Domácnosti si radikálne priplatia za energie, predpovedá ÚRSO. Od 2500 do 4700 eur za rok (+ príklady)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prišiel so znepokojivou správou. Ak štát nepríjme rázne opatrenia, domácnosti si v budúcom roku výrazne priplatia za energie.

02.08.2022 10:52 , aktualizované: 17:27
Andrej Juris, Foto:
Šéf ÚRSO Andrej Juris.
debata (390)

Vláda síce ešte vo februári podpísala so Slovenskými elektrárňami memorandum o zastropovaní cien elektriny na najbližšie roky. Regulátor upozorňuje, že memorandum je jedna vec, ale dôležitejšia je implementácia memoranda.

Ak by štát v otázkach cien elektriny či plynu neurobil nič, tak nárast účtov za energie by bol enormný. Bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1782 eur, opisuje situáciu regulátor.

SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Čítajte viac Sulík s dohodou mešká. Domácnostiam hrozí nárast účtov za energie o skoro 1800 eur, varuje regulátor

Pre lepšiu ilustráciu toho, čo slovenským domácnostiam hrozí pripravil modelové prepočty, podľa ktorých si môžu ľudia ľahšie predstaviť, aké nárasty cien za nergie im hrozia.

Vo svojich prepočtoch vychádzal z predpokladanej priemernej spotreby energií: Bežná spotreba – elektrina 2,3 megawatthodinu za rok, plyn 0,6 megawatthodinu za rok. Spotreba na vykurovanie a ohrev vody – elektrina 6,4 megawatthodinu, plyn 28,4 megawatthodinu a Centrálny zdroj tepla 7 megawatthodinu za rok.

Andrej Juris, Čítajte viac Šéf Úradu pre reguláciu pre Pravdu: Našli sme spôsoby, ako znížiť ľuďom účty za energie

Denník Pravda oslovil aj ministerstvo hospodárstva a Slovenské elektrárne s otázkami, ako postupujú s implementáciou memoranda.

Slovenské elektrárne pre Pravdu zareagovali, že už sa čaká iba na Európsku komisiu. „Dohoda medzi Slovenskými elektrárňami a ministerstvami je pripravená, čaká sa schválenie zo strany Európskej komisie,“ tvrdí hovorkyňa elektrární Oľga Baková.

Ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka tvrdí, že intenzívne komunikuje s Európskou komisiou. Za predpokladu, že proces bude úspešné dokončený na jeseň, tak podpis zmluvy sa očakáva ku koncu roka 2022.

Zatiaľ nie je jasné tiež to, kto sa okrem domácností dočká lacnejšej elektriny. Je otázne, čo bude napríklad so zariadeniami sociálnych služieb alebo s nemocnicami, verejnými budovami či školami a škôlkami.„Súčasné riešenie predpokladá, že zachovanie cien elektriny z roku 2022 bude zatiaľ možné len pre domácnosti. Objem elektriny prisľúbenej od SE totiž kopíruje spotrebu domácností,“ napísal rezort hospodárstva v stanovisku.

Denník Pravda oslovil s prosbou o reakciu aj Zastúpenie Európskej komisie, no do uzávierky nestihlo odpovedať.

Z tabuľky nižšie je vidieť, že odhadovaný nárast cien pre budúci rok by mohol byť v rozmedzí od 121 do 243 eur mesačne, predpokladá ÚRSO. Ide o nárast od 134 do 161 percent oproti roku 2022.

Modelový príklad domácnosti, ktorá za bežnú spotrebu elektriny a vykurovanie a ohrev vody prostredníctvom centrálneho zdroja tepla platí v tomto roku približne 1052 eur, by v budúcom zaplatila až 2504 eur za rok. Ide o nárast približne 1500 eur za rok a približne 120 eur za mesiac.

Ďalšie príklady uviedol regulátor v tejto tabuľke:

„Dnes je zrejmé, že žiadne opatrenie štátu nedokáže plne eliminovať vplyv extrémnych trhových cien energií na odberateľov. Opatrenia štátu však môžu aspoň znížiť tieto dopady, pričom rozsah ich vplyvu bude záležať najmä od rýchlosti ich prijatia, dostupnosti zdrojov a detailoch implementácie,“ dodal v správe šéf ÚRSO Andrej Juris.

390 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #domácnosti #ÚRSO