Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

Prisťahoval som sa na Slovensko pred 11 rokmi za lepším vzdelaním a stabilitou, čo dnes naberá úplne iný zmysel,” hovorí pre Pravdu Vasyl, ktorý je riaditeľom dcérskej spoločnosti Chemosvitu na Ukrajine v meste Luck. Vo štvrtok tam Rusi bombardovali letisko.

28.02.2022 17:04
Hliník, výroba hliníka Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

„Ja som tam bol ešte minulý týždeň. Teraz Chemosvit pomáha prijať Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou, no dostať sa zo štátu je katastroficky ťažké, muži musia zostať a bojovať,” opisuje situáciu. Na Ukrajine má totiž rodičov a mnoho priateľov.

Na Slovensku žije dnes viac ako 150-tisíc cudzincov a viac ako tretinu z nich tvoria Ukrajinci. A v týchto dňoch tisíce ďalších prechádzajú hranicami. Najväčší zamestnávatelia na Slovensku preto už od minulého týždňa apelujú na vládu, aby poskytla humanitárnu pomoc pre vysokokvalifi­kovaných pracovníkov a otvorila cestu ľuďom, ktorí nášmu pracovnému trhu chýbajú. „Sme presvedčení, že ak nezareagujeme my, urobia tak iné krajiny. Pre nás môže byť kritická aj mobilizácia, o to ťažšie udržíme rozsah zdravotnej starostlivosti,” apeluje Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Cez víkend už kvôli tomu košickú záchrannú službu posilnili záchranári z Brna. Hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhomoravského kraja Michaela Bothová médiá informovala, že dve lekárske posádky z Brna vyslali ako výpomoc na Slovensko, nakoľko 10 záchranárov z Ukrajiny, ktorí pracovali v Košiciach, povolali do služieb ukrajinskej armády.

Marylia Hushcha Čítajte viac Analytička z Minsku: Bielorusko už nemá hlas

Na situáciu už reagovala aj vláda. Ako v sobotu na hraničnom priechode Slovenska s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom ohlásil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), Ukrajinci môžu na hraniciach žiadať o špeciálny status, ktorý ľuďom zabezpečí dočasnú legálnu ochranu, zdravotnú starostlivosť a pracovné podmienky. Zmeny má v pondelok ráno prerokovať vláda.

Pomoc v maximálnej miere

Ďalší príbeh opisuje Yanina zo západnej Ukrajiny, žijúca od roku 2010 v Bratislave. „Podmienky pre život a prácu na Slovensku sú čoraz lepšie. Keď som sem prišla, na Slovensku ešte nebolo toľko cudzincov, ako teraz. Dnes sú polovica môjho tímu v práci cudzinci, nehovoriac o celej firme (pracuje pre nemeckú korporáciu, pozn. red.), taktiež stretávam veľa zahraničných ľudí v obchodoch, MHD,” opisuje. Na Ukrajine jej žije celá rodina. „Strach, čo s nimi bude zajtra, je neopísateľný,” hovorí s tým, že ešte v stredu večer boli presvedčení, že konflikt sa zaobíde bez zbraní.

Potvrdzujú to aj údaje z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Kým v roku 2012 malo pracovné povolenie na Slovensku len 678 Ukrajincov, dnes je to vyše 13-tisíc, čo je s prehľadom najväčší počet pracujúcich cudzincov. A k tomu sa pridávajú ďalšie desaťtisíce ľudí, ktorí pracujú na takzvanú informačnú kartu. V porovnaní s občanmi Srbska, čo je druhá najpočetnejšia skupina cudzincov na Slovensku, je Ukrajincov u nás viac ako dvojnásobok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #migrácia #vojna na Ukrajine