Zo železničiara sa stal ovocinár roka. Príbeh človeka zo Smoleníc, ktorého sledujú vášniví záhradkári

Len desať rokov potreboval železničiar Peter Molda zo Smoleníc, aby sa stal ovocinárom roka, presnejšie záhradkárom, ktorý dopestoval jablko roka. V jeho malom 17-árovom sade rastie 400 stromov, ktoré ilustrujú potenciál 44 odrôd jabloní.

17.10.2023 05:00
debata (3)
Ovocinár Peter Molda dáva praktické rady zo sadu
Video
Zdroj: TV Pravda
Moldovo červené jabĺčko odrody Pinova, dielo prírody, včielok murárok, ktoré opelili kvitnúce stromy, nenašlo medzi 410 vzorkami z celého Slovenska konkurenta.

Slovensko patrí medzi tri územia v Európe, ktoré mimoriadne žičia pestovaniu jabĺk. Potenciál hriešne nevyužívame, už viac rokov jeme dve tretiny jabĺk z dovozu a iba jednu tretinu dopestujú naši ovocinári. Stará sa o to vari 20 či 30 skutočne profesionálnych veľkých ovocinárskych podnikov, a potom je tu rednúca, pomaly vymierajúca kedysi (1990) stotisícová armáda záhradkárov.

Boroš, Kamil, Ladislav, Čítajte viac Slovensko zažíva vinohradnícku sezónu, aká tu ešte nebola. V pivniciach je veľa nepredaného vína, ceny nepokrývajú náklady

Peter Molda je jeden z jej najmladších výhonkov a ukazuje nielen to, ako možno premeniť starú pustnúcu záhradu na kvitnúci sad, ale aj ako opäť vrátiť na pôdu mladých ľudí. Peter Molda nie je, pravdaže jediný úspešný drobný pestovateľ ovocia, hneď za ním získal striebornú a bronzovú medailu lekár gynekológ zo Šurian Ivan Hlavatý. Medzi ovocinármi nájdeme mnoho rôznych profesií, všetkých však spája vášnivá láska k stromom, predovšetkým k jabloniam.

Ocenené jablká. Foto: Pravda
Ocenene jablka Ocenené jablká.

Tou sa vyznačujú aj zakladatelia súčasných veľkých ovocinárskych fariem. Spomedzi nich už roky vyniká Plantex Veselé, ktorý v súťaži profesionálnych ovocinárskych fariem získal jablko roka za klubovú odrodu ROHO 3615 Evelina. Jedným z jej zakladateľov bol súčasný prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Najväčšiu európsku škôlku ovocných stromčekov začal budovať ako tridsiatnik. Popri ňom vyrástla iná ovocinárska hviezda Jozef Vozár z Dunajskej Lužnej. Jeho sady pozná celé široké okolie Bratislavy, tisíce ľudí sem chodia na samozber.

Slováci sú pohodlní konzumneti

Slováci majú jablká radi, ale čoraz viac najmä mladých rodín sa spolieha na ovocie, ktoré pohodlne nakúpia v obchodoch alebo si zájdu poň do sadu. Lenže tohto roku sa urodilo jabĺk najmenej od roku 2017, výrazne zdraželi, v samozbere stojí kilogram nie 50 či 60 centov, ale od 0,90 do 1,20 eura a na pultoch vyjdú prvotriedne plody na dve eurá za kilogram. Ľudia zrozpačiteli z cien, chutné bežné jablko je čoraz drahšie.

mimoriadne1, mim1, smrť, úmrtie, zomrel, sviečka, kahanec Čítajte viac Zomrel Jarolím Herceg. Bojničky preslávil Kasínom, kde chodili na šošovicovú kašu a skvelé víno aj futbalisti Slovana

Jablká vypovedajú o tom, ako sa na Slovensku zmenil život, čo preferujeme. Marek Šály, ktorý s bratom Matúšom vysadil jablone na deviatich hektároch v Hronskej Breznici, vraví, že napriek zdraženiu sa ich jablká predávajú výborne. Na diaľnici Nitra – Zvolen je veľký bilbord s nápisom Sady Tekova.

Keď ho zbadajú chalupári, odbočia z R-1 a idú si kúpiť jablká. Šályovci ich ponúkajú v 20-kilogramových debničkách – kilogram po eure. V stredu na budúci týždeň predajú posledné jablko. Do sadu sa tisne toľko áut, že musia dopravu regulovať. Ľudí si získali kvalitou, cenou a rýchlosťou. Dnešný uponáhľaný človek už nemá čas ani oberať jablká.

Emil Schultz sa stará o 33 hektárov jabloní vo Dvoroch nad Žitavou. V čase, keď v nich hospodáril jeho otec, mali trojnásobne väčšiu výmeru. Posledné roky kvária južné Slovensko chladné mrazivé jari, tohto roku zanechali na jablkách šrámy, ale ľudia čakajú automaticky len prvotriedne ovocie.

To však je stále obrazom a odrazom priebehu počasia. Mení sa a dopestovať krásne jablká je čoraz ťažšie. Slovensko zaplavuje zahraničná konkurencia, poľská aj maďarská. V akciách idú jablká aj po 37 centov. Schultz ich kvalitu zhodnotí lakonicky – také dávame u nás na výrobu jabĺčkovice.

Včelí domček ako dar pre jablkového kráľa

Poliaci každoročne zasypávajú Európu jablkami. Keď sa Marián Varga stretol s poľským ovocinárskym prezidentom, ten sa mu zdôveril, že k obrovskému poľskému množstvu by potrebovali pridať kvalitu slovenských jabĺk.

Slovensko má niečo, čo sa nedá zaplatiť, a to je terroir. Požehnané územie žičiace jablkám. Dokonale ho využíva aktuálny jablkový kráľ Peter Molda. Jeho sad leží na úpätí Malých Karpát na vápencovom podloží pod vrchom Cejtach. Podobne ako vinič aj jablone majú rady vyšší obsah vápnika v pôde, dostatok slnka a hospodára, ktorý vie riešiť ovocinárske rébusy.

Dudo a Dudo Čítajte viac Prečítajte si príbeh šampiónov: Vinári, ktorí získali Cenu denníka Pravda

Posledná dekáda priniesla na jar veľa chladu premiešaného so studeným dažďom. Vtedy včielky medonosné nelietajú, ale Molda na radu pomológa Olega Paulena zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity nasťahoval do svojho sadu včielky samotárky – murárky. Tie sa totiž za peľom vydávajú aj pri nízkych teplotách. Jedna včela murárka pritom opelí 2-tisíc kvietkov. Tu je odpoveď na to, prečo mal Molda dokonale opelené a symetricky vytvarované plody jabĺk.

Peter Molda pred včelím domčekom s deťmi. Foto: Peter Molda, archív
IMG-20231013-WA0002 Peter Molda pred včelím domčekom s deťmi.

Ako všetci súčasníci aj 42-ročný Peter Molda je na facebooku. Má obrovské množstvo sledovateľov. Jeden z nich, Erik Müller Novej Vsi nad Žitavou, tiež vášnivý záhradkár, sa dozvedel o tom, že Molda sa pokúša zmajstrovať hmyzí domček pre včely samotárky.

Nelenil a poslal mu v apríli darček k narodeninám. Keď doma Peter Molda rozbalil 30-kilogramovú škatuľu, neveril vlastným očiam, ktosi neznámy mu poslal malý hotelík pre 400 včielok murárok a k tomu list, že "patrí sa priateľovi ovocinárovi pomôcť“. Samozrejme, že Molda vyhľadal Müllera, dojatý sa poďakoval a nasledovala výstavba včelieho domčeka pre 10-tisíc včiel.

Život je niekedy plný krásnych prekvapení. Dobrí ľudia ešte stále žijú

Peter Molda je ovocinárskou inšpiráciou pre celé Slovensko. Mal 32 rokov, keď vysadil prvý stromček. Inžinier strojár si naštudoval, ako urobiť moderný sad. Stavil na tvar superštíhleho vretena, vybudoval kvapôčkovú a tohto roku aj špičkovú izraelskú protimrazovú závlahu.

Jablko Renata. Foto: Pravda
Reneta Jablko Renata.

Nečudujme sa, že z jedného stromčeka má úrodu 15–20 kilogramov. Čo v sade zarobí, preinvestuje. Ale nielen na svoj osobný prospech. To by tohto muža neuspokojovalo. O svoje ovocinárske tajomstvá sa nezištne podelí.

2275989561 Čítajte viac Nová kultúra pitia piva: klasická krčma, kde sa chodí len na „orosené“, vymiera. Spolu s ňou aj smädní štamgasti

Moldov sad je zrejme najnavštevovanejší na Slovensku – je to unikátne ovocinárske laboratórium, ktoré vybudoval človek s veľkým srdcom. Aj vlani získal titul jablko roka. Je v ňom ocenenie nielen za krásu, chuť a vôňu elegantnej odrody Pinova, ale aj za dnes čoraz vzácnejšiu ľudskú ústretovosť, ochotu podeliť sa s umením. Moldov ovocinársky príbeh vraví: nehádžme ovocinársku flintu do žita. Rozhýbme sa a pustime sa do práce, nie je to márne. Odmenou je krásna záhrada a chutné zdravé ovocie.

A ešte čosi, možno by sa do sadu Petra Moldu mohol prísť pozrieť nový minister pôdohospodárstva, aby videl, čo dokážu ľudia, keď chcú, a čo by mohlo celé Slovensko, keby sme práve takýmto dali šancu dobre mierenými farmárskymi podporami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #ovocinári #jablko roka