Drahé bývanie, energie a potraviny. Zdražovanie o 8,4 % je najväčšie za 17 rokov

Pravda, eko, luc | 14.02.2022 09:20
trh, nákup, nakupovanie, farmári,... Foto:
Ilustračné foto
Ako infomuje v novej správe Štatistický úrad, najviac zdražovanie potiahli vysoké ceny energií a potravín.

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie na Slovensku za viac ako sedemnásť rokov (od júla 2004). Podľa Štatistického úradu medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako 8 %, bývania a energií, palív o 12,6 %.

Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch.

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 %, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008.

Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 9 %.

Drahšie sme kupovali aj zeleninu a oleje a tuky, medziročne sme zaplatili až o štvrtinu viac (v decembri to bolo 18,5 %). Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

Karty zamiešali aj energie

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 12,6 %, čo bolo spôsobené predovšetkým zvýšením regulovaných cien energií. Úprava cien energií prebieha vždy najmä v januári a aktuálny rast je ovplyvnený nízkou porovnávacou základňou, pretože v januári 2021 ceny energií klesli.

Naďalej na ceny vplývali aj výrazne drahšie stavebné materiály, ktoré sa premietajú do rôznych zložiek výdavkov odboru bývanie, významne rástli od polovice minulého roka a pokračovali aj na začiatku roka 2022.

Oproti koncu minulého roka medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 %. Tempo rastu cien podľa Štatistického úradu výrazne zrýchlilo, vyššia medzimesačná inflácia bola naposledy až pred osemnástimi rokmi (v januári 2004).

Jedna položka spotrebného koša zlacnela

Spomedzi 12 hlavných zložiek (odborov) spotrebného koša ceny vzrástli v jedenástich, medzimesačný rast zmiernil iba pokles cien odevov a obuvi. Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispeli vyššie ceny v odbore potraviny a nealkoholické nápoje.

Vyššie ceny v odbore ovplyvňoval nielen rast cien potravín o 2,9 %, čo bol najvyšší rast za posledné tri roky (od januára 2019), ale po novom aj rast nealkoholických nápojov o 6,7 %. Spomedzi potravín rástli všetky položky, najvýznamnejšie však ceny mlieka, syrov a vajec o 3,2 %, ovocia o 6,2 %, zeleniny o 5,4 %, ale tiež mäsa o 1,1 % či olejov a tukov o 6,3 %.

Oproti decembru sme si výraznejšie priplatili aj za kávu, čaj a kakao o 4,7 %, ako aj za minerálne vody a nealko nápoje o 8,2 %.

dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Zdražovanie tepla, okamžité platby aj priepastné rozdiely v dôchodkoch

Medzimesačný rast cien naďalej podporili rastúce ceny v odbore bývanie a energie, a to nielen vplyvom drahších stavebných materiálov, ale aj úpravou cien energií. Energie zvýšili ceny v priemere o 13 %, z toho elektrina o 11,7 %, plyn o 19,4 % a tepelná energia o 11,3 %. Imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) oproti decembru zdraželo o 2 % a súčasne boli vyššie ceny aj za údržbu a opravy obydlia o 3,1 %.

Medzimesačné zvýšenie zaznamenali aj alkoholické nápoje, vzrástli hlavne ceny piva o 4,5 %, a v doprave naďalej rástli ceny pohonných hmôt o 1,2 %.

Index spotrebiteľských cien sa v januári oproti decembru zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 2,6 %, v domácnostiach dôchodcov o 3,3 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 %.

Dôchodcom rástli ceny ešte rýchlejšie

Medziročná hodnota inflácie v januári 2021 vzrástla výrazne na 8,4 %, ceny oproti januáru 2021 boli vyššie vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Na tejto vysokej hodnote sa podieľali najmä rasty cien potravín, oproti minuloročnému januáru boli vyššie o 8,4 %.

Potraviny boli medziročne drahšie vo všetkých 9 sledovaných potravinových triedach, najvýznamnejšie vzrástli ceny mlieka, syrov a vajec o 9,4 %, olejov a tukov o 24,6 %, ale tiež zeleniny o 15,3 % či chleba a obilnín o 9,1 %. Z nealkoholických nápojov sme viac zaplatili za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy viac o 4,7 %, za kávu, čaj a kakao o 3,6 %. Potraviny a nealkoholické nápoje sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností.

Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností, dosiahol 12,6 %. Pod vysoký rast sa podpísali úpravy cien energií v rámci regulovaných sieťových odvetví, aj skutočnosť, že pred rokom tieto ceny klesali. Ceny plynu vzrástli o 19,6 %, elektriny o 11,7 %, tepelnej energie o 11,8 % aj pevných palív o 9,2 %. Okrem toho, aj vplyvom naštartovaného rastu cien stavebných materiálov, naďalej rástlo imputované nájomné (o 14,7 %) aj údržba a oprava obydlia (14 %).

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

Dynamickejšie sa zvýšili aj ceny alkoholických nápojov a tabaku, v medziročnom porovnaní pretrvával už jedenásty mesiac vplyv vyšších cien tabakových výrobkov po úprave daní zo začiatku minulého roka, aktuálne sa však pridali vyššie ceny alkoholických nápojov, destilátov o 5,4 %, vína o 2,6 % a piva o 2,2 %.

Celkovú medziročnú hodnotu inflácie stále ovplyvňovali aj ceny palív v odbore doprava, v januári boli medziročne vyššie o 23,2 %, avšak dynamika ich rastu sa oproti decembru zmiernila. Táto hodnota je podporená aj nižším porovnávacím základom z januára 2021, kedy palivá ešte zlacňovali.

Vyššie ceny zotrvali aj v odbore reštaurácie a hotely, najmä štyri mesiace výrazne vyššie ceny v závodných jedálňach, čo bol dopad zmien v štátnom financovaní obedov na základných školách v septembri 2021.

Rast zaznamenali aj ďalšie tovary a služby naprieč spotrebným košom, ktoré jednotlivo síce tvoria menej významné položky z hľadiska váhy vo výdavkoch slovenských domácností, ale v súhrne nie sú zanedbateľné. Napríklad ceny poistenia medziročne stúpli o 2,9 %, ceny ambulantných služieb o 5 % či služby osobnej starostlivosti o 5,2 %, kam sa radia kadernícke a skrášľovacie služby či rôzne spotrebiče a pomôcky pre osobnú starostlivosť.

Index spotrebiteľských cien sa v januári 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 8,3 %, za domácnosti dôchodcov o 9,1 %.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ