Najhorší scenár: Elektrina a plyn zdražejú o stovky eur. Očakáva sa rozhodnutie, Sulík čaká na podpis komisie

Od 121 do 243 eur mesačne. To sú hroziace nárasty pri účtoch za elektrinu, plyn a teplo. V strede leta vydal predpoveď Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v prípade, že nedôjde k štátnemu zásahu.

02.08.2022 18:16
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík
debata (226)

Regulátor odhaduje, že domácnosť, ktorá za bežnú spotrebu elektriny a vykurovanie a ohrev vody prostredníctvom centrálneho zdroja tepla platí v tomto roku približne 1 052 eur, by v budúcom zaplatila až 2 504 eur za rok. Ide o nárast približne 1 500 eur za rok a približne 120 eur za mesiac. V percentách takejto domácnosti narastie ročný účet o 138 percent.

Iný prepočet ukazuje, že domácnosť, ktorá má bežnú spotrebu elektriny a plynu, pričom plyn využíva na vykurovanie a ohrev vody, by mala od budúceho roka zaplatiť 4 742 eur. V tomto roku sú jej náklady na energie iba 1 819 eur. Ide tak o ročný nárast o vyše 2 922 eur, mesačne o 243 eur viac.

Andrej Juris, Čítajte viac Domácnosti si radikálne priplatia za energie, predpovedá ÚRSO. Od 2500 do 4700 eur za rok (+ príklady)

Celkovo tak odhaduje regulátor, že ceny za energie porastú od 134 do 161 percent, čo je v eurách od 121 do vyše 243 eur za mesiac.

Štát tieto nárasty vidí, a preto sa rozhodol zakročiť. Vláda ešte vo februári podpísala tzv. memorandum so Slovenskými elektrárňami. Ministri sa s predstaviteľmi elektrární, ktoré zo 66 percent ovláda energetický gigant EPH a Enel so zvyšným podielom štátu, dohodli, že na roky 2023 a 2024 zastropujú ceny elektriny pre všetky domácnosti. Zľavnenú cenu 61,2 eura za megawatthodinu by mali dostať všetky domácnosti so spotrebou do štyroch megawatthodín za rok.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vtedy sľubovali za dva roky ušetriť dovedna miliardu eur. V prepočte by tak domácnosť ušetrila za dva roky 500 eur. Dokopy sa zľavy budú týkať dvoch miliónov domácností. Problémom je, že už je začiatok augusta a verejnosť nevidela detaily, ako budú výhodnejšie ceny fungovať v praxi.

Slovenské elektrárne (SE) pre Pravdu zareagovali, že už sa čaká iba na Európsku komisiu. „Dohoda medzi Slovenskými elektrárňami a ministerstvami je pripravená, čaká sa schválenie zo strany Európskej komisie,“ tvrdí hovorkyňa elektrární Oľga Baková. Denník Pravda oslovil s prosbou o reakciu aj Zastúpenie Európskej komisie, tá zareagovala, že „je v tejto záležitosti v kontakte so slovenskými orgánmi. Nemôžeme ďalej komentovať obsah rozhovorov, ani predpovedať ich výsledok alebo načasovanie,“ znie oficiálne stanovisko eurokomisie.

Ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka tvrdí, že intenzívne komunikuje s Európskou komisiou. Za predpokladu, že proces bude úspešné dokončený na jeseň, podpis zmluvy sa očakáva ku koncu roka 2022.

Zatiaľ nie je jasné ani to, kto okrem domácností sa dočká lacnejšej elektriny. Je otázne, čo bude napríklad so zariadeniami sociálnych služieb alebo s nemocnicami, verejnými budovami či so školami a škôlkami. „Súčasné riešenie predpokladá, že zachovanie cien elektriny z roku 2022 bude zatiaľ možné len pre domácnosti. Objem elektriny prisľúbenej od SE totiž kopíruje spotrebu domácností,“ napísal rezort hospodárstva v stanovisku.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Hovorca regulačného úradu upozorňuje, že uplatnenie memoranda bude kľúčové pre zmiernenie nárastu cien. „ÚRSO na absenciu pravidiel pre implementáciu memoranda upozornil, pretože sa už začal proces regulácie cien elektriny na budúci rok – tie vychádzajú z indexu trhových cien elektriny za obdobie od 1. augusta do 30. septembra,“ hovorí Radoslav Igaz z ÚRSO.

V súčasnosti až dve tretiny všetkej elektriny vyrobenej na Slovensku dodávajú práve Slovenské elektrárne. Ide približne o 60 percent celkovej spotreby krajiny.

Väčší problém je plyn

Skrotenie vysokého nárastu sa podobne ako pri elektrine má udiať aj pri plyne. Plyn je kľúčová komodita aj preto, lebo viaceré centrálne zdroje tepla, ktoré vykurujú paneláky a byty, používajú ako zdroj práve plyn.

Minister hospodárstva vyhlásil, že spolu so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) sa dohodol, že ceny plynu zregulujú. A to tak, že domácnosti podpíšu nové zmluvy na dodávky plynu. Okrem SPP podobné zmluvy ponúknu svojim zákazníkom aj ďalší dodávatelia plynu na Slovensku, akými sú ZSE, VSE a Innogy.

Na výber budú dve možnosti – buď nové jednoročné alebo štvorročné zmluvy. No počas tejto doby ju budú musieť zákazníci dodržať. Od 1. januára 2023 by mal plyn zdražieť o 33 percent pre tých ľudí, ktorí od augusta podpíšu so SPP nové štvorročné zmluvy. Na budúci rok by tak domácnosti zaplatili za megawatthodinu 57 eur. „Potom to ide na 65 eur, v roku 2025 na 72 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu,“ spresňoval prednedávnom Sulík.

Ak si teda zoberieme priemernú rodinu s jedným malým dieťaťom, ktorá býva v dvojizbovom byte a plyn používa iba na varenie, od Nového roku by si priplatila približne vyše 21 eur. V roku 2024 by si priplatila 14 percent navyše, v tom ďalšom roku ďalších 11 percent, a v poslednom, štvrtom roku ďalších 6 percent navyše. V závislosti od toho, koľko domácnosť využíva plyn, by jej v roku 2023 ceny porástli zhruba od 20 eur do 400 eur.

sulik prokypcak Čítajte viac MAPA: Ako je Európa závislá od ruského plynu. Slovensko tvrdo zasiahnu výpadky dodávok

Domácnosti budú mať aj druhú možnosť. Podpísať s SPP iba ročný kontrakt. V takom prípade by šlo o navýšenie o 59 percent od 1. januára 2023. Cena plynu bude 66 eur za megawatthodinu.

Ak by sa pre takúto možnosť rozhodla priemerná rodina s jedným malým dieťaťom žijúca v dvojizbovom byte a plyn by používala iba na varenie, medziročne by si priplatila približne 38,4 eura. Iný príklad – rodina žijúca v dome s tromi väčšími deťmi a plyn využívajúca na kúrenie, varenie a ohrev vody by si medziročne priplatila 691,4 eura. Cenové zvýšenie v takomto prípade je zhruba od 38 do 691 eur.

V utorok ministerstvo zareagovalo, aká je aktuálna situácia s reguláciou plynu. „Ministerstvo hospodárstva pripravuje vládny materiál, v ktorom budú doriešené všetky potrebné otázky. Po jeho schválení vládou bude možné pre domácnosti uplatniť ceny plynu nižšie, ako bude stanovená regulovaná cena plynu ÚRSO. Regulované ceny budú pre domácnosti uplatnené automaticky. Pripomíname, že prvoradým cieľom rezortu hospodárstva je zabezpečiť v súčasnej zložitej situácii dostatok plynu pre všetkých odberateľov a zároveň ponúknuť domácnostiam možnosť získať plyn za regulovanú sumu,“ uvádza ministerstvo hospodárstva.

Ceny tlačí hore vojna

Dôvodom prudkého rastu sú vysoké ceny komodít na trhoch. Tie tlačí vysoko ruská invázia na Ukrajinu a s ňou spojená neistota. Moskva a Gazprom tiež škrtia dodávky plynu do Európy, čím znervózňujú trhy a cenu vzácnej komodity tak vytláčajú stále vyššie a vyššie.

Na začiatku augusta sa cena elektriny pohybovala na pražskej burze PXE na hranici 386 eur za megawatthodinu. Pritom pred rokom stála jedna megawatthodina iba 79 eur. To znamená, že ide takmer o 5-násobný nárast elektriny.

Cena plynu na pražskej burze zase je na úrovni vyše 163 eur za megawatthodinu. Pritom pred rokom cena plynu bola len niečo okolo 30 eur. Za rok ide o viac ako 5-násobný nárast.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #domácnosti #zdražovanie #ÚRSO