Poľskí kontrolóri o svojich potravinách. Pre Slovákov sú lacné, ale môžu byť nebezpečné

Poľské potraviny, je jedno, či si ich ľudia kúpia v Poľsku alebo na Slovensku, vykazujú rôzne pochybenia alebo sú nebezpečné. Nejde o slovenskú propagandu, ani o hoax šírený na sociálnej sieti.

10.02.2022 18:55
rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Foto:
Ilustračná fotka.
debata (94)

Samotný poľský Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že tamojšia úradná kontrola je neefektívna a vo viacerých dôležitých bodoch zlyháva. V pondelok pred novinárov predstúpil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a upozornil, že správa poľského úradu je mimoriadne závažná.

predavačka, úsmev, potraviny, brigáda Čítajte viac Poliaci reagujú na závažné zistenia kontrolórov: Poľské potraviny sú bezpečné

Slovensko má viac než dosť negatívnych skúseností s poľskými potravinami. Teraz to však neboli nezávislé poľské médiá, ktoré si všimli pretrvávajúce nešváry na bitúnkoch a v spracovateľských závodoch. Tie sa v minulom desaťročí vyznamenali zapracovaním posypovej soli do potravín či zabíjaním zvierat, ktoré mali skončiť v kafilérii.

Nadežda Machútová, prezidentka, Zväz obchodu SR Čítajte viac Šéfka zväzu obchodu po poľských opatreniach: Zákazníci nám odchádzajú, tržby klesajú

Najnovšie priznal farbu, ako to naozaj je s kvalitou a zdravotnou neškodnosťou potravín, Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v Poľsku. To vyburcovalo k mimoriadnemu rokovaniu parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo.

Dobre si zvážte, aké potraviny kupujete

Kľúčové posolstvo pre slovenských občanov znie – dobre si zvážte, aké potraviny kupujete, pýtajte sa na ich pôvod v podnikoch spoločného stravovania. Čo je lacné, nespĺňa vždy hygienické štandardy a môže v konečnom dôsledku ohrozovať ľudské zdravie.

Od prvého februára sa tisícky ľudí z pohraničia vydali na nákupy do Poľska. Po zavedení nulovej DPH na potraviny sa oplatí vyraziť na nákupy k severným susedom, tobôž, keď sa do Poľska vyrazí s prázdnou nádržou. Lenže všetko má háčik, lacné potraviny nemusia byť stopercentné, práve tak ako tie, ktoré privážajú už roky na Slovensko poľské ambulantné predajne. Na tento problém sa takmer zabudlo. Ale je to jeden z kanálov, cez ktorý výdatne prúdia poľské potraviny na Slovensko.

Nie je ich málo, Poliaci sú po českých poľnohospodároch a potravinároch (15 percent) druhými najväčšími dovozcami potravín (12 percent) na Slovensko.

Všimnime si, na čo upozornil najvyšší poľský kontrolný úrad. Jeho základné konštatovanie znie: systém úradnej kontroly v Poľsku je neefektívny.

Kontrolu zabezpečujú tri inštitúcie. Ich kompetencie sa prekrývajú a kontrolné zložky medzi sebou nedostatočne spolupracujú.

Na bitúnkoch je nedostatočný dohľad nad zabíjaním zvierat. Orgány úradnej kontroly zápasia s personálnym obsadením. Poľský NKÚ vyčítal nedostatky vo vybavení úradov kontroly a obmedzenú schopnosť vykonávať testy potravín.

Poľskou realitou je nelegálna výroba potravín a aj tam sa v posledných rokoch rozprúdil internetový predaj potravín. Systém jeho kontroly bol označený ako neefektívny.

Ďalej bolo konštatované, že vzdelávanie a informovanie výrobcov a spracovateľov o bezpečnosti potravín je nedostatočné.

Napokon odzneli výhrady k fungovaniu systému výstražného varovania pred nebezpečnými potravinami. Informácie sa posielajú s oneskorením a sú nedostatočné.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #nákup #Samuel Vlčan