Dve veľké dávky aj vyššie penzie. Aké zmeny čakajú dôchodcov v roku 2024?

Vyššie penzie, trináste dôchodky či zmeny pri vyplácaní rodičovského bonusu. Toto všetko čaká dôchodcov v budúcom roku. Rezort práce a sociálnych vecí okrem toho avizuje, že si posvieti aj na predčasné dôchodky, ktoré začali ekonomike spôsobovať problémy.

31.12.2023 05:00
debata (49)
Schválenie štátneho rozpočtu na rok 2024
Video

Rok 2023 bol pre mnohých penzistov významný, pretože v priemere spôsobila dvojnásobná valorizácia zvýšenie dôchodkov až o vyše 22 percent.

Okrem januárovej valorizácie vo výške 11,8 percenta, ktorá prebehla na základe automatu, totiž parlament ešte v starom zložení schválil aj mimoriadne zvyšovanie dôchodkov. Koncom mája v Národnej rade prešiel zákon z dielne strany Hlas, ktorý reagoval na vysokú mieru inflácie a stúpajúce ceny potravín v obchodoch. Poslanci vtedy schválili, že dôchodky od 1. júla stúpnu o ďalších 10,6 percenta. Po mimoriadnych zvyšovaniach však príde od 1. januára iba mierna valorizácia. Dobrou správou však je, že aj inflácia bude poľavovať.

Pracujúci penzisti Čítajte viac Chýbajú šoféri, pekári aj železničiari. Masové odchody do predčasnej penzie ohrozujú chod štátu, varujú zamestnávatelia

Mnohým seniorom to pomohlo prežiť jedno z najväčších zdražovaní v dejinách. Na konci roka taktiež dostali 300-eurový vianočný bonus, ktorý však zaťažil štátny rozpočet. Štvrtá vláda Roberta Fica (Smer) navyše sľúbila vyplatenie „plného“ trinásteho dôchodku všetkým seniorom vo výške svojho priemerného dôchodku. Udeje sa tak na konci roka 2024. Veľkou témou bolo aj zachovanie rodičovského dôchodku. Nový minister práce Erik Tomáš (Hlas) ho chcel de facto zrušiť, no proti tomu sa postavila SNS, a tak zostane v platnosti aj v budúcom roku. Akurát prejde zmenou vo vyplácaní.

Denník Pravda vybral štyri najväčšie témy ohľadom dôchodkov, ktoré sa budú skloňovať v roku 2024.

1. „Plné“ trináste dôchodky

Zrejme najvýraznejšou zmenou, s ktorou Ficova vláda prišla, sú trináste dôchodky v „plnej“ výške priemerného dôchodku za uplynulý rok. Politici súčasných koaličných strán pred voľbami penzistom sľubovali, že sa tejto dávky dočkajú ešte v roku 2023. Napokon sa tak nestalo a štát im ju vyplatí až v decembri budúceho roka.

Po novom tak „pod vianočný stromček“ v roku 2024 dostane vyše 1,1 milióna starobných penzistov približne 600 eur. Tento rok si však všetci dôchodcovia museli vystačiť ešte s peniazmi zo starého modelu vyplácania trinástych dôchodkov, s ktorým prišla bývalá vláda Igora Matoviča (Slovensko). Model bol doposiaľ nastavený tak, že výška vianočnej prémie závisela od výšky dôchodku. Jednoducho povedané, čím vyššiu penziu človek poberal, tým nižší trinásty dôchodok dostal. Išlo však najviac o 300 eur, ktoré dostal dôchodca s penziou 268 eur alebo nižšou.

Plný trinásty dôchodok však každý nedostane vo výške 600 eur, to je suma, ktorú dostanú starobní penzisti. Výška invalidného dôchodku s postihnutím do 70 percent nedosahuje ani 300 eur, čiže títo penzisti dostanú iba túto sumu.

Erik Tomáš Čítajte viac Predčasné dôchodky spôsobili alarmujúci stav. Ministri hovoria, že to musia zmeniť

2. Valorizácia bude opäť, ale nižšia

Okrem trinástych dôchodkov, ktoré parlament schválil koncom novembra, sa penzisti v roku 2024 môžu tešiť aj na viac peňazí v každomesačnej dávke. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti avizuje, že od prvého januára budúceho roka stúpnu vyplácané penzie o 3,6 percenta.

Zvyšovanie v praxi znamená, že ak človek už teraz poberá napríklad priemerný dôchodok, ktorý bol na konci septembra na úrovni 643,70 eura, vďaka valorizácii dostane 23,20 eura navyše. Človek s priemerným dôchodkom tak od januára bude mesačne dostávať penziu v celkovej výške 666,90 eura. Valorizovať sa okrem toho budú aj novopriznané dôchodky. „Zvýšené dôchodky dostane viac ako 1,4 milióna poberateľov dôchodkov. Novopriznávané dôchodky, o ktorých bude Sociálna poisťovňa rozhodovať v budúcom roku, sa budú valorizovať o 14,5 percenta,“ informovala poisťovňa s upozornením, že dôchodcovia nemusia o nič žiadať a dôchodky sa im zvýšia automaticky.

Ak vám Sociálna poisťovňa dôchodok prizná až po 1. januári, výška vašej penzie bude závislá od takzvanej dôchodcovskej inflácie. To, o koľko sa budú dôchodky priznané v roku 2024 napokon zvyšovať, tak závisí od porovnania medziročného rastu spotrebiteľských cien domácností dôchodcov za prvých 9 mesiacov a za prvý polrok. Od januára do septembra bola dôchodcovská inflácia na úrovni 12,5 percenta a za prvých šesť mesiacov išlo o spomínaných 14,5 percenta. „Pri zvýšení dôchodkov priznaných v roku 2024 sa podľa platného zákona o sociálnom poistení použije vyššia hodnota, teda 14,5 percenta,“ vysvetľuje poisťovňa.

erik tomáš Čítajte viac Tomáš zatriasol ministrom Kamenickým a vypadlo z neho 220 miliónov eur. Koalícia zvýši dôchodcom „vianočný bonus“

3. Rodičovský dôchodok zostane

Ďalšia zmena, ktorá vo verejnom priestore vyvolala výrazný rozruch, sa týka rodičovského bonusu. Opatrenie, s ktorým ešte v roku 2022 prišiel bývalý šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) a poslanci ho zakotvili do ústavy, vstúpilo do platnosti v januári tohto roka.

Dôchodcovia si prostredníctvom bonusu od januára 2023 mohli mesačne prilepšiť k svojmu dôchodku peniazmi od svojich zamestnaných detí. Konkrétna suma tohto typu dôchodku sa vypočítava z vymeriavacieho základu dieťaťa alebo detí, ktoré dôchodca má, no od jedného dieťaťa môže konkrétny človek dostať maximálne sumu 21,80 eura.

Minister Tomáš po svojom nástupe do funkcie zdôrazňoval, že vláda bonus úplne zrušiť nemôže, pretože je zakotvený v ústave. Navrhol však jeho výraznú zmenu, prostredníctvom ktorej chcel do štátnej kasy priniesť až 315 miliónov eur. Od 1. januára 2024 mal byť bonus vyplácaný z dvoch percent z daní z príjmov fyzických osôb, čo by v praxi znamenalo, že dieťa by samo rozhodlo, či svoje dve percentá odovzdá rodičom alebo niektorej z mimovládnych organizácií.

Po vlne kritiky, okrem iného aj od SNS, však rezort práce zo svojho pôvodného návrhu ustúpil. Fico v tejto súvislosti prisľúbil, že v rámci rozpočtu na budúci rok „vláda nebude znižovať sociálny štandard“ a vyjadril sa, že keď je o rodičovský dôchodok veľký záujem, nebudú ho rušiť.

Jedna zmena však predsa len nastane. Rodičovský bonus nebude vyplácaný každý mesiac, ako pôvodne plánoval ešte Krajniak, ale raz ročne – a to v júni. Stovky tisíc dôchodcov, ktorí majú deti, tak na budúci rok dostanú dve veľké jednorazové dávky. V prvej polovici roka pôjde o rodičovský bonus v odhadovanej priemernej výške 338,80 eura a na konci roka dostanú spomínaných približne 600 eur v podobe trinásteho dôchodku.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico a jeho ministri majú nový program. Prídu nové dane, nové dávky aj dôchodky. Ako to zasiahne ľudí?

4. Predčasné penzie čakajú zmeny

Okrem spomínaných zmien v dôchodkovej agende chystá rezort práce aj zmeny pri predčasných dôchodkoch. Čoraz viac ľudí totiž začalo využívať možnosť odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, ktorá začala platiť od januára tohto roka. Zamestnanci naprieč všetkými sektormi na trhu zistili, že odísť do predčasného dôchodku ešte v tomto roku sa im z finančného hľadiska oplatí, a tak počet žiadostí o tento typ penzie medziročne stúpol približne o tretinu.

„Sociálna poisťovňa priznala od januára do novembra 2023 až 15 734 predčasných dôchodkov. Na porovnanie, v roku 2022 sme v rovnakom období od januára do novembra evidovali 11 727 novopriz­naných predčasných starobných dôchodkov, poisťovňa dokumentuje rýchlo rastúce žiadosti o predčasný dôchodok,“ priblížil pre Pravdu hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Rezort práce v tejto súvislosti zdôrazňuje, že tento stav považuje za alarmujúci, a preto chystá riešenie v podobe legislatívnych zmien, ktoré chce predložiť v skrátenom konaní na januárovej schôdzi parlamentu. Tomáš však zatiaľ bližšie nešpecifikoval, čoho konkrétne by sa mali zmeny týkať. Jednou z možností, ktorá sa ponúka, je však zvýšenie percenta, ktoré sa predčasnému dôchodcovi odrátava za každý mesiac, ktorý do penzie odišiel ešte pred dosiahnutím riadneho dôchodkového veku.

Táto „penalizácia“ je v prípade odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch nastavená na 0,3 percenta za každý mesiac. Za rok tak predčasný dôchodca príde takmer o štyri percentá z dôchodkovej dávky a prípadné navýšenie „penalizácie“ by mohlo časť ľudí, ktorí o odchode do skoršej penzie uvažujú, od tohto rozhodnutia odradiť.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #dôchodky #penzie #2024