MAPA: Ako je Európa závislá od ruského plynu. Slovensko tvrdo zasiahnu výpadky dodávok

Slovensko s Maďarskom patria medzi krajiny najviac závislé od ruského plynu. Vypočítal to Medzinárodný menový fond v novej analýze. Ak by došlo k výpadkom, naša krajina by to pocítila citeľne na poklese hrubého domáceho produktu (HDP).

01.08.2022 05:00
sulik prokypcak Foto: ,
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).
debata

„Naša práca ukazuje, že v niektorých z najviac postihnutých krajín strednej a východnej Európy – v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike – hrozí výpadok až 40 percent spotreby plynu a pokles hrubého domáceho produktu o až 6 percent,“ píšu odborníci v analýze, ktorú fond zverejnil pred niekoľkými dňami.

miroslav rimar FB MR Čítajte viac Profesor Technickej univerzity: Rusko plyn do EÚ nikdy nevypne, potrebuje platby. Je to len vydieranie

Ako ukazuje mapa, Slovensko je na mape zobrazené tmavou červenou a spolu s Maďarskom patrí medzi najzávislejšie krajiny. Čím sú krajiny od Moskvy viac vzdialené na západ, tým závislosť výrazne klesá. Mapa zobrazuje podiel ruského plynu na celkovej spotrebe energie danej krajiny.

Ktoré krajiny sú najviac závislé od ruského plynu. Foto: Medzinárodný menový fond
Ktoré krajiny sú najviac závislé na ruskom plyne. Ktoré krajiny sú najviac závislé od ruského plynu.

Ako vidieť z ďalších výpočtov, výpadky ruského plynu by v najhoršom scenári znamenali pokles HDP pre Maďarsko, Česko a Slovensko až do výšky šiestich percent. Štvrtou najzasiahnutejšou krajinou je Taliansko.

Ako by sa prejavili výpadky ruského plynu na... Foto: Medzinárodný menový fond
Ako by sa prejavili výpadky ruského plynu na vývoji hrubého domáceho produktu. Ako by sa prejavili výpadky ruského plynu na vývoji hrubého domáceho produktu.

Dobrou správou však je, ako uvádza fond, že závislosť by sa dala zmierniť zabezpečením alternatívnych dodávok a zdrojov energie, zmiernením tzv. úzkych hrdiel v infraštruktúre, podporou úspor energie a zároveň ochranou zraniteľných domácností a rozšírením dohôd o solidarite o zdieľaní plynu medzi krajinami.

Podľa štúdie sa dá v krátkej dobe nahradiť až 70 percent ruského plynu nájdením iných trás a dodávateľov vzácnej suroviny. Patria sem napríklad krajiny ako Nórsko či Azerbajdžan.

V súčasnosti už európske krajiny vrátane Slovenska podnikajú kroky, aby sa osamostatnili vo svojej spotrebe plynu od Ruska. Brusel tiež pripravil plán šetrenia – európske štáty majú ušetriť 15 percent svojej spotreby plynu. Slovensko podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) dosiahlo výnimku, aby nemuselo toľko škrtať v spotrebe plynu.

SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Čítajte viac Máme dosť plynu? Sulík hovorí áno, analytici: Udrie zima a bude sa regulovať

Slovenský plynárenský priemysel zároveň slovami Richarda Sulíka zabezpečil do konca marca 2023 dostatok plynu pre slovenské domácnosti. A to tak, že vybavil alternatívne dodávky plynu z Nórska a ďalšie tankery skvapalneného plynu od iných dodávateľov okrem Ruska.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn