro Sánchez.

Z hľadania 15 percentných úspor pri plyne minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyjednal v Bruseli výnimku, no šetriť vyzývajú aj slovenskí politici. Sulíkov tajomník na ministerstve hospodárstva Karol Galek aj napriek hovorí, že najlacnejšia energia je tá, ktorú nemusíme vyrobiť. „Slovensko je z pohľadu plynu na najbližšiu zimu našťastie dobre pripravené. Naše domácnosti zase po dohode so Slovenskými elektrárňami budú mať ešte ďalšie dva roky rovnakú ceny elektriny ako v tomto. Šetriť však rozhodne treba. Najlacnejšia, najčistejšia a najbezpečnejšia je tá energia, ktorú nemusíme vyrobiť,“ vyzýva Galek v príspevku na Facebooku.

V tomto kontexte prináša užitočné rady Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Medzitým spory ohľadom turbíny pre ruský plynárenský gigant Gazprom pokračujú. Ruská spoločnosť ju potrebuje na to, aby obnovila dodávky plynu do Európy, no zároveň tvrdí, že pre západné sankcie nemôže doraziť. Dodávky na starý kontinent tak pokračujú v obmedzenej – asi 20 percentnej – miere. Slovenský plynárenský priemysel vo štvrtok vyhlásil, že Gazprom Slovensku dodáva iba 40 percent dohodnutých dodávok.

10 rád ako ušetriť na vykurovaní a chladení

1. Zbytočne neprekurujme

Každé zvýšenie teploty o 1°C znamená 6 % energie navyše. Keď je nám v miestnosti teplo, neotvárajme okná, ale nastavme regulačnú hlavicu, aby obmedzila výkon radiátorov.

2. Nastavme si hlavice na radiátoroch správne

Radiátory najcitlivejšie reagujú na teplotu v miestnosti vtedy, ak hlavice necháme nastavené okolo stupňa 3. To nám zabezpečí tepelnú pohodu aj v miestnostiach, kde sa zdržujeme najviac. Pri odchode na viac dní, nastavme hlavice na stupeň 2. Stupeň 4 využívajme len pre pohodu starších ľudí a prípadne na vykurovanie kúpeľne.

10 rád ako ušetriť na vykurovaní. Foto: SIEA
10 rád ako ušetriť pri vykurovaní. 10 rád ako ušetriť na vykurovaní.

3. Sledujme vlhkosť vzduchu v miestnostiach

Tepelná pohoda vo vykúrenej miestnosti do veľkej miery závisí od vlhkosti vzduchu. Ideálne je udržiavať ju na úrovni 50 – 60 %. V zime je vlhkosť v interiéri nízka, no môžeme ju zvýšiť napríklad pomocou odparovačov vody, kvetov alebo akvárií. Prečo je to dôležité? Pretože pri vyššej vlhkosti vzduchu nám stačí menej kúriť. Pri vlhkosti vzduchu 30 % a teplote 23 °C totiž pociťujeme rovnakú tepelnú pohodu ako pri teplote 21 °C a vlhkosti vzduchu 60 %. Ušetríme tak až 12 % energie.

4. Neprekrývajme radiátory

Ak je radiátor prikrytý hrubým závesom, schovaný za nábytkom alebo sa na ňom suší oblečenie, prúdenie tepla do miestnosti je obmedzené a v izbe je zima. Spotreba tepla na vykurovanie je väčšia.

5. V zime nevypínajme kúrenie úplne

Ak odchádzame v zime na dovolenku, v dome stačí udržiavať teplotu 16 – 18 °C. Nevypínajme však kúrenie úplne. Je podstatne drahšie vykúriť celkom studené a vlhké miestnosti, ako v nich udržiavať minimálnu teplotu.

6. Nezabudnime na odvzdušnenie radiátorov

Na začiatku vykurovacej sezóny skontrolujme vykurovaciu sústavu a odvzdušnime radiátory. Vtedy naplno otvorme termoregulačné ventily, aby sa vykurovacia sústava mohla riadne naplniť vodou a odvzdušniť.

7. Vetrajme krátko a intenzívne

Aj v zime musíme vetrať, aby sme zabránili hromadeniu škodlivých látok v miestnosti. Za teplo, ktoré zbytočne vyletí von oknom, je potrebné zaplatiť. Vetrajme tak, aby sa neochladili steny a vnútorné zariadenie. Ak chceme vetrať s vyšším komfortom a zároveň šetriť náklady, je možné využiť rekuperačné vetranie so spätným získavaním tepla.

8. V zimnom období pustime slnko dovnútra

V zime nechávajte rolety a žalúzie odostreté, aby slnko preniklo dnu. Každý stupeň navyše sa počíta. Ak stavbu len pripravujete, naplánujte si tieniace prvky tak, aby ste využili maximum zimného slnka, ktoré je nižšie.

9. Skontrolujme nastavenie okien

Aj keď máme kvalitné okná s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, môžeme plytvať teplom. Po rokoch používania nemusia dobre doliehať, preto je dôležité nezanedbať servis a preveriť ich správne nastavenie. Technik nám môže odporučiť aj výmenu tesnenia, prípadne zasklenia.

10. Najskôr znížme spotrebu, až potom využime OZE (obnoviteľné zdroje energie)

Najskôr znížme spotrebu, až potom využime OZE Hoci nemáme na zateplenie celého domu, aj čiastkové opatrenia, napríklad výmena okien, prinesú úspory. Až po znížení spotreby tepla zvážme investíciu do nového zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #plyn #elektrina #Osvietenie