Prečítajte si príbeh šampiónov: Vinári, ktorí získali Cenu denníka Pravda

S výsledkami 22. ročníka medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea 2023 sú spokojní. Skvelý výsledok dosiahli Modrania Miroslav Dudo a jeho syn Tomáš.

28.05.2023 05:00
debata (1)
Galéria šampiónov: NAJ vína Vitis Aurea 2023

Kto robí najlepšie biele, ružové a červené? Kto je najlepší vinár v Modre. Zoznam šampiónov vás možno prekvapí.

Fotogaléria
Tomáš Dudo (vľavo) s Cenou redakcie denníka...
Tomáš a Miroslav Dudovci v pivnici v Modre. Syn...
+5Šampión I. kategórie: Biele suché vína
Víno...

Otec, syn a ich tím získali Cenu redakcie denníka Pravda pre Najúspešnejšiu kolekciu vín modranského vystavovateľa. Z ôsmych prihlásených vín päť získalo medailu. Zlatú dostali za Veltlínske zelené, Rulandské biele a Dunaj. Dunaj, bobuľový výber 2021 z modranského honu Horný Trávnik, sa stal dokonca šampiónom v kategórii červených suchých vín. Cabernet Sauvignon a Rulandské modré získali strieborné medaily, zvyšným vínam Cuvée Naše, Devín a Muškát Ottonel ušli o vlások.

Kto má najlepšiu kolekciu vín v Modre?

Päť medailí - tri zlaté, dve strieborné, plus najlepšie červené víno súťaže. A k tomu cena za najúspešnejšiu kolekciu v prestížnej vinárskej súťaži. Pozrite si, ako sa rodí víno u vinára, ktorý získal Cenu redakcie denníka Pravda.

Fotogaléria
Všetko, čo mám rád! Modra, humor, dobré jedlo a...
Dunaj získal na Vitis Aurea 2023 titul Šampión...
+20Tomáš Dudo (vľavo) s Cenou redakcie denníka...

Dudo je ozajstný básnik vína, zaujíma sa o súvislosti, históriu i novinky, umenie. Keď s ním degustujete, skôr či neskôr vám k výkladu začne recitovať.

„Chcem piť poctivé víno, ktoré sa rodilo s úctou k predkom a tradícii nášho regiónu. Chcem robiť a mať skutočne svoje víno, to znamená z vlastného vinohradu – v Modre dopestované, spracované aj vykvasené. Moderná cesta sa nedá opustiť, prirodzene, technologický pokrok je nevyhnutný, ale predkov si treba pripomínať, ctiť tradície. Preto ma ocenenia nesmierne tešia a diplom z Pravdy si zavesíme na čestné miesto,“ povedal zakladateľ 22-ročnej rodinnej firmy Miroslav Dudo. Dodal, že si veľmi váži všetkých, ktorí pri vinárstve stoja: zákazníkov, dodávateľov, kamarátov, kolegov, zamestnancov, našich najbližších, bez nich by práca, ktorú robíme, neznamenala nič.

Video
Pravda o klíme: Čo štve vinohradníkov? Ako sa rodí zdravé víno? Ako sa zmenilo pestovanie hrozna? Hosťom relácie bol vinohradník a vinár Karol Braniš. / Zdroj: TV Pravda

„In vino veritas – vo víne je pravda, hovorí sa, ale platí to aj opačne, pretože Pravda o slovenskom víne, vinároch a vinohradníkoch veľa píše. Ľudia okolo vína sú dôležití. Víno je kultúrny nápoj. Vinice zveľaďujú krajinu, dávajú jej tvár i charakter. Udržujú tradície, poskytujú ľuďom prácu doma, rozvíjajú cestový ruch, upevňujú vzťah obyvateľov k pôde a domovine. Posilňujú teda aj národ, jeho hrdosť, zdravé vlastenectvo i lokálpatrio­tizmus. Vinohradníctvo má aj ekologické funkcie, zadržiava vodu v krajine… Napokon, pohľad na peknú udržiavanú vinicu poteší oko viac ako plechová škatuľa logistického centra. Skrátka, pekné slovenské vína a ľudia, ktorí ich tvoria, robia reklamu Slovensku doma i vo svete,“ povedal Jakub Prokeš, riaditeľ pre stratégie a nové projekty mediálneho domu Our Media, vydavateľa Pravdy, prečo podporujú Vitis Aurea.

Kde treba mať srdce

Modra a víno patria k sebe. Mesto je jedným z centier Malokarpatskej vínnej cesty i celej Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vďaka vínu Modru už pred vyše 400 rokmi vtedajší cisár Rudolf II. povýšil na slobodné kráľovské mesto. Sídli tam aj Stredná vinársko-ovocinárska škola, má takmer 140-ročnú minulosť a patrí medzi najstaršie odborné školy na Slovensku.

Miroslav Dudo so synom Tomášom vinice a víno milujú vrátane tvrdej driny, ktorá k tomu patrí. „Vinárstvo je spôsob života. Sú chvíle, keď sa dá tešiť iba z maličkostí. Často sme sa púšťali do nového projektu, hoci sme nemali ani tretinu z potrebných peňazí, ale vždy sa to podarilo,“ hovorí otec. Tvrdí o sebe že je viac vinohradník ako vinár. „Vinica je moja láska. Práca tam na mňa pôsobí ako medicína. Relaxujem so škrabákom či s nožnicami v ruke. Môžeme byť nahnevaní na celý svet, keď sa niečo kazí a nedarí, ale vybehnite na chvíľu do vinohradu, pustite sa do roboty, a stres je preč. Napokon, musím sa tam obracať. Ženy, ktoré nám pomáhajú vo vinohrade, hoci majú vyše 70 rokov, sú bojovníčky. Mráz či horúčava. Vietor či pľušť. Robota im ide vždy rýchlo od ruky.“

Video
Pravda o klíme: Prečo budú suchá suchšie a vlhké dni vlhkejšie, s častými povodňami? Čo bude s vodou? Hosťom relácie bol klimatológ Milan Lapin. / Zdroj: TV Pravda

Otec a syn to majú rozdelené. „Tomáš je jediný vo firme, kto vie zapnúť, ale aj opraviť každý stroj a nástroj, ktorý používame,“ vysvetľuje hrdo Dudo starší. „Keď sa zapne pri oberačkách mlynček, ja už mám odrobené. Buď robím degustácie, alebo sa tu len tak postavím a oddychujem.“

„Ako malý som do vinice rád nechodil, no ako roky pribúdajú, aj ja to mám radšej tam ako v pivnici,“ uvažuje 36-ročný syn.

NN-Vitis-Aurea-2023-Cena-Pravdy Čítajte viac Pozrite si víťazov prestížnej vinárskej súťaže. Prehľad najlepších vín všetkých kategórií

Tomáš je vyštudovaný právnik s doktorátom a koncipientskou praxou. Mal rozbehnutú sľubnú kariéru, právo ho bavilo, rovnako však vinárstvo. „Usiloval som sa robiť jedno aj druhé poriadne, ale nešlo to. V jednej chvíli som sa musel rozhodnúť. Nebolo však treba dlho premýšľať. Bolo by odo mňa chrapúnske nepokračovať v tom, čo otec vybudoval,“ tvrdí.

A tak od roku 2014 robia otec a syn spolu. Svorne tvrdia, že mali v živote šťastie – žijú a pracujú na peknom kúsku zeme, milovanej zeme.

Dunaj. Rudava. Móže byt!

Modré odrody bývali v Modre vzácne. Dudo z nich však vždy vedel vykúzliť pekné vína. Mnohí hovoria, že na červené k nemu chodia odjakživa. Školí ho v špičkových nových francúzskych, maďarských i slovenských, ale aj v starých modranských drevených súdkoch. Na tom najstaršom je vyrytý rok 1939. Už to je vzácnosť. Medzi súdkami stoja ako na stráži hlinené džbány, na stenách visia taniere. Maľovaná majolika. Modra všade, kam sa pozrieš.

Dunaj, Rudava, Ruland modrý, Cabernet Sauvignon. Najlepšie sa predávajú slovenské novošľachtence od Doroty Pospíšilovej. Sekunduje im značkové Móže byt. Pochádza z modranských viníc Lorencár a Rakoviny. Rakovinám dali meno raky z neďalekého potoka, chodili totiž až do vinohradu. Bolo však jasné, že meno pre značkové víno musí byť iné. „Chceli sme ponúknuť pekné okrúhle a plné červené. Také prirodzené, mäkké, páčivé modranské. Ľudí si hneď získalo a sú prekvapení, že je „len“ z odrody Svätovavrinecké,“ prezrádza Dudo junior.

Bielych odrôd ponúkajú Dudovci osem: Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rizling rýnsky, Devín, Tramín červený, Sauvignon, Chardonnay a Muškát Ottonel. Špecialitou je Naše cuvée s podtitulom: zo starých viníc. Dozrieva deväť mesiacov na jemných kvasničných usadeninách v najstarších drevených sudoch. Pochádza z viníc, kde kry majú vyše 50 rokov. Kedysi každú odrodu spracovávali samostatne, ale narobili sa ako kone a aj tak to prestávalo byť rentabilné. Čo ďalej? Vyklčovať vinohrady nechceli, naopak, usilovali sa tradíciu zachovať, a tak sa inšpirovali v Burgundsku – dnes je Dievčie hrozno, Rulandské biele, Veltlínske červené skoré, Feteasca regala a Silvánske zelené súčasťou bieleho značkového vína Naše cuvée. „Jeho dozrievanie v sudoch trvá rovnako dlho ako zrod človeka, a nerodí sa každý rok, iba keď je v hrozne dostatok kyselín,“ objasňuje Dudo starší. Naposledy ho robili v roku 2020, predtým v rokoch 2016, 2013, a 2008.

Prísny kritik i nežný básnik

Aj Dudovcov štve, že náš štát menej podporuje vinohradníkov a vinárov, ako je to v iných krajinách. Keby sa tak dalo tie nešťastné dotácie v jednej chvíli šmahom ruky na celom svete zrušiť, povzdychnú si. „Môžem mať vinohrad pre radosť, ako ,úchylku’, dopriať si ten luxus, asi iba preto, že nemám drahé auto ani bicykel, korčule, lyže, nechodím na luxusné dovolenky ani drahé večere. Ale už to začína byť na úkor bežného slušného a dôstojného života. Dokedy vydržíme? A dá sa takto inšpirovať mladých?" pýta sa zakladateľ známeho modranského vinárstva Miroslav Dudo. Pozrie sa smutne okolo seba, pohladí očami staré sudy i maľovanú keramiku s výjavmi z vinohradu a stvrdnutá tvár sa mu postupne rozjasní. Načiahne sa za pohárom a povie: „Radšej si nalejme pekného modranského vína a tešme sa z neho.“ A začne recitovať…

Príbeh vlaňajšieho víťaza si môžete prečítať tu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Pezinok #Dunaj #Pravda #Modra #Rača #Roman Janoušek #Peter Matyšák #Fedor Malík #šampión #Jakub Prokeš #Národný salón vín #NSV #párovanie jedla a vína #Vitis Aurea #Víno Ludvik #Zámocké vinárstvo #Miroslav Dudo #Villa Vino #Dorota Popíšilová