Miliardár prišiel o firmu a majetok prepísal. Majiteľ Slovakia Energy prvýkrát verejne prehovoril

Lucia Lauková, Pravda | 09.11.2021 12:54
Veterná turbína / Obnoviteľné zdroje energie / Foto: ,
Ilustračné foto.
Spolumajiteľ Bohemia Energy Jiří Písařík sa prvýkrát od odchodu jeho firiem z trhu vyjadril k pádu energoskupiny, ktorá dodávala elektrinu a plyn na viac ako 900-tisíc miest v Česku a vyše 300-tisíc miest na Slovensku.

Státisíce klientov spoločností zo skupiny Slovakia Energy sa na konci septembra dozvedeli, že ich dodávateľ končí. O pár týždňov neskôr, 13. októbra, nasledovala materská firma Bohemia Energy. Osud ich klientov bol rovnaký. Presun k dodávateľom poslednej inštancie a násobne vyššie účty.

Medzi odberateľmi, ale i dodávateľmi a štátnymi úradmi vypukol chaos. Išlo totiž o najväčší odchod tohto typu z trhu v histórii našej energetiky. „Je to veľmi vážny problém. Toto sme ešte na trhu nezažili,“ potvrdil v relácii Ide o peniaze Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. Energofirmy žiadali, aby im niekto preplatil násobne vyššie náklady na dokúpenie energií pre nových zákazníkov, to však nechcel uhradiť ani štát, ani odberatelia.

Medzičasom ministerstvo hospodárstva a regulátor rozbehli vyšetrovanie samotného skrachovaného dodávateľa, či postupoval v súlade zo zákonom a či ho možno pokutovať, alebo vymáhať kompenzácie.

Český podnikateľ Jiří Písařík prvýkrát verejne prehovoril k odchodu Slovakia Energy a Bohemia Energy z trhu.

Ako na svojom prvom verejnom vystúpení od konca Bohemia Energy v pondelok podotkol spolumajiteľ firmy Jiří Písařík, najväčší alternatívny dodávateľ energií pred ukončením svojej činnosti vyčerpal všetky svoje úspory z minulých rokov, ktoré dokopy tvorili viac ako štyri miliardy českých korún (približne 160 miliónov eur).

Ľútosť a slzy v očiach

„Bohemia Energy sme budovali 16 rokov. Bola každodennou súčasťou nášho života, a že to už tak nebude, je pre nás niečo úplne nepochopiteľné. Je to ako keby ste pochovávali niekoho blízkeho. Každý deň sa prebudím a hovorím si, že je to len zlý sen,“ začal v úvode Písařík so slzami v očiach.

teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Čítajte viac Zákazníci skrachovaného Slovakia Energy hľadajú nových dodávateľov. Lepšie ceny dostanú pod jednou podmienkou

„Naši zákazníci si zaslúžia ospravedlnenie. Zaslúžia si ho preto, že sme to celé nedokázali. Je nám veľmi ľúto, že v súčasnej chvíli musia riešiť komplikácie, ktoré teraz riešia. Úplne chápem, že sa na nás hnevajú. Prichádzame s vysvetlením až po troch týždňoch, ale stále je to pre nás veľmi ťažké,“ pokračoval.

„Bojovali sme do posledného okamihu, aby sme klientom mohli dodávať energie. Bohemia Energy bola za posledné roky finančne extrémne silná. Za posledných šesť rokov sme si ako spoločníci nevyplatili žiadnu dividendu. Všetok nerozdelený zisk zostával v spoločnosti. To tiež výrazne pomohlo. Všetok nerozdelený zisk bol použitý na to, aby sme energie pre zákazníkov minuli až do poslednej chvíle,“ uviedol Písařík.

Písařík tiež poprel, že by firma bola v insolvencii. „Nemáme žiadne záväzky po splatnosti," dodal.

Veľký podraz zo strany bánk

Podnikateľ vo svojom vyjadrení zdôraznil, že trvá na tom, že za ich rozhodnutie odísť z trhu môžu extrémne vysoké ceny energií, no taktiež vinu nesú banky.

„Splnili sme podmienky bankárov, napriek tomu neboli ochotní k ďalšiemu jednaniu. Osobne to považujem za veľký podraz zo strany bánk. Roky, kedy sme ich financovanie nepotrebovali, nebol žiadny problém, a keď sme ich potrebovali, bol zrazu koniec,“ doplnil Písařík.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Firma preto tiež ohlásila hľadanie investora a pod tlakom bánk sa pokúsila začiatkom októbra eliminovať ďalšie straty zavretím slovenskej pobočky a zvyšovaním cien pre českých zákazníkov.

Obchodná časť ceny elektriny tam vzrástla od novembra dvojnásobne na 4 144 českých korún (163 eur) za megawatthodinu a celková cena po zahrnutí distribučných sadzieb sa zvýšila o 49 percent na 6 256 korún (247 eur). České ceny elektriny sú totiž menej regulované ako na Slovensku, kde musí zdraženie schváliť regulátor a môže byť platné až od januára. U susedov môže dodávateľ, pokiaľ to má v zmluve, meniť ceny aj počas roka.

Zatvorenie Slovakia Energy bola podľa českého podnikateľa pomohlo v tom, že na jednom trhu firma prestala kumulovať straty. Písařík priznal, že v tom momente predávali na burze aj energie, ktoré mali nakúpené do budúcnosti, ale banky už nepresvedčili.

Podľa jeho slov tak 12. októbra 25 úverujúcich bánk nielen odmietlo navýšenie jeho úveru, ale požiadali aj o jeho predčasné splatenie. „V tom momente som sa rozhodol činnosť definitívne zastaviť, vďaka tomu Bohemia Energy odíde z trhu bez dlhov," skonštatoval. Podnik má podľa neho ešte dostatok zdrojov na vyplatenie preplatkov za minulý rok. Vyplácať ich budú v najbližších týždňoch.

Písařík tiež povedal, že Bohemia Energy ukončí činnosť aj dodávateľa energií Amper Market, urobiť tak plánuje v budúcom roku. „Amper Market je v súčasnej dobe stratová firma a dodávky dotujeme. V okamihu, keď dodáme energie týmto zákazníkom, tak jej prevádzku určite ukončíme. Očakávam, že to bude niekedy počas roku 2022,“ uviedol.

budaj Čítajte viac Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

Majiteľ Bohemia Energy k prípadu voči českým aj slovenským médiám mlčal, komunikovala za neho hovorkyňa. Krátko po oznámení konca Bohemia Energy sa však Jiří a Hana Písaříkovi pokúsili previesť časť svojich nehnuteľností na predpripravené prázdne firmy. Písařík na tlačovej konferencii odmietol, že by nehnuteľnosti chcel „odkloniť“ od veriteľov. Ich prepis do nových firiem zdôvodnil ochranou svojho súkromia.

„Vo svetle štvanice, ktorá sa v posledných týždňoch deje, sa z týchto nehnuteľností stalo žiadané safari pre všetkých, ktorí chcú vidieť Písaříka naživo. Možno, že pochopíte, že vzhľadom na to, že tieto nehnuteľnosti boli písané na mňa ako fyzickú osobu, bolo možné za dve minúty zistiť, kde bývam. Preto som sa s ohľadom na bezpečnosť a súkromie rozhodol, že nehnuteľnosti prevediem na právnickú osobu. Tú právnickú osobu vlastním. Odmietam, že by som skrýval nejaký majetok. Jediná zmena je, že tieto nehnuteľnosti nevlastním ako fyzická, ale ako právnická osoba,“ poznamenal.

Dokončeniu operácie okolo majetku ale zabránilo predbežné opatrenie, ktoré na návrh insolvenčného správcu Jaroslava Broža vyhlásil Mestský súd v Prahe.

Insolvenčný správca Brož českým médiám naznačil, že ďalšie právne kroky proti Písaříkovi môžu nasledovať. „V hre je viacero predbežných opatrení. Reagujeme na alarmujúce správy, ktoré prichádzajú,“ povedal bez ďalších podrobností na pre portál SZ Biznis.

Brošňa je správcom konkurzu skrachovaného biznismena Tomáša Bártu, ktorý sa s Písaříkovými rokmi súdi o desaťpercentný podiel v Bohemia Energy. Podiel v Bohemia Energy bol hlavnou položkou, od ktorej si Bártovi veritelia sľubovali uspokojenie pohľadávok.

Bohemia Energy začala dodávať elektrinu v roku 2006, neskôr k nej doplnila aj plyn. Na Slovenskom trhu pôsobila jej dcérska spoločnosť Slovakia Energy 13 rokov. Od založenia firmy presiahlo imanie Jiřího Písaříka osem miliárd českých korún (317 miliónov eur), čo z neho robilo 37. najbohatšieho Čecha. Pre krach Bohemia Energy však Písařík o svoje miesto v miliardárskom rebríčku prišiel.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ