V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský reaguje na stanovisko rezortu hospodárstva, že pracuje na možnom predaji podielu stredoslovenských energetikov - firmy SSE Holding. Podľa Malatinského je predaj podielu strategického energetického podniku štátnemu podniku susedného štátu ako napľutie do tváre všetkých občanov Slovenska.

04.11.2021 10:07
Tomáš Malatinský Foto: ,
prezident SPNZ Tomáš Malatinský
debata (42)

„Máme vedomosť o tom, že začal proces smerujúci k zmýšľanému prevodu podielu strategického investora v spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding,“ konštatoval rezort hospodárstva.

V SSE Holding ovláda 49-percentný podiel skupina EPH. Zvyšné akcie drží v rukách štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva. Hlavnými dcérskymi spoločnosťami SSE Holding sú Stredoslovenská energetika, ktorá má na starosti obchod a dodávky energií a Stredoslovenská distribučná, ktorá zabezpečuje distribúciu elektriny na území Žilinského, Banskobystrického a časti Trenčianskeho kra­ja.

budaj Čítajte viac Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

„Rád by som vyzval dnešných kompetentných predstaviteľov vlády, aby využili všetky možnosti a nedopustili vývoj aký sa zdá, že nastane,” skonštatoval Malatinský s tým, že by si podľa neho Slovensko malo strategický podnik kúpiť naspäť. „Predať ho štátnemu podniku susedného štátu so zmyslom privatizácie už nemá nič spoločné,” doplnil.

Malatinský ďalej pripomenul, že v období privatizácie sme predali minoritu, ale aj manažérsku kontrolu; čo vlastne znamená, že takmer 20 rokov nerozhodujeme o energetických firmách na Slovensku, ale v zahraničí. Dôvodom mala byť zmena typu vlastníctva a príjem nevyhnutných zdrojov pre hospodársku spoločenskú transformáciu Slovenska.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #privatizácia #SSE