Rodiny v bytovkách dostali na výber. Majú 5 dní, aby získali lacnejšie teplo

Lucia Lauková, Pravda | 14.02.2022 14:09, aktualizované: 
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
Dlhé roky bol vlastný kotol v bytovom dome výhodou. Domácnosti vďaka nemu často platili omnoho nižšie ceny za teplo, ako ich centrálne zásobovaní susedia. Dnes ale prichádzajú ľuďom žijúcim v tých istých domoch niekoľkonásobne vyššie účty.

Napríklad v jednom šesťbytovom dome na Spiši do konca minulého roka platili za dom v priemere 300 eur mesačne. Na každú rodinu to vychádzalo 50 eur za mesiac. Tento rok im mesačné predpisy zvýšili až na 1 200 eur mesačne za dom. Účet za teplo pre jednu domácnosť tak vyskočil na 200 eur. Teda na štvornásobok!

Podobnú situáciu zažili odhadom stovky, ba až tisícky domácností. Presné číslo nie je známe. Na Slovensku je totiž 1100 bytových spoločenstiev s vlastnými kotolňami, ktoré prepadli sitom regulácie. Dovedna ide o 10– až 15-tisíc domácností. Pravda na to upozorňovala v niekoľkých článkoch 2. a 3. februára.

VIDEO: Sulík: Bytové domy s vlastnou kotolňou môžu nakúpiť plyn od SPP za nižšiu cenu.
Video
Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

Práve pre týchto ľudí pripravilo ministerstvo hospodárstva pomoc, ktorú predstavilo v pondelok. Bytové domy s vlastnou kotolňou, ktorým narástla cena plynu o viac ako 50 % oproti regulovaným odberateľom, môžu od 1. marca získať od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) lacnejší plyn. „Týmto vieme zabezpečiť, že žiadne spoločenstvo vlastníkov nemusí kupovať plyn drahšie ako tesne pod 80 eur za megawatthodinu," povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Správcovia bytoviek musia o zastropovanú cenu požiadať najneskôr do tohto piatka – 18. februára. Svoju žiadosť musia poslať na e-mailovú adresu domovekotolne@mhsr.sk. Ak im žiadosť štát odobrí, SPP dodá kotolniam lacnejší plyn.

Ak bytový dom podpíše so štátnymi plynárňami zmluvu na tri roky, dostane cenu 69 eur za megawatthodinu. Počas tohto obdobia ostane cena fixná. Keď sa správca rozhodne podpísať zmluvu iba na dva roky, cena bude vyššia – 79 eur za megawatthodinu. Ak sa však rozhodne bytový dom podpísať len ročnú zmluvu so štátnym podnikom, získa cenu 89 eur za megawatthodinu. „Toto bude pre nich koncová cena vrátane distribučných poplatkov a DPH,“ podotkol Sulík. Kompetentní nechceli špekulovať, koľko eur nakoniec rodiny ušetria.

„Navrhovaná cena je vzhľadom na aktuálnu situáciu na burze bezpochyby výhodná," hodnotí Andrej Lednár z poradenskej spoločnosti Prvá energetická. Analytik však zároveň dodáva, že spôsob, akým štát chce pomoc uplatňovať, je nanajvýš nekorektný.

Problémové bytovky s vlastnými kotolňami

  • Bytovým domom s vlastnou kotolňou ponúka ministerstvo hospodárstva zastropovanú cenu plynu.
  • Bytové domy s vlastnou kotolňou, ktorým narástla cena plynu o viac ako 50 % oproti regulovaným subjektom, môžu od 1. marca získať od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) dotované ceny plynu.
  • Bytové domy, teda ich správcovia či spoločenstvo vlastníkov bytov musí o zastropovanú cenu plynu od SPP požiadať najneskôr do piatka 18. februára na mailovú stránku domovékotolne@mhsr.sk
  • Na Slovensku máme celkovo 2 236 kotolní, ktoré majú odber nad 100 megawatthodín plynu ročne a spadajú teda do neregulovaného sektora.
  • Zhruba polovica – 1100 kotolní – sa týka bytových spoločenstviev,, v ktorých býva dokopy 10– až 15-tisíc domácností.

Zastreší to štátna firma

Lednár upozorňuje, že ponuka ministerstva hospodárstva vôbec neberie ohľad na alternatívnych dodávateľov, ani existujúce zmluvné vzťahy. „Slovensko má voľný trh s energiami, takže si môže každý odberateľ vybrať svojho dodávateľa. Podľa tohto riešenia sa má odberateľ zaviazať na minimálne 2 roky SPP. Čiže už z tohto je jasné, že sa nejedná o žiadnu pomoc, ale zmluvný vzťah s dominantným dodávateľom plynu, čo je v rozpore s fungovaním voľného trhu," tvrdí.

Podľa Jozefa Badidu, analytika portálu energieprevas.sk, sa štát opäť raz rozhodol robiť sociálnu politiku cez štátnu firmu. „Navyše sa rozhodol ponúknuť lepšie ceny len pre vybraný segment odberateľov, čo isto nepoteší ostatné neregulované skupiny,“ upozorňuje analytik. Podobne dotknutí sa podľa neho môžu cítiť i odberatelia tepla v mestách, kde manažéri teplární tiež nakúpili zemný plyn za vyššie ceny. Systémovejším riešením do budúcna by bolo podľa Badidu opätovne pripojiť tieto bytové domy na systém centrálneho zásobovania teplom (CZT).

Prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Monika Šamková víta riešenie ministerstva hospodárstva. No pýta sa, čo bude s bytovkami, ktoré majú zmluvy z minulosti ešte regulované a skončia v priebehu roka alebo do troch rokov. „Podľa našich informácií sú aj bytové domy, ktoré vybudovali domovú kotolňu len teraz, pre tých nie je možné tieto výhodné ceny zazmluvniť, lebo nemajú históriu,“ hovorí prezidentka združenia pre Pravdu.

Vývoj trhovej ceny zemného plynu Foto: ÚRSO
296 vyvoj-trhovej-ceny-zemneho-plynu Vývoj trhovej ceny zemného plynu

Preto navrhuje Sulíkovi, aby zmenil zákon a všetky domácnosti by prešli pod štátnu reguláciu. Zároveň odporúča všetkým bytovým domom, aby sa na mailovú adresu prihlásili, pokiaľ im ich dodávateľ ponúka vyššiu sumu ako SPP.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek kremský Čítajte viac Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Obyvatelia domov by sa nemali obávať ani v prípade, že novú, nevýhodnejšiu zmluvu už podpísali a mohli by im hroziť sankcie či pokuty za zmenu dodávateľa. „Z toho dôvodu potrebujeme, aby sa do piatka všetci, čo pociťujú problém, hlásili, a potom to budeme vedieť riešiť,” odpovedal na otázku denníka Pravda Sulík.

Sám očakáva, že problémy s vysokými účtami budú spadať do niekoľkých scenárov. V prvom scenári bytovke jej terajší dodávateľ ponúkne výhodnejšie podmienky, ako je nová ponuka od SPP. Druhá možnosť je, že bytovku dobrovoľne a bez pokuty uvoľní od extrémne drahej zmluvy na nové dodávky a bytovka bude môcť prejsť pod SPP. „A sú aj ďalšie možnosti, ktoré teraz nechcem vymenovávať. Ale budeme riešiť každý jeden bytový dom, teda domovú kotolňu. Predstavujem si to tak, že veľkú časť, možno polovicu, vyriešime jednou ranou, lebo to bude na jedno kopyto to isté. Potom ďalšiu skupinu a ďalšiu až skončíme pri tých jednotlivých, veľmi individuálnych prípadoch,” dodal Sulík. Budúci týždeň by už malo ministerstvo vedieť aj to, koľko bytových domov tieto extrémne ceny zasiahli.

Zdraženie aj o 400 percent

Problémy, aké majú rodiny v bytovke zo Spiša, majú mnohí, účty im predražilo niekoľkonásobne. „Presné percento bytových domov, ktorých sa to dotklo, aktuálne nevieme, ale sú ich stovky, kde je zvýšenie v priemere 300 až 400 %, čo je pre jednotlivé domácnosti finančne neúnosné,” vyčíslila Monika Šamková.

Ako sa menia náklady na zemný plyn Foto: ÚRSO
Ako sa menia naklady na plyn Ako sa menia náklady na zemný plyn

Bytovky s vlastnou kotolňou sú z pohľadu plynární firemnými zákazníkmi, preto ich štát nemôže regulovať. „Premietnuté do praxe to znamená, že nespadajú pod cenovú kategóriu obyvateľov samostatných domácností a nemajú tak nárok na regulované ceny plynu," vysvetľuje Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov.

Mnohé z týchto bytových domov si za problém môžu do určitej miery samy, upozorňuje expert na energetiku Karel Hirman. Argumentuje, že nemalá časť z týchto domácností sa v minulosti z vlastnej vôle odpojila od takzvaného Centrálneho zdroja tepla (CZT), lebo nechcela byť v područí „teplárenského otrokárstva“. A následne v posledných rokoch, keď boli ceny nízke, mnohé platili značne nižšie ceny ako regulované ceny energií. Výkyv smerom nahor, ako pozorujeme dnes, bol pritom rizikom, o ktorom vopred vedeli. Sú ale aj bytové domy s vlastnou kotolňou, ktoré sa neodpojili od centrálneho zdroja vykurovania dobrovoľne, ale boli už postavené s vlastnou kotolňou.

Plánuje sa zmena zákona

Aby dostali bytovky viac slobody rozhodovať nad svojimi cenami, okrem aktuálneho pohotovostného opatrenia pripravuje rezort hospodárstva v spolupráci s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) aj ďalšiu pomoc do budúcna. Ide o úpravu regulačnej politiky. Jej cieľom bude týchto zraniteľných a neregulovaných odberateľov chrániť pred prudkými výkyvmi cien energetických komodít na trhoch.

Sulík potvrdil, že ministerstvo hospodárstva predloží návrh na zmenu zákona tak, aby domácnosti v bytových domoch s vlastnou kotolňou boli chránenými subjektmi. „Dostanú možnosť takzvaného “opt-in” vstupu. Zadefinuje sa presná skupina odberateľov a tí dostanú možnosť pridať sa medzi regulovaných odberateľov,” vysvetlil štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Na problémy v pondelok zareagoval aj Slovenský zväz výrobcov tepla. Bytovkám ponúkol, že v prípade záujmu im pomôže s opätovným pripojením k centrálnemu vykurovaniu. Ponuka platí aj pre odberateľov, ktorí doteraz neboli pripojení a je technicky možné ich na centrálne vykurovanie pripojiť. „Systémy CZT dokážu rovnomernejšie rozložiť a utlmiť v čase a vo svojom portfóliu dynamické nárasty cien. Väčšie, silnejšie spoločnosti s technickým a obchodným zázemím, s nákupnými stratégiami majú kapacitu na to, aby komoditné trhy sledovali. A tiež optimalizovali nákupnú politiku a chránili svojho spotrebiteľa, čo samostatné bytové kotolne či individuálni spotrebitelia jednoducho nedokážu," uviedol predseda predstavenstva Stanislav Janiš.

Pomoc dostanú aj ďalší

Okrem domácností v bytovkách s vlastnými kotolňami sa dočkajú pomoci s energiami aj ďalší. Vládny kabinet schválil minulú stredu na kompenzácie drahých energií sumu 52 miliónov eur z rezervy rozpočtu. Pomoc sa sústredí najmä na odberateľov, ktorých poplatky štát nereguluje. Základným a stredným školám, ktorým vzrástli ceny energií, pôjde 30 miliónov eur. Nemocniciam 12 miliónov eur a domovom sociálnych služieb a detským domovom 10 miliónov eur.

Vyplácanie peňazí bude v kompetencii jednotlivých rezortov. Sulík spolu so šéfom rezortu práce a sociálnych vecí Milanom Krajniakom (Sme rodina) ohlásili, že systém podávania žiadostí o dotácie spolu s detailmi zverejnia na stránkach svojich rezortov od pondelka 14. februára. Napríklad domovy dôchodcov a zariadenia sociálnych služieb patria do kompetencie ministerstva práce a sociálnych vecí. Školy bude riešiť ministerstvo školstva, nemocnice ministerstvo zdravotníctva. Nad nimi všetkými bude ministerstvo financií, ktoré bude na míňanie peňazí dohliadať. „Všetci žiadatelia budú musieť presne vydokladovať účty za energie a nárast platieb,” dodal Krajniak.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ