Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Dominika Čillíková | 01.03.2022 17:01
, vojna, hranica, priechod, utečenci, vyšné... Foto: ,
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké, 25. 2. 2022.
Gastrobiznis a hotelieri zažívali počas pandémie neľahké časy. Hrozili im úplné kolapsy a zatváranie podnikov. Situácia sa po ústupe pandémie pre nich zlepšila a môžu konečne pracovať naplno. Čo však nikto nečakal, je momentálna situácia na Ukrajine. Ľudia opúšťajú svoju krajinu z neľahkých dôvodov a hľadajú strechu nad hlavou u svojich susedov Slovákov. Hotely aj napriek tomu, že sa ešte nestihli spamätať z pandémie, nečakali ani sekundu a ponúkajú im pomoc.

Reč, samozrejme, nie je len o hoteloch. Pomoc poskytujú Slováci v rôznych formách. Niekto ponúka svoju chatu, iný voľnú izbu v dome alebo prázdne byty a podobne. Ani štátne organizácie nezaostávajú za obyčajnými ľuďmi a tiež ponúkajú lôžka pre utečencov.

Najväčší prílev utečencov z Ukrajiny hotely evidujú na východe Slovenska. Záujem je však väčšinou len o krátkodobé pobyty. Ukrajinci prechádzajú najčastejšie do Česka alebo Poľska za svojimi rodinami. Napriek mimoriadne náročnej situácii, finančnému vyčerpaniu, minimálnym tržbám, ktorá je kvôli pandémii a predraženým energiám, sa tak aj hotely rozhodli pomôcť.

Východ v pozore

V Zemplíne zaznamenali veľký prílev utečencov. „Išlo o veľký a hlavne rýchly nárast rezervácií, či už cez Online Travel Agency portály alebo telefonicky,“ uviedla Štefánia Pokšajová z humenského hotela Karpatia. Hotel prvé rezervácie zaznamenal už v piatok 25. februára, ich prudký nárast prišiel hneď deň nato. Aktuálne majú v hoteli takmer plno. Ide prevažne o Ukrajincov, ktorí čakajú na svojich blízkych, ale i ľudí, ktorí utečencom poskytujú humanitárnu pomoc.

Podobný nárast požiadaviek na ubytovanie na pár nocí zaznamenali v ďalšom humenskom hoteli Alibaba. Hotel má ubytovaných nielen utečencov a ich rodiny, ale aj indických študentov z Ukrajiny, povedal hotelový manažér Daniel Vitoslavský.

senior, dôchodok, dôchodca, laptop, notebook Čítajte viac Vojna oberá Slovákov o milióny eur na dôchodkoch. Zarobil len jeden typ fondu

Nárast požiadaviek zaznamenali aj v hoteli Družba v Michalovciach, kde sa podľa informácií z recepcie ubytovávajú ľudia, pre ktorých je Slovensko len prestupnou stanicou. Hotely si sa prenocovanie nepýtajú platby. Všetko poskytujú zadarmo.

V hoteli Lev- Levoča našli odkaz  po odchode... Foto: Hotel Lev
podakovanie V hoteli Lev- Levoča našli odkaz po odchode ukrajinskej rodiny. "Myslím, že to nepatri iba nám, ale všetkým ktorí pomáhajú," uviedol majiteľ.

Vážení slovenskí priatelia, Ďakujeme za všetku vašu podporu v týchto hrozných časoch pre Ukrajinu a celý svet.

ĎAKUJEM

Aj v Levoči sa v Hoteli Lev držia hesla, že si treba navzájom pomáhať. „Žiaľ COVID-19 nás, ako aj iných zasiahol poriadne, ale nedá sa to porovnať so situáciou na Ukrajine. Preto sa snažíme pomôcť, ako môžeme,“ hovorí Patrik Pavlík, prevádzkar hotela. Vyčlenili pre utečencov pár izieb. Do dnešného dňa ubytovali dve skupiny ľudí. Podobne ako v iných ubytovacích službách chodia prevažne matky s deťmi. Stravu tiež poskytujú zdarma.

Hotely sa plnia aj v Bratislave

Rovnako pomáhajú aj hotely na západe Slovenska – v Bratislave. „Rozhodli sme sa zapojiť do pomoci na Ukrajine, pretože to, čo sa deje, je pre nás nepochopiteľné,“ uviedla Katarína Zárecká, manažérka apartmánov My Home v Bratislave.

Apartmánový dom sa nachádza v širšom centre hlavného mesta a má k dispozícií 72 apartmánov. Počas pandémie im obsadenosť ako väčšine slovenských hotelov klesla a dnes majú voľné lôžka. Manažérka tvrdí, že aj napriek pandémii, keď to nebolo pre nich jednoduché a stále nie sú na číslach ako spred pandémie, im nedalo v tejto situácii nezakročiť.

„Situácia na Ukrajine nás znepokojuje, a preto sme zo solidarity uviedli aj naše ubytovanie na webe. Avšak očakávali sme, že odozvy na ubytovanie budú občasné. Opak je pravdou a od rána nám vyzváňa telefón so žiadosťami,“ hovorí Zárecká.

Prví telefonujúci ľudia, ktorí žiadali o pomoc, boli dvaja dospelí a trinásť detí z Ukrajiny. Hotel neváhal a okamžite ich prijal. Priviezol ich autobus a prišli s len veľmi malou batožinou. Skupinka mala koordinátora, ktorý im zabezpečil ubytovanie, jedlo na jednu noc a za týždeň majú vybavený byt na prenájom, prerozprávala Zárecká príbeh utečencov z Ukrajiny.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Väčšina ľudí, ktorí sa hlásia, sú rodiny s deťmi, osamelé matky s deťmi a študenti. V utorok 1. marca hotel dostal požiadavku ubytovať sto Maročanov z Ukrajiny, študentov, po ktorých by mal prísť v stredu 2. marca vládny špeciál. „Ubytovali sme ich šesť, nedá sa všetkým pomôcť. Preferujeme rodiny s deťmi,“ vysvetlila manažérka. Väčšina rodín chce ubytovanie len na jednu noc, ale majú aj rodiny na jeden mesiac a aj jedno osamelé sedemnásťročné dievča, ktoré je zatiaľ na neurčito.

Momentálne ubytovávajú v dvanástich apartmánoch približne 30 ľudí. Niektorí sú na dve noci, pár ľudí nevie, čo bude ďalej. Všetky ubytovania poskytujú zadarmo.

Očakávajú aj ďalší nápor, hovorí Zárecká. Myslí si, že situácia bude naďalej eskalovať. Zariadenie vyčlení utečencom šesť apartmánov. Dva z toho budú pre viacčlenné rodiny a štyri 1-, 2-lôžkové. „Podľa potreby upravíme možné kapacity,“ uviedla manažérka.

Rodinný Hotel West zapol vykurovanie na celom poschodí, ktoré doteraz kvôli vysokým cenám plynu a elektriny držal vypnuté. Aktuálne poskytol ubytovanie dvanástim dospelým a trom deťom. Pomáha mu aj susedná reštaurácia. Pár izieb ešte majú k dispozícii, ale čakajú veľké nápory ľudí, každú hodinu. „Z nedele na pondelok som mala v noci štyri telefonáty. Nemáme nočné zmeny, nemôžeme si ich dovoliť, tak mám telefón so sebou aj v noci. Ale stále si pripomínam, aké máme šťastie, že sme v krajine, kde máme zatiaľ mier,“ vyjadrila svoje pocity manažérka Hotela West.

Pomáha celé Slovensko

Najväčší nápor utečencov pociťuje hlavne východ krajiny. Orava a Liptov sa tiež pridali k pomoci a poskytujú zadamo svoje ubytovania pre Ukrajincov. Zatiaľ však veľké návaly u nich nevidno.

„Rozhodnutie zapojiť sa do iniciatívy bolo veľmi spontánne a stále je veľmi čerstvé. K dnešnému dňu sme v štádiu, že sme dohodli spoluprácu, ale zatiaľ nemáme v komplexe žiadneho občana z Ukrajiny,“ poznamenal pre Pravdu Michal Galica, výkonný riaditeľ Gothal Liptovská Osada. Poskytujú šesť izieb, čo prestavuje dvanásť lôžok aj so stravou za nula eur. Maximálnu dĺžku pobytu stanovili na 30 dní, ale sú ochotní ju predlžovať v prípade potreby.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm: Vojna na Ukrajine výrazne zrýchli náš odklon od ropy a plynu

Aj rezort Gothal si zažíval neľahké časy počas pandémie, ale vzhľadom na celkovú kapacit – 400 lôžok – sú vyčlenené kapacity na tento účel zvládnuteľné. „Naše rozhodnutie zapojiť sa do iniciatívy bolo motivované potrebou konať a poskytnúť pomoc tým, ktorí ju momentálne najviac potrebujú,“ dodal riaditeľ Galica.

Vo penzióne Pod Kriváňom v Liptovskom Mikuláši v noci z piatka na sobotu ubytovali tri ženy a dve deti vo veku šesť mesiacov a dva roky. Podľa Jaroslava Dolinaya z penziónu Pod Kriváňom rodinka postupovala smerom do Prahy a u nich len prespala. „Aj napriek môjmu subjektívnemu pohľadu, že pôsobili bonitne, sme peniaze, samozrejme, nezobrali, aj keď nám ich ponúkali. Boli to, aj keď je to v danej situácií nevhodné označenie, tí šťastnejší. Mali kam aj za čo ísť,“ dodal Dolinay.

Ukrajincom hotely ponúkajú prácu

Niektoré hotely si vypočítali jednoduchú rovnicu. Gastrosektor stále potrebuje zamestnancov a utečenci z Ukrajiny potrebujú prácu. „Situácia počas pandémie nebola pre nás ľahká, pretože pracujeme v gastre a v turistickom regióne, ktorý pandémia zasiahla najviac. Ak priestor využije nejaká rodina, tak nám to spôsobí len výpadok malého príjmu. Plus ponúkneme im stravu, prípadne aj prácu,“ tvrdí Richard Tomas z koliby Zelený štvorec. Dodáva, že to sú všetko drobnosti oproti pandemickým stratám, takže je to najmenej, čo môžu urobiť, a urobia to s radosťou.

Prácu aj ubytovanie ponúka aj Hotel West v Bratislave. „Nemôžeme sa nezapojiť, bol by to zločin proti ľudskosti. Mať prázdne lôžka a nedať to tým ženám a deťom,“ poznamenal hotel. Sú pripravení poskytnúť ubytovanie a základnú stravu, prechodne aj prácu. Zatiaľ však nikto nevie, ako dlho bude situácia trvať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ