Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

Slovenské domácnosti reagujú na ceny energií mimoriadne citlivo - v roku 2020 za bežné náklady na bývanie a energie dali vyše 30 percent svojich výdavkov. Európsky priemer je pritom 25 percent.

13.02.2022 16:21
Richard Sulík, Karol Galek, Foto:
cena energií,elektrina, cena energie,
debata (71)

V tomto roku teda mnohých peňaženky zabolia ešte viac, pretože plyn zdražie o 9 až 24 percent a za elektrinu si ľudia priplatia o 10 až 15 percent viac. „Od januára začnú ťahať infláciu vyššie ceny elektriny, plynu a tepla,“ potvrdzuje aj analytik Národnej banky Slovenska Branislav Karmažin.

A keďže pomoc vlády sa zatiaľ ukazuje ako nedostatočná, ľudia si musia pomôcť sami. V súčasnosti existuje veľa možností, ako ušetriť energiu a vďaka tomu aj peniaze – od beznákladových až po finančne náročnejšie. „Pri zvažovaní, ako začať spotrebu energie znižovať systematicky, je preto vždy rozhodujúce, koľko je domácnosť ochotná investovať,” vysvetľuje Michal Ilovič, energetický konzultant Slovenskej inovačnej energetickej agentúry (SIEA) z poradenského centra Žiť energiou v Banskej Bystrici.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Na energie dávame v prepočte na hlavu 878 eur ročne, čo je viac ako priemer v európskej dvadsaťsedmičke, ktorý bol vlani 651 eur. Slovensko tak predbehli vo výdavkoch na energie na hlavu len dve krajiny – Švédsko a Fínsko. Podobné sumy ako Slováci platia za energie napríklad Nemci, Belgičania či Rakúšania.

Okamžité zmeny v domácnosti

Aj malá zmena v cenách sa teda na našej bežnej spotrebe prejaví skutočne výrazne. „Pre rok 2022 sa musíme zmieriť s cenníkmi a môžeme sa snažiť len našu spotrebu minimalizovať. Pri domácnostiach je vhodné siahnuť po úspornejších spotrebičoch, žiarovkách a zmene návykov. Prekvapivo veľký rozdiel v spotrebe urobí napríklad námraza v chladničke a mrazničke, takže odporúčam ich čím skôr vyčistiť,” zdôrazňuje Andrej Lednár, konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická.

Ako zmeniť dodávateľa a na čo si dať pozor

1. Doprajte si čas a riadne si prečítajte obchodné podmienky pôvodného aj nového dodávateľa. Na bezplatné odstúpenie od zmluvy máte zo zákona 14 dní odo dňa podpisu.

2. Dajte pozor na účinnosť novej zmluvy súvisiacu s viazanosťou u pôvodného dodávateľa. Výnimkou pri ukončení zmluvy pred uplynutím viazanosti je zmena dodávateľa z dôvodu zmeny ceny alebo obchodných podmienok pôvodného dodávateľa.

3. Ak od rovnakého dodávateľa odoberáte viacero komodít – teda aj elektrinu, aj plyn, máte uzatvorené dve zmluvy. Ak chcete zrušiť obidve zmluvy, musíte odstúpiť buď od oboch zmlúv naraz, alebo od každej zvlášť. Dajte pozor, každá zo zmlúv môže mať rôznu viazanosť.

4. Nepodpisujte viacero zmlúv naraz – nielen zmluvu, ale aj dodatky k zmluvám a rôzne pripoistenia s prolongáciou pôvodnej zmluvy. Často sa stáva, že odberateľ podpíše v priebehu pár dní viacero dokumentov od rôznych dodávateľov.

5. Ak si neviete rady, obráťte sa na spotrebiteľské združenie, ktoré vám s vašou zmluvou poradí a pomôže. Aj podomový predajca sa môže vrátiť až potom, keď si dôkladne prečítate všetky podmienky zmluvy. Nedajte sa nachytať tým, že vás niekto odpojí, ak rýchlo niečo nepodpíšete.

Pri výbere úspornejších spotrebičov pomôžu energetické štítky, prostredníctvom ktorých je možné jednoducho porovnať spotrebu energie, ale aj ďalšie parametre ako spotrebu vody či dĺžku cyklu pri práčkach a umývačkách riadu. Hoci sú však moderné spotrebiče čoraz úspornejšie, treba dať pozor aj na to, že ich počet v domácnostiach rastie a využívajú sa viac, preto spotreba elektriny v domácnostiach klesať nemusí.

Najväčšie úspory energie je možné podľa Iloviča zo SIEA dosiahnuť zateplením domu, výmenou okien a výmenou vykurovacích zariadení, ktorých výkon by mal byť prispôsobený nižšej potrebe energie po obnove. „I keď práve na tieto najdrahšie opatrenia súvisiace s obnovou domov a modernizáciou zariadení mali domácnosti možnosť už v minulosti získať finančnú podporu, v roku 2022 sa majú možnosti podpory v tejto oblasti zásadne rozšíriť,” hovorí konzultant. Novinkou má byť aj podpora z plánu obnovy určená na obnovu rodinných domov. Konkrétne podmienky tejto pomoci má Agentúra životného prostredia zverejniť v priebehu januára 2022.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #účet #plyn #elektrina